Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
En effektmätare för fiber är en speciell ljusmätare som berättar hur mycket ljus som kommer ut från änden av fiberkabeln. Tillsammans med en ljuskälla i den andra änden av kabeln kan du läsa av en fiberlänks dämpning, alltså hur mycket av ljuset som försvunnit längs vägen. Och med den informationen kan du avgöra om länken kommer att fungera tillsammans med den utrustning du vill koppla in.
Det finns två vanliga orsaker till att man vill mäta dämpningen på fiber. Antingen har ett problem uppstått och man behöver uppgiften om dämpning som en del av felsökningen eller så är det en nyinstallation där kunden efterfrågar ett protokoll.
När det gäller nyinstallationer vill nätägaren försäkra sig om att installationen har den prestanda man kan förvänta sig innan man betalar fakturan för jobbet. Hen vill också lagra uppgifterna om varje länks värden, så att när länkar kopplas samman i ett senare skede kan man på förhand avgöra vilken dämpningsbudget som den aktiva utrustningen måste klara för att fungera just här. Ett sätt att slippa trial and error ute i fält.
Gäller det felsökning blir dämpningen intressant av flera skäl. Får man bekymmer med fiberlänken är det svårt att omedelbart veta i vilken ände man ska börja leta. Man vet att en fiberkabels förmåga att släppa igenom ljus inte är konstant eller beroende enbart av materialets kvalité, utan också påverkas av faktorer i dess omgivning. Det är inte ovanligt att en fiberkabel, en gång ensam på kabelstegen, med tiden har kommit att buntas ihop med flera kablar eller blivit sträckt i samband med dragning av annan kabel på samma stege. Eller belastad på något sätt som gör att glaskärnans egenskaper ändrat sig något. Vanligare ändå är nog att en kabels kontakter har blivit smutsiga genom alltför oförsiktig hantering vid omkopplingar.
Allt detta påverkar dämpningen och därför är dämpningsmätningen det bästa sättet att påbörja felsökningen på de flesta fiberlänkar. Resultatet från en sådan mätning svarar på frågan om felet har med den passiva delen av nätverket (kablar och kontakter) eller om det ska sökas i den aktiva delen med switchar och SFP:er.
Med detta sagt skall man vara medveten om att fältmässiga instrument för dessa ändamål har relativt frikostiga toleranser. Instrument som ger sitt resultat med flera decimaler kan därför ge sken av att vara mer exakta än vad de verkligen är. För ett så pålitligt dämpningsvärde som möjligt bör man dessutom mäta från bägge håll och använda snittvärdet som sin referens.
Mot bakgrund av vad som beskrivits ovan och hur ofta man handskas med fibernät överhuvudtaget, faller valet på instrument ganska olika. Givetvis spelar aktuell budget också in. Ställ dig dessa frågor:
Om du köper ett instrument med avsikten att själv avhjälpa fel som uppstått i ett eget nätverk, kan du oftast nöja dig med enklare modeller där mätvärden läses av i displayen. Men skulle det behövas är det ju bara att skriva ner det du inte kan ha i minnet eller fota instrumentet tillsammans med uttaget där du står. Men gör du jobb åt en kund vill du (och säkert kunden också) gärna få ett protokoll. Både som kvitto på jobbet och som dokumentation. Effektmätarna med Bluetooth-anslutning är då prisvärda och lättanvända instrument som ger dig möjlighet att ange kund- och projektdata tillsammans med de mätvärden som instrumentet registrerar.
Det är ingen nyhet, men få verkar ändå känna till att dämpningen är synnerligen beroende av den våglängd som används. Vi märker det på förvåningen hos kunder som ofta bara frågar efter en effektmätare för singelmode och får frågan tillbaka om vilken våglängd de ska testa. Den kraftiga tillväxten av fiberanvändare gör att man idag ofta använder våglängdsmultiplexing och därmed frångår de traditionella väglängderna 1310nm och 1550nm för singelmode. Istället kan man möta allt mellan 1270nm och 1610nm. Då ställs det andra krav på både ljuskällan och effektmätaren eftersom de flesta "vanliga" instrument bara klarar 1310/1550 för singelmode och 850mn för multimode. Här vill vi rekommendera instrument med utbytbara väglängdsmoduler. Då får du ett fältmässigt instrument som både är litet och smidigt samtidigt som du har stöd för massor av olika våglängder.
För professionella installatörer som ska möta stränga krav och jobbar med de största nätverken kan man sällan isolera fiber och koppar, utan man möter alla kabeltyper och topologier. Då vill man gärna ha en testplattform som kan prestera rapporter och sammanställningar i ett enhetligt format, oavsett om det är koppar eller fiber. I dessa fall får man ge sig i kast med crème de la crème av testinstrument. Oftast får du då inte bara ett kraftfullt och framtidssäkert instrument, utan också en del moln- och mjukvarufinesser som ger dig tidsvinster i planeringen av ett testuppdrag. WireXpert är en exempel på en sådan plattform som med utbytbara moduler låter dig testa och certifiera såväl koppar som olika typer av fiber.
Du undrar kanske varför vi inte nämner OTDR som alternativ till vanliga effektmätare? OTDR-instrumentet ger dig förvisso en uppgift om dämpningen, men eftersom det är ett matematiskt resultat snarare än ett som mäter själva ljuset tycker vi att en OTDR är bäst lämpad för avståndsmätning och felanalys. I en annan kunskapabanksartikel kan du läsa mer om OTDR:en och hur den fungerar.
Det finns givetvis många fler detaljer runt felsökning och dämpning som kan behöva diskuteras, inte minst gällande multimode där ljuskällas betydelse är än större. Tveka därför inte att höra av dig till oss om du har funderingar kring testinstrument och vad som kan passa för just dig.
Läs mer om dämpning i Kunskapsbanken
Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.
Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!
© Copyright 2020-08-14, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.