Meny

Kan jag länka SFP+ 10G mot SFP 1G?

Det är fullt rimligt att inte vilja byta ut alla switchar i ett nätverk samtidigt. Det är också rimligt att nyinvesteringar sker på switchar med stöd för SFP+ 10G och inte fortsätta endast med SFP 1G bara för att det råkade vara gigabit från början. Lyckligtvis finns i många fall en lösning.

Vad är skillnaden mellan SFP och SFP+?

SFP Transceiver

Vi skriver lite mer ingående kring skillnader mellan olika transceivers men här fokuserar vi på SFP och SFP+.

SFP 1G (1000Mbps) och SFP+ 10G (10000Mbps) används på en vanlig nätverksswitch för ethernet. Det är sällan vi säger ethernet i Sverige utan vi säger bara vanlig switch eller nätverksswitch.

Två olika hastigheter; 1Gbps (SFP) och 10Gbps (SFP+), men samma fysiska storlek. Normalt sett kan en 1Gbps SFP fungera i en utrustning avsedd för SFP+ och 10Gbps under förutsättning att utrustningen stödjer 1Gbps, vilket många gör. Också det omvända, att använda en SFP+ 10Gbps-modul i en utrustning avsedd för endast 1Gbps, går normalt sett genom att ställa om hastigheten i switchen. Samtidigt finns en hel del exempel på avvikelser där vissa SFP+ jobbar bäst i 8-11Gbps och vissa switchar endast stöder en enda hastighet. Det finns Ingen standard som kräver av varken switch eller optisk modul att klara detta och därför kan du heller inte utgår från att det ska fungera, även om det ofta gör det.

Kan jag använda SFP 1G i en SFP+ port?

Ja, normalt fungerar SFP 1G i en port där det står SFP+ 10G. Läser du databladet på din switch står det ofta SFP+ 10G beskrivet. Det står kanske ingenting om SFP och det står ingenting om gigabit-hastighet på din SFP+ port och det är då troligt att den enda hastigheten som stöds är 10G. Testa ändå eftersom det i många fall är så att det fungerar med 1G. Du kan behöva manuellt ställa ned hastigheten via switchens inställningar från 10G till 1G. Den maximala hastigheten med SFP 1G i en port för SFP+ blir självfallet 1G.

Kan jag sätta en SFP+ 10G i en port för SFP 1G?

Nej, nästan aldrig är svaret. Vi rekommenderar att du låter bli att testa om leverantören av switchen inte uttryckligen säger att det ska fungera. Anledningen är att SFP+ är för 10G.

Hur kopplar jag ihop SFP+ 10G med SFP 1G?

När du har en gigabit-switch i ena änden och en SFP+ 10G i andra änden kan du välja flera sätt. Tänk på att auto-negotiation inte fungerar på SFP och SFP+. Det kommer inte ske någon förhandling här för att avgöra hastigheten som du kan vara van vid på ett nätverkskort eller switch för ett vanligt kopparnätverkskablage med RJ45-kontakt.

De flesta SFP+ 10G ska ha stöd för 1G så för att koppla ihop gigabit-switch med 10 Gigabit-switch kan du använda dig av följande alternativ:

  1. Placera SFP+ 10G i din SFP+ switch. Placera SFP 1G i din Gigabit-switch. Dubbelkolla så de båda använder samma våglängd, till exempel 1310nm. Den vanliga våglängden för singlemode på 10G och 1G är 1310nm. Sen går du in switchens interface och ställer ned SFP+ till 1G.
  2. Placera SFP 1G i din switch med SFP+. Samma här, se till att våglängderna matchar på båda sidorna.

Som du nu förstår finns det en enkel lösning på problemet att ha ett nätverk som blandar SFP+ och SFP.

En sak som du behöver tänka på att max längd på fiber är betydligt kortare vid 10G på multimode typ OM1 (62,5/125) fiber så 1G kan mycket väl fungera bra men när man skall gå till 10G så kan också fiber behövas bytas ut.

Har du förslag på andra sätt att koppla ihop 1G och 10G med SFP och SFP+? Säg till så uppdaterar vi så att fler får del av kunskapen.

Glöm inte att du kan vända dig till oss på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Vi är experter på fiberoptiska moduler, kablar och annat du behöver veta för en lyckad innstallation. Dessutom är vi enkla nå och svarar direkt.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2020-03-30, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

 
10GBase-LR (long reach) för singlemode 20km använder 1310nm våglängd. På avstånd kortare än 1km bör man använda en dämpare på ca 2-3dB för att inte riskera skada på mottagarens krets.
623 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En SFP (small form-factor pluggable optical transceiver) Gigabit LX som ger Gigabit-hastighet upp till 20km på singlemode-fiber.
343 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Olika typer av ändutrustning är numera, mer än någonsin tidigare, tillgängligt med SFP/SFP+ formatet som anslutningsmöjlighet. Tillämpningarna blir då fler och fler samtidigt som både fibertyper, dataströmmar och protokoll kan skilja sig åt en del. Resultatet av det blir att nät och länkar samt dess protokoll integreras i varandra allt mer, vilket gör att behovet av multifunktionella omvandlare ökar. För detta har vi produkter från Fiberplex till hjälp. Enheten hjälper dig helt sonika att transportera vad du vill, när du vill och hur du vill.
10 020 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu presenterar vi Direktroniks egna fiberkonverterare med full flexibilitet! Konvertern har sedvanlig auto-sense 10/100/1000TX på kopparanslutningen (RJ45) men klarar också både 100/1000Base-FX över fiberanslutningen. Du slipper nu tänka på att byta enheten vid en migrering till Gigabit. Eller om du exempelvis har fler fiberlänkar med olika hastighet eller fibertyp, så slipper du även hålla reda på flera olika modeller av konverterare i ditt nät och kan lugnt använda dig av en enda modell för ändamålet. Plugga i den SFP-som passar ditt nät! Enheten finns med tillval Power over Ethernet som gör att du även kan välja att strömförsörja din efterföljande utrustning genom konvertern via PoE IEEE 802.3af/at. Enheten klarar 16K jumboframes och passar då även dig som jobbar med 4K videoströmmar.
827 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter