Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
SDI som fysiskt gränssnitt har en mycket enkel design. Det består av BNC-kontakter i båda ändar med en koaxialkabel emellan. Därför ser vi ofta att begrepp som BNC-kabel eller koaxialkabel används i samband med SDI. SDI är egentligen själva signalen som sänds och har inget att göra med själva kabeln.
Kort sagt:
SDI är signalen
BNC är stickkontakten
Koaxialkabel är själva kabeltypen. Detta kan t.ex. vara RG59, RG6 eller andra beteckningar.
Det enkla svaret är att standarden passar mycket bra för överföring över långa avstånd med minimal fördröjning och signalförlust. Själva kabeln har utmärkt skärmning, och BNC-kontakterna är lätta att arbeta med och sitter extremt bra under användning. De har ett enkelt bajonettlås som förhindrar att kabeln dras ut av misstag. Med en bra kabel kan signalen utan problem överföras över ett avstånd på upp till 100 meter. Det är viktigt att komma ihåg att alla koaxialkablar inte nödvändigtvis är SDI-kablar, även om de ser identiska ut. Det finns många 50 ohm-kablar som lämpar sig för dataöverföring, men dessa kan inte användas för SDI. SDI-standarden kräver en impedans på 75 ohm för korrekt överföring.
På pappret gör de i stort sett samma sak, och slutresultatet du ser på skärmen är detsamma. HDMI är i grunden utvecklat för hemmamarknaden och privat bruk med korta avstånd. Visserligen har man på senare år tagit fram HDMI-hybridkablar som kombinerar koppar och fiber i en och samma kabel för att maximera kvaliteten och inte minst överföringsavståndet avsevärt. De har även blivit betydligt billigare i takt med att efterfrågan och konkurrensen om kunderna ökar. Men det finns fortfarande ett antal anledningar till varför proffs fortsätter att använda SDI och inte byter till HDMI, som både är mer välbekant och vanligare.
När professionella TV- och streamingaktörer använder SDI är det för att kunna få en okomprimerad signal för bästa möjliga efterbehandlings- och redigeringsmöjligheter, eftersom den inte påverkas alls. Det är helt enkelt råvaran. Typiska användningsområden för SDI är t.ex. följande:
Även om signalen kan vara optimal innebär den tyvärr vissa nackdelar för de flesta. Det är mycket sällsynt att vanliga bildskärmar och TV-apparater kan ta emot en SDI-signal. Då kan det behövas en omvandlare från SDI till t.ex. HDMI. Det krävs då en extra box, vilket medför extra kostnader. Dessutom är SDI-kablarna ofta ganska tjocka och helt enkelt svåra att hantera. De tål en hel del, vilket är perfekt i en studio eller ute på fältet när man filmar, men inte särskilt fördelaktigt hemma i det egna vardagsrummet.
Är SDI detsamma som coax?
Nej, SDI är själva signalen och coax är kabeln som signalen skickas genom. Coax är den enklaste kabelvarianten som finns. Den består av en centrumledare och en mantel. Detta gör att det går snabbt och enkelt att terminera BNC-kontakter på själva kabeln.
Är SDI detsamma som BNC?
Nej, SDI-kablar och BNC-kablar används tyvärr ofta felaktigt i detta sammanhang. SDI är signalen och BNC är den fysiska kontakten. BNC är en förkortning för British Naval Connector och är en solid kontakt som skruvas fast med ett bajonettlås för säker anslutning. Det innebär att BNC-kontakten ansluts på ett mycket bättre sätt än till exempel HDMI- eller Display Port-kontakterna.
Det är inga problem. Traditionella SDI-kablar kan enkelt kombineras med fiberkabel. Ett förlängningsset består av en sändare och mottagare som utrustas med en lämplig SFP-modul. Den totala installationslängden och mängden data du vill överföra avgör vilken SFP-modul du behöver. Förlängningssetet omvandlar den kopparbaserade SDI-signalen till fiber i ena änden och tillbaka till kopparbaserad SDI i den andra änden. Detta gör det möjligt att sända en SDI-signal över flera kilometer.
Om du vill veta mer om SDI-lösningar är du välkommen att kontakta oss. Vi på Direktronik har många års erfarenhet av AV-installationer och tillsammans hittar vi den bästa möjliga lösningen för ditt projekt.
© Copyright 2023-11-01, innehållet är skyddat enligt upphovsrättslagen.