Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Om man är beroende av Internet vill säga. Och det är ju de flesta av oss så väl professionellt som privat. Diskuterar man infrastrukturen för ett fiberbaserat Internet, sk Fiber2Home, är det omöjligt att kringgå ODF:en. Den förekommer på en mängd platser, osynliga för användaren, men centrala för att din anslutning ska ha kontakt med det centrala fiberstamnätet.
Det hade såklart varit kul (och passande) om ODF stod för Onödiga Data-Förkortningar, men så kul ska vi inte ha. Optical Distribution Frame är istället betydelsen i vår bransch och korskopplingspanel eller knutpunkt helt enkelt, illustrerar på svenska vad det handlar om.
Ett fibernät är inte helt olikt ett vägnät för vanlig trafik. Du har breda motorvägar mellan större städer, trafikleder mellan mindre orter och gator mellan bostadsområden. Rondeller och korsningar leder dig till slut fram till önskad adress. Fibernätets rondeller och korsningar kallas generellt för ODF och förekommer i en mängd olika utföranden för såväl utomhusbruk som inomhusbruk. Teknikbodar/teknikhus är ett populärt namn för de större knutpunkterna som då ofta innehåller både den passiva ODF:en, de aktiva switcharna och ibland också batterier och system för reservkraft. Markskåp är de lite mindre "korsningarna" som fördelar fibern till bostadsområden. För flerbostadshus har du ofta som en sista länk i kedjan ett väggskåp. I såväl teknikboden som markskåpet och väggskåpet sitter en eller flera ODF.
Teknikhuset eller teknikboden kännetecknas av en inbrottsskyddande kapsling, ofta värmeisolerad, i storlek av ett större utedass och ofta med lyftöglor i taket för enkel lossning från såväl lastbil som helikopter. Inredningen är ofta anpassad med kabelkanalisation och vertikala profiler för montage av klassisk 19"-utrusning som ODF:er, nätverksswitchar, övervaknings- och kraftsystem.
Markskåpet står ofta på betongplatta nedsänkt i marken och mäter sällan mer än någon meter i höjd och bredd. Plåtkapslade och väderskyddade men oftast utan värme eftersom man sällan har aktiv utrustning här. Istället fylld med fiberanslutningar som svetsats på plats och förvaras i lättåtkomliga kassetter.
I flerbostadshusen sitter ofta väggskåpet nere i källaren och fördelar fiberanslutningarna till respektive lägenhet. Beroende på antalet lägenheter har ODF:en olika antal kopplingspunkter och sitter här som knutpunkt mellan fibernätet "ute i gatan" och switcharna som ska leverera Internet till lägenheterna.
ODF:en kommer i många skepnader anpassade för respektive användningsområde som vi beskriver ovan och fler därtill. Generellt för de flesta är att de bestyckas med sk skarvadaptrar för de fiberkontakter som används. När fibern "från gatan" kommer in i flerbostadshusets källare innehåller kabeln ofta bara en eller ett fåtal fiberledare. Bara så många som krävs för att klara den kapacitet som summan av lägenheterna kräver. Fiberkablarna från respektive lägenhet dras så att den möter fibern från gatan vid ODF:en. På var och en av dessa ändar svetsas en fibersvans, dvs en kort fiberkabel med en kontakt i ena änden. Kontakten ansluts till skarvstycket i ODF:en från baksidan. En patchkabel möter respektive kontakt från framsidan av skarvstycket och ansluts till nätverksswitchen.
Mycket tid kan sparas genom att beställa ODF:erna färdigbestyckade med exakt den kabel och längd som önskas. Ska man montera känsliga fiberkontakter i dunkla källarutrymmen eller i skenet från pannlampan utomhus blir det lätt fel och långsamt går det också. Överväg förkonfigurerat så minskar både tiden i fält och risken för fel. Hör av dig till oss med dina önskemål så hjälper vi dig!
Vill du veta mer om fibernät och få goda råd om vad du behöver till din utbyggnad, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice redo för dig. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!
© Copyright 2022-01-21, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.