Meny

Skillnader mellan SFP, SFP+, SFP28, QSFP+, QSFP28 och QSFP-DD

SFP, SFP+, SFP28, QSFP+, QSFP28 och QSFP-DD är alla olika typer av fiberoptiska moduler (transceivers) men det likformiga sättet att benämna dem och svårigheten att associera namnet till en viss funktion eller hastighet gör det svårt att veta vilka som kan paras ihop. Jobbar du inte i datacentret varje dag, så kan du behöva den här översikten för att snabbt orientera dig bland optiska moduler och förstå var de passar och hur de relaterar till varandra.

Låt oss backa lite för att får perspektiv till och förståelse för varför vi ens behöver skriva en artikel om optiska moduler. I början av tjugohundratalet hade alla switchar fasta fiberportar. Du var tvungen att på förhand veta vilken kombination av såväl anslutningskontakter, som prestanda och antal portar din enhet skulle bestyckas med och sedan vänta ett tag för att få just din kombination levererad. Det skapade mängder av artikelnummer där bara små detaljer skilde olika produktnummer. Givetvis en lagerhållande distributörs mardröm och med långa leveranstider för dig som kund. Dessutom långt från den flexibilitet vi erfar idag. Hade du köpt en 24-port-switch med hälften fiber- och hälften koppar-portar och sedan upptäcker att det skulle ha varit en annan fördelning, då var det bara att beställa en ny!

KB_optiska moduler_ES3528-WDM.jpg

Det var inte bättre förr

Nu beställer du en tom switch och bestyckar den med exakt de moduler du önskar. Fiber och koppar blandas utan problem och hela konfigurationen kan kastas om på ett ögonblick. Alla moduler är dessutom utbytbara under drift, sk hot-pluggable. Enda nackdelen är möjligtvis att du inte har samma utbud av kontakter, utan får nöja dig med LC och MPO samt några enstaka modeller med SC och möjligen ytterligare en ny variant som är på ingång, CS. Men å andra sidan får du ett mer homogent kabelnät. Som i så många andra fall var det faktiskt inte ett dugg bättre förr.

Introduktion till optiska moduler

Vi får ofta frågor runt skillnader mellan olika typer av moduler. Är QSFP+ kompatibel med QSFP28? Kan man använda en SFP28 i ett SFP+ uttag? Är det SFP:n eller switchen som bestämmer vilken hastighet det blir?

KB_optiska moduler_tabell.jpg

Innan vi besvarar de vanligaste frågorna, låt oss först beskriva de olika typerna:

SFP - upp till 4Gbps

Förkortningen står för Small Form-factor Pluggable (SFP) och skall ses som en modernare variant av den ursprungliga GigaBit Interface Converter (GBIC). SFP:n är ungefär hälften så stor som en GBIC och erbjuder därmed fler portar på samma yta. Eftersom 19" racket ger 48cm max bredd på utrustningen så är modulens storlek avgörande för hur många portar man kan rymma i en och samma enhet. SFP:n stöder hastigheter från 100Mbps till 4Gbps. Observera att SFP finns att få även med RJ45 för kopparkabel. Detta ger dig full frihet att blanda koppar och fiber precis som du önskar.

SFP+ (AOC/DAC) - upp till 10Gbps

Plustecknet efter SFP berättar att det är en modul med exakt samma fysiska mått som den utan plustecken och det är en förbättrad version av SFP. Den stöder 8 Gbps Fiber Channel samt 10G Ethernet. Även SFP+ finns att få med RJ45 kopparanslutning, vissa enbart för 10Gbps och andra stöder hela registret från 100Mbps. Detta är ett utmärkt sätt att integrera äldre infrastruktur i en modernare arkitetektur. Med SFP+ introduceras också en direktanslutning mellan två SFP+ portar utan fiberpatchkabel emellan. Dessa kallas Active Optical Cable (AOC) eller Direct Attach Cable (DAC) och är ett både prisvärt och energibesparande alternativ vid korta avstånd (upp till ca 10m) mellan utrustning i ett rack exempelvis. Av dessa två typer är AOC att föredra främst pga den förhållandevis låga felfrekvensen.

SFP28 - upp till 25Gbps

SFP28 är en förbättrad version av SFP+ och även den med samma fysiska mått som SFP och SFP+. SFP28 klarar 25Gbps men här har man tänkt ett steg längre och skapat en skalbar plattform för att kunna erbjuda stegvis uppgradering; 10<->25<->40<->100Gbps och tillåta att en exempelvis en 25Gbps switch kan anslutas mot en 100Gbps switch genom att man tar fyra portar i anspråk på 25Gbps-switchen. Tack vare sin fysiska likhet med SFP+ och kompatibilitet med 10Gbps går det utmärkt att använda en SFP28 för 10Gbps istället för SFP+. Nu finns inte så många anledningar att göra så eftersom SFP28 är dyrare och främst avsedd för 25Gbps. En är dock när du vet att en ny 25Gbps switch är på ingång men fortfarande kör på den gamla 10Gbps-switchen och behöver köpa fler moduler. Då är det smartare att köpa SFP28:er till SFP+ portarna som sedan direkt kan användas i den nya switchen.

QSFP+ - upp till 40Gbps

Q som i Quad, alltså fyra SFP+ och därmed detsamma som 40Gbps, men också i en ny storlek. QSFP+ är ungefär dubbelt så stor som en SFP+. Men i och med att en QSFP+ egentligen består av fyra enskilda SFP+ men i ett och samma hölje, så kan en QSFP+ 40Gbps port ofta (stöder för detta varierar mellan olika switchar) nyttjas som fyra separata 10Gbps till fyra olika switchar om så önskas. Detta genom en sk fan-out kabel eller bläckfiskkabel med en QSFP+ i ena änden och fyra SFP+ i den andra.

QSFP28 - upp till 100Gbps

QSFP28 har samma storlek som QSFP+ men är gjort för 100Gbps. Den finns dock i några olika versioner för antingen 4x25Gbps, som är standardvarianten, men också de ovanligare 2X50Gbps eller 1X100G. Här kan inte en och samma modul användas för samtliga multiplar om 25Gbps, utan hårdvaran/modulationsmetoden avgör den aktuell fördelningen. Därmed behöver också den andra änden vara av motsvande typ för att länken skall fungera.

QSFP-DD - upp till 400Gbps

QSFP-DD består, precis som många andra höghastighetsmoduler, av flera kanaler som antingen kan användas separat eller slås ihop till en länk. I detta fall är det multiplar om 50Gbps som i åtta separata kanaler bildar en länk på hela 400Gbps eller flera på 50Gbps vardera. Modulationsmetoden CWDM-4 gör QSFP-DD kompatibel med 2x50-konfigurationen av QSFP28. Fysiskt har den samma mått som QSFP+, och QSFP28 och om switchen stöder hastigheten, kan DD-modulen handskas med alla hastigheter upp till 400Gbps.

Så vilka moduler kan jag använda ihop?

När vi nu presenterat de vanligaste fibermodulerna ska vi kika på några frågeställningar runt kompatibilitet. Till att börja med har vi två fysiska storlekar; modulerna med "Q" i namnet och modulerna utan. Givetvis går det inte att trycka in en stor Q-modul i en switch avsedd för den mindre SFP eller SFP+ och inte heller omvänt. En SFP eller SFP+ kan inte, utan en separat adapter, användas i en switch avsedd för någon av Q-modulerna.

Förutom den fysiska storleken så tillkommer en ytterligare parameter för att kunna avgöra vad som passar ihop, nämligen modulationsmetoden. Exempelvis kan en QSFP+ via en så kallad fan-out eller break-out-kabel konverteras till fyra SFP+ och därigenom göras kompatibel trots att modulerna skiljer sig åt storleksmässigt. Detta för att de använder samma modulationsmetod.

SFP möter SFP+

Två olika hastigheter; 1Gbps (SFP) och 10Gbps (SFP+), men samma fysiska storlek. Normalt sett kan en 1Gbps SFP fungera i en utrustning avsedd för SFP+ och 10Gbps under förutsättning att utrustningen stödjer 1Gbps, vilket många gör. Också det omvända, att använda en SFP+ 10Gbps-modul i en utrustning avsedd för endast 1Gbps, går normalt sett genom att ställa om hastigheten i switchen. Samtidigt finns en hel del exempel på avvikelser där vissa SFP+ jobbar bäst i 8-11Gbps och vissa switchar endast stöder en enda hastighet. Det finns Ingen standard som kräver av varken switch eller optisk modul att klara detta och därför kan du heller inte utgår från at det ska fungera, även om det ofta gör det.

SFP+ möter SFP28

Åter två olika hastigheter; 10Gbps (SFP+) och 25Gbps (SFP28), men samma fysiska storlek. Detta möte bär frukt precis som SFP och SFP+, när modulerna är likartade i allt väsentligt men skiljer sig avseende hastighet. Under förutsättning att switchen stöder bägge hastigheterna är modulerna normalt uppåt- och nedåt-kompatibla med varandra.

SFP28 möter QSFP28

Trots likheterna i namnet skiljer sig dessa åt både avseende storlek men har tekniken gemensam. SFP28 har en 25Gbps-kanal medan QSFP28 har fyra. Av storleksskäl kan du aldrig ansluta en QSFP28 i en port avsedd för SFP28 eller vise versa. Trots det kan två switchar ändå anslutas till varandra, men då genom en break-out kabel bestående av en QSFP28-kontakt och fyra stycken SFP28-kontakter. I vanlig ordning krävs att switchen har stöd för den lägre hastigheten.

QSFP28 möter QSFP-DD

QSFP-DD är uppbyggd av åtta stycken 50Gbps-kanaler och trots att den har samma mått som övriga Q-moduler" och delar modulationsmetod (CWDM-4) med QSFP28, så passar QSFP28 med QSFP-DD endast i 2x50Gbps-versionen av QSFP28. Men med denna begränsning så kan du med break-out kabel koppla ihop en QSDP-DD och en QSFP28-switch.

Glöm inte att du kan vända dig till oss på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Vi är experter på fiberoptiska moduler, kablar och annat du behöver veta för en lyckad innstallation. Dessutom är vi enkla nå och svarar direkt.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2020-03-30, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

Produktområden

 
Behöver du gå längre än vad QSFP+/QSFP28-optiken kan erbjuda eller har du för hög dämpning i den tilltänkta sträckan? Med denna enhet kan du regenerera signalen och på så vis slipper du problematiken med att inte nå fram. Sätt enheten halvvägs och du slipper bekymra dig över ostabilitet. Enheteten stödjer 3R (retiming, reshaping och regeneration) och kan hantera två länkar per kort.
14 650 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100613
Tång för LC-kontakter
134 SEK exkl. moms
 
Testa och kvalificera fibermoduler från 100Mbps upp till 100Gbps med iBERT X1 för kvalitetssäkring och utvärdering av QSFP28, QSFP och vanlig SFP. Den kompakta testaren ansluts till USB-porten och ger dig förutom BERT också allt DDMI-innehåll, serienummer och har inbyggd 4-kanals effektmätare för fullständigt analys av fibermodulen.
64 700 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter