• Vi skickar samma dag
  • Personlig service & fri rådgivning
  • Genuin omtanke
Kundservice +46 8 52 400 700

Varför behöver nätverkskablar transientskydd?

Eftersom nätverkskabeln har designats för optimal prestanda har man behövt acceptera vissa negativa sidoeffekter. Här spelar dimension, frekvens och omgivning stor roll. Låt oss kika på varför nätverkskablar är så tunna och hur man med transientskydd kan balansera riskerna som det medför.

Nätverkskablarnas design och skinneffekten

Nätverkskablar såsom Cat5e, Cat6 och Cat8, är designade med tunna kopparledare med cirka 0,4 till 0,5mm diameter (24-28AWG). Den tunna dimensionen är varken en slump eller grundad i praktiska hänsyn, utan en nödvändig konstruktion för att optimera egenskaperna för dataöverföring vid höga frekvenser. Ju högre frekvensen blir desto mer påverkas kabelns ledningsegenskaper. Fenomenet som som reglerar relationen mellan kabeldimension, motstånd och frekvens kallas skinneffekten. Och eftersom nätverkskablar hanterar digitala signaler med frekvenser upp till flera hundra megahertz blir skinneffekten relevant. 

Skinneffekten och varför tjockare kablar inte alltid är bättre

Skineffekten innebär att strömmen vid höga frekvenser tenderar att röra sig på ytan av en ledare snarare än genom dess kärna. Ju högre frekvens, desto mindre av ledarens tvärsnitt används effektivt för att överföra signalen. För nätverkskablar innebär detta att tjockare ledare inte ger några fördelar, utan kan snarare försämra signalöverföringen på grund av ökad resistans vid dessa frekvenser. Därför föredrar man tunnare ledare för att optimera datasignalen och minimera förluster.
(Vill du fördjupa dina kunskaper om skinneffekten läs mer här)

KB_induktion_ill.jpg

Induktionsströmmar och transientskydd

Nätverkskablar är alltså tunna för att kunna överföra hög frekvens och optimera dataöverföringen. Dess dimension gör dock nätvkerskabeln  känslig för externa störningar. En vanlig sådan är risken för induktionsströmmar som kan uppstå från närliggande strömkablar eller blixtnedslag. Vid en sådan händelse kan en kraftig ström alstras i nätverkskabeln via induktion, något de tunna ledarna inte är konstruerade för att hantera. Resultatet kan bli överhettning, skador på kabeln och i värsta fall förstörd nätverksutrustning.

Även fast kabeln är tunn så kan den under "gynnsamma" förhållanden laddas upp så pass mycket att den skadar den utrustning den är ansluten till innan den hinner brinna av. 

Transientskydd reducerar skaderisken

För att skydda både kablar och ansluten utrustning är transientskydd viktigt att installera. Ett effektivt skydd absorberar och avleder överspänningar kontinuerligt, vilket förhindrar att de skadar den känsliga elektroniken och kabeln. Det är viktigt att säkerställa att man har rätt typ av skydd och de i förekommande fall också har stöd för Power over Ethernet. Utan korrekt skydd kan en plötslig transient slå ut inte bara datalinjen utan också strömförsörjningen, vilket kan leda till betydande driftstörningar.

Transientskyddet kan alltså leda bort överströmmar direkt till jord utan att påverka datatrafiken.

PoE och behovet av specialiserat skydd

I takt med att fler enheter använder Power over Ethernet (PoE) för att kombinera dataöverföring och strömförsörjning, ökar behovet av specialiserade åskskydd som kan hantera både data- och strömskydd samtidigt. PoE används för allt från säkerhetskameror och accesspunkter till IP-telefoner, vilket innebär att en störning på nätverkskabeln kan få omfattande konsekvenser för flera applikationer. Ett korrekt installerat åskskydd säkerställer att både data och ström är skyddade mot överspänningar.

Det är praxis att ansluta periferiutrustningen till samma jordpunkt som åskyddet ansluts till, för att undvika potenitalskillnad mellan kabel och periferiutrustning.

Skydd mot índuktion från närliggande strömkablar

Det är inte bara åska som utgör en risk. När nätverkskablar dras nära kraftledningar kan induktionsströmmar också uppstå och skada de tunna ledarna. Det är naturligtvis mycket värre med en grov kabel än med en tunn kabel då en tjocka kabel kan "lagra" mer ström men en tunn kabel kan lagra så pass mycket att den skadar utrusning. Genom att installera åskskydd och se till att kablaget är korrekt separerat från strömkablar kan man minska dessa risker. Detta är särskilt viktigt i miljöer där kablarna löper över långa avstånd eller genom områden med mycket elektrisk utrustning.

Transientskydd - prisvärd försäkring och nyckel till säker och stabil IT-drift

För att säkerställa en pålitlig nätverksinfrastruktur är det viktigt att förstå varför nätverkskablar är designade som de är och vilka svagheter det ger. Det faktum att den är optimerad för prestanda gör den extra sårbar för andra störningar. Den tunna dimensionen optimerar dataöverföring vid höga frekvenser, men gör den samtidigt känslig för överbelastningar från induktionsströmmar och transienter. Skinneffekten gör att tjockare ledare inte är lämpliga för dessa kablar, vilket ytterligare betonar behovet av effektivt skydd. Genom att investera i rätt transientskydd – särskilt för PoE-applikationer – kan man skydda sin utrustning och säkerställa att nätverket fungerar utan avbrott, oavsett yttre påverkan som åska eller närliggande strömkablar.

Vi har fler artiklar på ämnet och här kan du läsa om skyddszoner, T1 och T2 skydd för elcentraler:

När behövs överspänningsskydd och åskskydd

Vill du veta mer om åskskydd eller hur man skall minimera effekten av de svagheter nätverkskabeln bevisligen har, kontakta oss redan idag. Vi gillar att hjälpa till och är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Och vill du veta mer om åska och andra väderfenomen tipsar vi om SMHI-podden Fenomenfredag och avsnittet om just åska:

SMHI_Fenomenfredag.JPG

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2024-08-20, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

 
Skydda dina nätverksanslutna enheter med detta transient- och åskskydd för RJ45. Enheten stödjer upp till 1GB/s överföringshastighet och kan hantera POE-trafik. Enheten jordas mot en säker jordpunkt och därefter ansluts Ethernet kablage. Denna enhet är avsedd att monteras i en kapsling med DIN-skena.
513 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113144
4 port RJ45 Åsk-/Transientskydd Cat6 1000Mbi/s , ytmontage
1 380 SEK exkl. moms
Best.nr 20113145
8 port RJ45 Åsk-/Transientskydd Cat6 >1000Mbi/s , ytmontage
2 720 SEK exkl. moms
Best.nr 20113147
IP67 Kapsling för Åsk och Trancientskydd #20113142
527 SEK exkl. moms
 
Säkerställ att din elektronik är skyddad med från åska och transienter med detta kraffulla elströningsskydd. Med snabb respons och låg spänningsnivå, erbjuder denna enhet en robust lösning för att skydda dina känsliga elektroniska enheter från plötsliga spänningsspikar. Den är enkel att installera och kan monteras i en 19-tums rack, vilket gör den idealisk för alla applikationer.
613 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Högkvalitativa patchkablar speciellt framtagna för att användas för anslutning av utrustning som drivs med PoE-ström via Ethernetkabeln. Med stöd för PoE-standarden IEEE 803.3bt klarar de att överföra data och 100W ström till anslutna mottagarenheter
94,80 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter