Meny

Undvik vattenskada med smart teknik

Vatten, vår viktigaste resurs på jorden, men ett helsike när den dyker upp oväntat på fel ställe. Vattenskador hör till ett av de mest kostsamma egendomsskadorna som försäkringsbolagen lägger bortåt tio miljarder på årligen. Men det är enklare än du kanske tror att minska risken för att drabbas. Läs om enkla sätt att få tidiga varningssignaler och smarta ventiler som stänger av sig själva.

Fastän man får ersättning för de materiella skadorna, drabbas ofta den verksamhet som skulle ha bedrivits där eftersom utrymmet bli obrukbart under åtgärdstiden. Alla som haft en vattenskada vet att även om försäkringar låtit bekosta merparten av nya ytskikt, så tror jag de flesta hellre hade sluppit problemen och haft sitt gamla badrum kvar. Nu är det inte bara de privata fastigheterna vi tänker på utan i första hand kommersiella lokaler och kommunala verksamheter. Större lokaler. Grövre ledningar. Mer vatten. Lägg till detta ofta mindre övervakade ytor så har du perfekta förutsättningar för riktigt omfattande skador. Det finns med andra ord mycket att vinna på enkla åtgärder som minskar skaderisken.

Var uppstår läckagen då?

Av cirka 100 000 vattenskador per år, uppstår merparten (62%) i ledningssystem för kall- och varmvatten, värme och avlopp. En dryg femtedel (22%) kommer från läckande utrustning som disk- och tvättmaskiner, varmvattenberedare samt kylar och frysar. Övriga (16%) tillskrivs läckage genom tätskikt från utrymmen försedda med golvbrunn. Allt enligt Vattenskaderapporten som ges ut av Vattenskadecentrum.

I statistiken gömmer sig också mer udda orsaker och följdverkningar, som när ett läckage i en kommunal skola orsakade inte bara vattenskada utan också utryckning av brandkåren. Citatet kommer från ett internt meddelande efter händelsen:

"Vi har just genomfört en skarp utrymning till följd av utrymningslarm. Det är konstaterat att det var detektorn i matsalsentrén som löste ut larmet. Orsaken är inte helt klar men förmodas att ha med vattenläckaget på det trasiga avloppet att göra."

Som sagt, skadeeffekterna är långt större än bara de materiella kostnaderna.

Lättillgänglig teknik ger dig tidiga varningssignaler

Idag kan vi erbjuda en rad olika lösningar för att du ska bli larmad i tid. Borta är de gamla läckagelarmen som piper ensamma i ett utrymme där ingen befinner sig. Nu kan du få små trådlösa sensorer som kommunicerar via en centralenhet och SMS för bara någon tusenlapp men också internetanslutna molnbaserade system med stöd för tusentals givare och som också kan använda äldre befintliga givare och läckagelarm.

Vattenskada SMS-larm_800.jpg

SMS och trådlösa givare

SMS har den uppenbara fördelen att inte vara beroende av tillgång till Internet och därmed betydligt stabilare, mer lättinstallerad och med maximal geografisk täckning. Ett SIM-kort och sedan är du igång. Nackdelen är att du inte alltid har täckning nere i källarutrymmen där givarna behöver sitta samt att det inte är lika enkelt att överblicka och administrera ett stort antal enheter. En ytterligare aspekt är att de trådlösa givarna normalt kommunicerar via 433MHz-bandet vars räckvidd är begränsad till 20-30 meter. Perfekt dock för privata ändamål som till sommarstugan eller villan/garaget men också småföretag som restauranger och verkstäder. I Direktroniks modell är läckagegivaren bara ett tillbehör bland flera, så att också andra händelser kan meddelas via samma centralenhet. Dit hör temperatur, brandvarnare, dörrsensorer samt möjligheten att slå av eller på ett eluttag. På så sätt kan du bygga på din larmcentral med fler givare i den blandning du önskar utan att behöva ytterligare mobilabonnemang eller komplicerad installation.

KB_vattenskada_sensdesk_800.jpg

Internetbaserade med övervakning i molnet

Molntjänsterna tillför vanligtvis den globala vyn och det blir plötsligt enkelt att administrera tusentals enheter utan att behöva fundera över från vilken lokal larmet kommer. Nätverksanslutningen och tillhörande stöd för andra mjukvaror bjuder också in till integration med redan befintliga system som kan finnas hos en fastighetsägare. Denna mer universella plattform har ofta också klassiska larmingångar för givare via skruvplint som gör det möjligt att återanvända äldre system. Utöver den goda överblicken erbjuder nätverksanslutningen ett privat nätverk med de komponenter och säkerhetsstöd installationen kräver samt en svårslagen skalbarhet. Installationen blir lite mer krävande. Inte minst eftersom såväl givare som centralenheter behöver ges tillgång till det nätverk de är anslutna. Det kan dock underlättas genom stöd för push-meddelanden, dvs att enheterna regelbundet själva, inifrån nätverket, kontaktar molntjänsten istället för den klassiska modellen där den insamlande enheten utanför nätverket kontaktar givaren på insidan. På så sätt kringgår man de problem som brandväggen annars ställer till med.

Vattenskada_aqua-scope.jpg

Stäng av vattnet automatiskt med smart ventilstängare

Att få tidiga varningssignaler om läckage på mail eller SMS är såklart en väldigt viktig uppgradering redan det, speciellt eftersom många skador uppkommer genom små läckage som pågår under lång tid. Men nu kan man också kombinera det med en smart ventilstängare, så att vattnet automatiskt kan stängas av om ett läckage uppstår. Det ger dig en helautomatisk hantering och givetvis den som agerar snabbast på ett larm.

En ventil som öppnas och stängs automatiskt via någon sorts fjärrstyrning är i sig ingen nyhet, utan har funnits på marknaden i massor av år. Bekymret med den kategorin av produkter är att de inte kan eftermonteras, utan kräver både en styr och regler-kunnig VVS-installatör samt att vattnet stängs av under arbetet.

Ventilstängaren är något helt nytt. Den klamras fast runt vattenledningen ovanpå ventilens vred och kommunicerar sedan trådlöst via LoraWAN med utplacerade givare. En sådan lösning, baserad på LoraWAN, ger istället räckvidder på många kilometer samtidigt som installationen begränsas till själva montaget och kan ske utan avbrott. Installation och driftsättning sker på några minuter bara.

Goda råd kostar inget extra

Fråga oss! Vi kan tekniken och har erfarenhet från mängder av installationer inom en lång rad områden. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2021-01-08, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

Produktområden

Best.nr 20111217
LoRaWAN, I/O 4DI, 2DO (relä), Serieport, Analog ingång
1 790 SEK exkl. moms
Best.nr 20103865
LoRaWAN Amperemätare 3-Fas 3x75 Amp
4 230 SEK exkl. moms
Best.nr 20100519
LoRaWAN mäter ström 4-20mA DC
1 620 SEK exkl. moms
Best.nr 20103877
LoRaWAN Amperemätare 3 x 630A Clamp On
5 300 SEK exkl. moms
Best.nr 20103875
LoRaWAN Amperemätare 3 x 250A Clamp On
4 850 SEK exkl. moms
 
Avbrottsfri strömmätning med clamp on eller klämmsensorer. Enfas 1x630A, Batteridriven sensor som använder LoRaWAN protokollet. Tack vare batteridrift och magnetplatta samt även fästöron så är den otroligt lätt att installera oavsett miljö. Räckvidd upp till 10 km från din IoT-gateway
3 000 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103876
LoRaWAN Amperemätare 1-fas 30A
1 140 SEK exkl. moms
Best.nr 20101959
LoRaWAN Temperatur och luftfuktighet
1 670 SEK exkl. moms
Best.nr 20103864
LoRaWAN Amperemätare 1-Fas 250 Amp
3 410 SEK exkl. moms
Best.nr 20104186
LoRa sensor med solcell för turbiditet och temp i vatten
36 060 SEK exkl. moms
Best.nr 20109691
Ultrasonic sensor med 3-axis accelerometer LoRaWAN
1 410 SEK exkl. moms
Best.nr 20113228
LoRaWAN med 0-24V ADC, DI 4-20mA
2 110 SEK exkl. moms
 
Kostsamma fuktskador på grund av vattenläckage är nu ett minne blott. Denna vattenfelsbrytare är unik i sitt slag då den inte kräver något ingrepp i befintliga rörledningar. Installationen görs på befintlig kulventil och passar även komplexa rörinstallationer tack vare justerbara fästen som kan justeras både i storlek och sidled. Den patenterade kraftfulla motorkopplingen garanterar enkel installation och exakt långvarig drift.
4 050 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20101957
LoRaWAN Temperatur och luftfuktighet utomhus
1 710 SEK exkl. moms
 
Batteridriven LoRaWAN sensor som ger noggrann avståndsmätning via ultraljud för en mängd olika applikationer exempelvis, mäta snödjup, översvämningsövervakning, hantering av avloppsvatten, övervakning av fyllnadsnivå i spannmål eller gödningsmedel. Mätningen är helt beröringsfri och baseras på ultraljudsvågor som överförs och reflekteras tillbaka från närliggande objekt.
6 760 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104360
LoRaWan 1 RS232 + 1 RS485, 2 GPIO, 2 Analoga portar
2 160 SEK exkl. moms
Best.nr 20104361
LoRaWan Solpanel 1 RS232 + 1 RS485, 2 GPIO, 2 Analoga portar
2 030 SEK exkl. moms
 
LoRaWAN sensor för vattenläckage med sensorfläta för att kunna detektera läckage över större yta. Batteridrift och IP67. Sensorn mäter temperatur och luftfuktighet.
1 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109599
Arbetsplatssensor Vit
3 850 SEK exkl. moms
Best.nr 20103768
SMS-larm 2G/4G vid oönskad temperatur & strömavbrott
1 170 SEK exkl. moms
 
Larm vid oönskad temperatur och strömavbrott samt slå på och av ansluten utrustning via app i mobilen eller på schema. Plugga in enheten i närmsta vägguttag så är du snabbt igång med din övervakning. Enkelt, smart och tillförlitligt. Kraftfull molntjänst ingår. Larm via mail, SMS (tillval i molntjänst), eller som pushnotis i app om värdena inte är vad du önskar. Temperatursensor ingår inte, se under tillbehör.
802 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0239
Programerbar webbtermostat till din värmeanläggning
5 890 SEK exkl. moms
 
Full kontroll i app eller webb-portal. Med Sensdesk.se är du snabbt och enkelt igång med en fullständig övervakning av dina larminsamlingsenheter.
1 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109256
WiFi sensor för temperatur, luftfuktighet, Lux, vibration
969 SEK 1 140 SEK Listpris exkl. moms
Best.nr 119-0475
Access system för alla elektronisk lås och RFID läsare
4 700 SEK exkl. moms
Best.nr 20101610
SMS-gateway LTE inkl extern antenn på 3m kabel
5 370 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0001
USB Temperatur datalogger med larmfunktion -30°C till +70°C
816 SEK 960 SEK Listpris exkl. moms
 
Lättinstallerad nätverkstermometer för små och stora behov. Att kunna alternera mellan trådburen PoE - IEEE 802.3af eller WiFi - 802.11 b/g/n (2.4GHz) anslutning i en och samma övervakningsenhet borgar för snabb och problemfri installation. Inbyggd webbserver med pushprotokoll gör det enkelt att övervaka data via tillverkarens molntjänst SensDesk (gratis för upp till tio enheter). Strömadapter samt en temperatursensor ingår vid leverans.
2 940 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Industriella I/O portar samt en RS232/485 serieport över nätverket. Koppla enheten till RFID kortläsare vid passagekontroller, integrera i säkerhetssystem, fastighetsautomation, datainsamling, lab miljöer, det är bara ett fåtal exempel på mångsidigheten hos DS10XX -plattformen från Tibbo. Liten, temperaturtålig, robust och kompakt, damm- och vattentät enligt IP68. Ethernet, WiFi eller GPRS, välj den anslutning som passar bäst.
11 230 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Industriella optiskt isolerade I/O portar samt en RS232/485 serieport över nätverket. Koppla enheten till RFID kortläsare vid passagekontroller, integrera i säkerhetssystem, fastighetsautomation, datainsamling, lab miljöer, det är bara ett fåtal exempel på mångsidigheten hos DS10XX -plattformen från Tibbo. Liten, temperaturtålig, robust och kompakt, damm- och vattentät enligt IP68. Ethernet, WiFi eller GPRS, välj den anslutning som passar bäst.
6 570 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
HWg-PDMS hjälper dig att samla in data och historik från dina HWg-sensorer. Data lagras i databas och presenteras i grafer som ger dig en snabb och tydlig bild av anslutna sensorers värden över valfri tidslinje.
2 640 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109122
WiFi sensor för temperatur, luftfuktighet & externa senorer
1 419,50 SEK 1 670 SEK Listpris exkl. moms
 
Stor och tydlig information med nätverksansluten LED display. Finns i modeller med fyra respektive 6 siffror. Med vår serie nätverksklockor / temperaturtavlor är du alltid uppdaterad med korrekt tid och om du vill även med korrekt temperatur. Passar lika bra ute, IP66, som inne Olika storlekar för olika behov, med de större modellerna läser du av tiden på upp till 100m avstånd. Går även att ansluta siren / buzzer för larmsignal, tänk inringning när rasten är slut på en skolgård. Passar i sporthallar, köpcentrum, simhallar, lagerlokaler, på skolgården eller alla typer offentliga utemiljöer.
4 130 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109257
WiFi & SIM för temperatur, luftfuktighet & externa senorer
2 360 SEK exkl. moms
 
Temperatur, luftfuktighet, LUX mm.. En serie tåliga och flexibla loggers i flera utföranden som ger dig möjlighet att skräddarsy din övervakning precis som du vill ha den. Samtliga modeller har stor tydlig display och intern mätning av temperatur, luftfuktighet. Alla modeller utom art. 20109260 har även inbyggd ljus sensor (Lux) samt kan kopplas trådlöst mot ditt befintliga WiFi 2,4 Ghz. Utöver det så har vissa modeller möjlighet till trådburen anslutning vi RJ45, mobilanslutning, GPS-funktion samt stöd för att ansluta fler externa sensorer. Alla modeller har ett inbyggt 2900 mAh uppladdningsbart batteri som laddas via typ-C USB-kabel (5V-12V). Enheterna kopplas mot kostnadsfri molntjänst och app där du får komplett historik, larm vid oönskade värden samt administrerar din övervakning.
2 660 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20111356
5 Analoga utgångar 0-5V, 0-10V, ±5V, ±10V, 4-20mA
5 950 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0285
Expansionsmodul, 8 analoga ingångar 0-5V
4 950 SEK exkl. moms
Best.nr 20103270
Expansionsmodul, 8 analoga ingångar multifunktion
5 100 SEK exkl. moms
 
Undvik vattenskador genom att få rätt larm på rätt sätt i rätt tid. Nya WLD2 har möjlighet till zonindelning där varje zon kan larma enskilt via e-post, SNMP, samt även med SMS och telefonsamtal (via tillbehör). På så sätt vet du snabbt exakt vart vattenläckan är, maximal sensorlängd för varje zon är 185 meter fördelat på anslutningskabel samt sensorkabel, därmed täcker du en väldigt stor yta med endast en WLD enhet. Flexibel installation då enheten stödjer både WiFi samt trådburen ethernet och PoE.
4 070 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter