Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
BNC-kontakten är en av världens mest använda RF-kontakter (Radio Frequency) som du finner inom många olika branscher; kommunikatonsradio, videoöverföring, mätinstrument. Den är enkel att använda och ger dig bra och säker övergång till annan utrustning. BNC-kontakter används ofta i testinstrument som oscilloskop, ljudgeneratorer, effektmätare och allt som har med analog signalöverföring att göra. BNC-gränssnittet blir också valt uitifrån sina goda skärmningsegenskaper.
Bland flera bra egenskaper BNC-gränssnittet för med sig, jämfört andra koaxialkontakter, är nog den mekaniska infästningen med bajonettlås en av de främsta. Avsaknaden av gängor gör den lätt att lossa även efter flera års bruk. Vrid låsringen ett kvarts varv bara så sitter den säkert eller lossas snabbt. En gängad låsning som för N-kontakten kan lätt ärga fast och kräva verktyg för att få loss.
BNC definieras även som konstant impedanskontakt. Det betyder att den har samma karakteristiska impedans i hela kontakten. Koaxialkablar har också vad vi kallar karakteristisk impedans. Det vill säga, alla RF-signaler passerar genom koaxkabeln utan att signalkvaliteten påverkas mellan kabel och kontakt, vilket i sin tur är viktigt för att signalen inte ska försämras under överföringen och att det inte skapas några onödiga signalreflektioner.
BNC-kontakten utvecklades på 1940-talet och har fått sitt namn efter fästmetoden och de som utformade gränssnittet. Bokstäverna står för Bayonet Neill Concelman, men det finns även andra källor som menar att det står för British/Bayonet Naval Connector. Oavsett vilket är det ett beprövat gränssnitt som används än idag. Gränssnittet BNC utvecklades när branschen efterfrågade en robust kontakt av hög kvalitet som kunde användas i en mängd olika tillämpningar och som var fysiskt mindre än de befintliga N- och C-kontakterna. BNC är i grund och botten en miniatyrversion av C-kontakten, som i sin tur var bajonettversionen av N-kontakten.
BNC-specifikationer
Specifikationerna varierar naturligtvis mellan olika tillverkare, och det är viktigt att kontrollera att BNC-kontakten passar för det tänkta användningsområdet. Med blotta ögat kan det vara svårt att se vad som skiljer de olika varianterna åt. Det finns många parametrar som vi kan använda för att hitta den bästa varianten för en specifik tillämpning. Först och främst finns det två huvudvarianter:
Av dessa båda varianter är det 50 ohm som är den vanligaste. Typiskt frekvensområde är upp till 4 GHz, men det finns varianter som tål upp till 12 GHz. Här är det viktigt att kontrollera databladen för att säkerställa att kvaliteten stöder de högsta frekvenserna.
Sammanfattning av viktiga parametrar:
BNC finns i flera olika format. Inte bara hane och hona, utan det finns även adaptrar, skarv- och T-stycken samt dämpare/attenuator. BNC-kontakter är designade inte bara för att få rätt impedans, utan även för att passa en specifik koax-kabel. Därför behöver man känna till beteckningen på både kabel och kontakt för att skapa en komplett överföring. Som regel skrivs den faktiska kabelbeteckningen på kabeln för varje meter. Det gör att det brukar vara enkelt att hitta rätt kontakt enbart genom att läsa vad som står på kabeln.
Det finns vanliga raka kontakter, men även vinklade varianter. Den raka är den vanligaste, men i installationer där det är ont om plats kan en vinklad kontakt används som ett bra och platsbesparande alternativ. En vinklad kontakt ger dock något större förluster än en rak, vilket kan vara bra att tänka på i samband med installationen.
Hon-varianten av BNC är ofta det vi kallar chassi-kontakt. Denna variant är avsedd för montering i en panel eller kopplingsbox. Själva signalen kommer via centrumledaren, och jordningen uppnås via panelen och där kontakten är fastsatt med en mutter. Chassikontakterna kommer antingen som en skarvadapter hane/hona eller som termineringar på en kabel med kontaktpressning och lödning.
Terminering
Terminering är fackuttrycket för att sätta kontaktdonet på kabeln. Det finns olika termineringsmetoder när det gäller BNC-kontakter, där alla har sina fördelar och nackdelar. De vanligaste är krimp, kompression och klämma(clamp/twist-on). Oavsett metod är det viktigt med korrekt avisolering och att förbereda kontakten. I grund och botten är BNC ett av de enklaste gränssnitten att arbeta med, eftersom det bara finns en centrumledare och skärmstrumpan som ska termineras.
Clamp-metoden är den som är snabbast men kanske inte den bästa. Här är centrumstiftet i regel redan monterat, och allt som behövs för att terminera en kabel är att den avisoleras korrekt. Därefter skruvas kontakten fast på kabeln med en fast nyckel.
Compression ger en mycket frekvenstät och ofta vattentät terminering. Med denna metod termineras kontakten i längdriktningen med lämpligt verktyg. Här finns det inte så mycket svängrum, vilket gör att det är viktigt att man väljer en kontakt som passar den aktuella kabeldimensionen.
Kontaktpressning/krimpning är den vanligaste termineringsmetoden för BNC och görs enkelt med rätt krimptång. Termineringen går till så att man trär på kontakten över centrumstiftet och pressar fast den. Därefter pressas ytterhylsan fast över kabelns mantling som samtidigt ansluter kabelns skärmstrumpa till höljet på kontakten. Det är viktigt att använda rätt kontakt för kabeltypen eftersom de fysiska måtten varierar här. En del tillverkare levererar centrumstift som ska lödas fast på kabelns centrumledare – kontrollera alltid databladet för att se vilken termineringsmetod som ska tillämpas.
Om du har några frågor om BNC-kontakter eller koaxkablar, är du välkommen att kontakta oss redan idag – vår rådgivning kostar inget extra utan ingår i priset.
© Copyright 2022-10-07, innehållet är skyddat enligt upphovsrättslagen.