Meny

Vad är ODF?

Kanske är vi bara hemmablinda när vi säger att IT-branschen är värst i klassen när det gäller att göra obegripliga förkortningar till en smärtsam del av vardagsspråket? Förstår man inte genast vad de betyder, tappar man tråden i resonemanget direkt. Vi ger oss på ODF:en. Den detalj i fibernätet som de flesta av er som läser denna artikel, indirekt är helt beroende av.

Om man är beroende av Internet vill säga. Och det är ju de flesta av oss så väl professionellt som privat. Diskuterar man infrastrukturen för ett fiberbaserat Internet, sk Fiber2Home, är det omöjligt att kringgå ODF:en. Den förekommer på en mängd platser, osynliga för användaren, men centrala för att din anslutning ska ha kontakt med det centrala fiberstamnätet.

Det hade såklart varit kul (och passande) om ODF stod för Onödiga Data-Förkortningar, men så kul ska vi inte ha. Optical Distribution Frame är istället betydelsen i vår bransch och korskopplingspanel eller knutpunkt helt enkelt, illustrerar på svenska vad det handlar om.

KB_ODF_ill_800.jpg

Ett fibernät är inte helt olikt ett vägnät för vanlig trafik. Du har breda motorvägar mellan större städer, trafikleder mellan mindre orter och gator mellan bostadsområden. Rondeller och korsningar leder dig till slut fram till önskad adress. Fibernätets rondeller och korsningar kallas generellt för ODF och förekommer i en mängd olika utföranden för såväl utomhusbruk som inomhusbruk. Teknikbodar/teknikhus är ett populärt namn för de större knutpunkterna som då ofta innehåller både den passiva ODF:en, de aktiva switcharna och ibland också batterier och system för reservkraft. Markskåp är de lite mindre "korsningarna" som fördelar fibern till bostadsområden. För flerbostadshus har du ofta som en sista länk i kedjan ett väggskåp. I såväl teknikboden som markskåpet och väggskåpet sitter en eller flera ODF.

KB_ODF_teknikhus_800.jpg

Teknikhus - ett kassaskåp för digitala dyrgripar

Teknikhuset eller teknikboden kännetecknas av en inbrottsskyddande kapsling, ofta värmeisolerad, i storlek av ett större utedass och ofta med lyftöglor i taket för enkel lossning från såväl lastbil som helikopter. Inredningen är ofta anpassad med kabelkanalisation och vertikala profiler för montage av klassisk 19"-utrusning som ODF:er, nätverksswitchar, övervaknings- och kraftsystem.

KB_ODF_markskåp_800.jpg

Markskåpen - som de gamla teleskåpen men med annat innehåll

Markskåpet står ofta på betongplatta nedsänkt i marken och mäter sällan mer än någon meter i höjd och bredd. Plåtkapslade och väderskyddade men oftast utan värme eftersom man sällan har aktiv utrustning här. Istället fylld med fiberanslutningar som svetsats på plats och förvaras i lättåtkomliga kassetter.

KB_ODF_väggskåp_800.jpg

Väggskåpet - sista anhalten innan ditt vägguttag

I flerbostadshusen sitter ofta väggskåpet nere i källaren och fördelar fiberanslutningarna till respektive lägenhet. Beroende på antalet lägenheter har ODF:en olika antal kopplingspunkter och sitter här som knutpunkt mellan fibernätet "ute i gatan" och switcharna som ska leverera Internet till lägenheterna.

KB_ODF_800.jpg

ODF - Optical Distribution Frame

ODF:en kommer i många skepnader anpassade för respektive användningsområde som vi beskriver ovan och fler därtill. Generellt för de flesta är att de bestyckas med sk skarvadaptrar för de fiberkontakter som används. När fibern "från gatan" kommer in i flerbostadshusets källare innehåller kabeln ofta bara en eller ett fåtal fiberledare. Bara så många som krävs för att klara den kapacitet som summan av lägenheterna kräver. Fiberkablarna från respektive lägenhet dras så att den möter fibern från gatan vid ODF:en. På var och en av dessa ändar svetsas en fibersvans, dvs en kort fiberkabel med en kontakt i ena änden. Kontakten ansluts till skarvstycket i ODF:en från baksidan. En patchkabel möter respektive kontakt från framsidan av skarvstycket och ansluts till nätverksswitchen.

Färdigbestyckade ODF sparar tid i fält

Mycket tid kan sparas genom att beställa ODF:erna färdigbestyckade med exakt den kabel och längd som önskas. Ska man montera känsliga fiberkontakter i dunkla källarutrymmen eller i skenet från pannlampan utomhus blir det lätt fel och långsamt går det också. Överväg förkonfigurerat så minskar både tiden i fält och risken för fel. Hör av dig till oss med dina önskemål så hjälper vi dig!

Vill du veta mer om fibernät och få goda råd om vad du behöver till din utbyggnad, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice redo för dig. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2022-01-21, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 
12 portars fiberpanel/ODF för DIN montage för industriell miljö. Enheten kommer utrustad för adaptrar för total 12 SC duplex eller 12 LC quad och levereras med DIN-fäste för montage på DIN-skena.
1 020 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smart, smidigt, utdragbar och flexibel panel för LC/SC. Förändra med tiden, byt enkel till ny frontpanel när behovet förändras. Utbytbara frontpaneler finns 1 eller 2 HE från 12SC simplex till 48LC Quad.
563 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När du önskar en enkel men ändå smidig ODF panellösning så är vår 1HE med justerbara öron i framkant den rätta. Finns i både svart och grått.
494 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Tre-delat teknikskåp för fiber-distribution. Speciellt framtagen för FTTH marknaden (Fiber To The Home) där du enkelt kan separera kund och distributörs del.
1 260 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Överskott av fiberpatch eller inkommande fiber, nu finns lösningen med en enkel och smidig 1HE panel för 19” montage. Designad för att enkelt hantera och organisera överskotts patch/kabel.
98,70 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Effektiv och lättarbetad ODF patchpanel för montage i DIN-skena alternativt fristående användning. Den utdragbara fronten erbjuder låsning i ytterläget så att man enkelt kan arbeta bekvämt utan risk för att panelen trillar ur sitt hölje.
3 920 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smidig väggmonterad ODF box med plats för 6 eller 8 adaptrar för LC, ST och SC. Med plats för upp till hela 24 fiber ( LC Quad) får du en lösning som tar minimalt med plats och som kan installeras nästan överallt där en vägg finns.
492 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103212
50-pack Duo, universal
670 SEK exkl. moms
 
Rejäl plåtlåda för terminering av fiber inomhus. Väggmonterbara boxar med plats för både SC simplex/duplex men även LC duplex/quad.
191 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
19” teknikskåp, den perfekta lösningen för dina mindre installationer. Snygg och smidig i många storlekar och två färger, grå eller svart samt med glas eller plåtdörr. Kommer i Flatpack för enkelt och smidig transport och installation. Obs, fel bilder på några av våra skåp, 20102918, 19, 22 och 23 alla har nu vent. hål framtill, nya bilder kommer. Se 20102920 el. 21 för rätt utseende.
1 270 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Teknikskåp när hörnet är den enda plats du har för montering. 6HE eller 9HE och anpassad för de flesta projekt och levereras i en smidig flatpack lösning för enkel transport.
1 630 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Fler anslutningar på samma yta. MPO (Multi-fiber Push ON) ett universellt kabelsystem för fibernät. Effektivare och smidigare installation eftersom varje kontakt innehåller 12 fiber.
1 200 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nya OttoE-serien från Etherwan är en sedan länge efterfrågad produkt. Utan fläkt och med anslutningsdonet till ström och relä-utgångar framtill, ger självklara fördelar vid installation och service. Samtidigt som det ger en installationshöjd på endast 100mm. Är du ute efter Profinet-kompatibel enhet? Välj då Gigabit-varianten.
2 180 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter