Kanske har du läst vår tidigare kunskapsbankartikel ”Smart toalett ingen skitsak” där vi beskriver hur toaletter anslutna mot LoRaWAN IoT både kan ge kostnadsbesparingar och öka trivseln. I denna artikel tittar vi vidare på fler sätt för att göra detsamma för kontoret som helhet.
I spåret av pandemin har distansarbete blivit en del av vardagen och på många arbetsplatser fortsätter man att låta sina anställda att fritt alternera mellan att jobba hemma på distans och på kontoret. Win-win för både den anställde som kan jobba mer effektivt hemma och slipper lång resväg till och från sitt arbete, samt även för företaget som förutom motiverad personal kan förändra eller minska sin kontorsyta eftersom alla inte är på kontoret samtidigt. Utmaningen som vi tänker oss här ligger i att göra det enkelt för alla parter att få nödvändig fakta för beslutsunderlag och att hitta rätt balans.
Ur den anställdes perspektiv så vill hen ha en ledig kontorsplats eller ett ledigt konferensrum de dagar som inte innebär distansarbete och framför allt kunna se detta snabbt och enkelt i sin telefon, på sin dator eller kanske på en display i entrén. Ingen vill stressa runt och ödsla tid på att leta ledig arbetsplats eller konferensrum. Arbetsgivaren å andra sidan strävar efter att optimera sin lokalyta och ha en så väl nyttjad lokal som möjligt.
En arbetsplatssensor är i realiteten en LoRaWAN sensor med inbyggd fisheyekamera och AI teknologi. Den har inbyggd programvara i vilken du kan definiera upp separata zoner, en zon för varje arbetsplats eller yta som ska monitoreras. Sensorn kontrollerar varje zon individuellt och rapporterar trådlöst till din LoRaWAN gateway huruvida platsen är ledig eller upptagen.
Kopplat till molntjänst och dashboard kan personalen sen enkelt i sin mobil, pc eller varför inte på en skärm vid kontorets entré se vilka platser som är lediga för tillfället och slipper därmed stressat leta runt efter ledig arbetsplats.
Detektionen är människa eller inte människa och inskränker därmed inte på den personliga integriteten.
Närmast kaffemaskinen, fönsterplatser eller lugn och ro längst in i lokalen? Hur nyttjas ditt kontor igentligen? Med hjälp av en arbetsplatssensor med inbyggd räknare får du snabbt relevant feedback över ”heta” platser i dina lokaler. Nyttjandegraden av kontorets utrymmen är viktig fakta för arbetsgivare eller hyresvärd. Kanske är det vissa platser som är extra populära medan andra inte används alls eller mycket sällan och som därmed bättre nyttjas till annat.
För konferensrummet rekommenderar vi en närvarosensor eftersom det här oftast räcker att se om någon befinner sig i rummet snarare än att ta reda på vilken plats i rummet som är upptagen.
En värkande ländrygg eller stela axlar kan kanske avhjälpas med ett naprapatbesök, höj och sänkbara skrivbord eller nya ergonomiska stolar. Men hur går man vidare ifall man misstänker otillräcklig ventilation eller ohälsosamma ämnen i luften?
Genom att exempelvis addera en multisensor till din LoRaWAN lösning som löpande kontrollerar de viktigaste parametrarna för att kvalitetssäkra luftkvalitén på din arbetsplats kan du helt enkelt få svart på vitt huruvida inomhusluften håller måttet eller ej. Via app och molntjänst kan sen du och din fastighetsägare analysera mätdata vidare och se hur respektive mätvärde förändrats över tid allteftersom förbättringsåtgärder sätts in.
När du analyserat insamlad data och optimerat dina lokaler på bästa sätt är nästa steg att ytterligare öka nyttan av dina LoRaWAN sensorer. Sensorerna ovan kan även hjälpa dig att automatisera och skapa ytterligare smarta funktioner som både upplevs som kvalitétshöjande för anställda på arbetsplatsen samt ge mer pengar kvar i plånboken.
Exempelvis till att tända upp lyset automatiskt i de utrymmen där personal finns på plats och släck ner detsamma i rum där ingen befinner sig så bränner du inget lyse i onödan. Reglera ventilation och värme i rum som står tomma. Spar in städ för utrymmen som inte använts etc.
Om du tittar på sensorer för LoRaWAN så kommer du se att dessa delas in i tre olika klasser. Klass A, Klass B och Klass C. Samtliga LoRaWAN-enheter stödjer Klass A, medan Klass B och Klass C är tillägg till detta. Alla enhetsklasser stöder tvåvägskommunikation, de skickar och tar emot data till och från gateway.
Sensorer med Klass A har en låg strömförbrukning. De kan skicka data till gateway när som helst men kan bara ta emot data från nätverket efter att de har skickat data.
Klass B-enheter har en något högre strömförbrukning än Klass A-enheter. De kan ta emot data från nätverket under förutbestämda av användaren valda tidpunkter även om de inte först skickat någon data.
Sensorer med Klass C är har ytterligare något högre strömförbrukning än både Klass A och Klass B-enheter. De lyssnar kontinuerligt på gatewayen och kan närsomhelst ta emot och sicka data. Detta gör det möjligt att skicka data i realtid, observera dock att detta ökar energiförbrukningen och att batteriet därmed inte räcker lika länge.
Genom modern teknik med trådlösa och batteridrivna sensorer kan kostsamma och gammalmodiga rutiner bytas mot dynamisk resursfördelning med såväl kostnadsbesparingar som kvalitetshöjning som följd. LoRaWAN har lång trådlös räckvidd och strömsnåla sensorer som ger långlivade och kostnadseffektiva installationer.
Vill du veta mer eller få kvalificerad assistans kring LoRaWAN och få veta vilka möjligheter som kan finnas för din verksamhet, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice redo för dig. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!
© Copyright 2021-08-17, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.
- Visitor4299
- Rolf A
- Visitor18766
- Johan B
- Pop
- Visitor16351
- Visitor18239
- Hilding G
- Visitor25952
- Visitor25388
- Per V
- Karl-Erik
- Bert E
- Mikael
- Ola
- Visitor16970
- Martin L
- Ragnar
- Visitor26035
- Ulrik
- Visitor13792
- Lalo R
- Visitor246467
- Visitor10621
- Anton
- Erik
- Joakim S
- Martin F
- Visitor14535
- Johan B
- Visitor16816
- Joakim
- Klas E
- Niklas
- Tomas
- Visitor25604
- Visitor9034
- Visitor9870
- Per H
- Gustav C
- Robert
- Visitor25150
- Emmanuel
- Frej E
- Gustav C
- Oskar S
- Tomas N
- Visitor6754
- Johnny
- Thomas L
- Joakim
- Visitor18830
- Per S
- Visitor13556
- Marcus T
- Visitor24877
- Olle F
- Visitor25133
- TB
- Jonas S
- Lars
- Flash Back
- Visitor12394
- Ingemar K
- Marcus
- Visitor4171
- Visitor7217
- Visitor14484
- Johnny
- Johan N
- Visitor11063
- Visitor16710
- Visitor14809
- Visitor7453
- Nilsson J
- Visitor8448
- Visitor17857
- Visitor9941
- Visitor6453
- Jonas
- Visitor4299
- Nisse
- Mattias
- Christian P
- Tim
- Torbjörn V
- Hans
- Lejla
- Anders B
- Tim
- Visitor4079
- Visitor25475
- Visitor24644
- Visitor5196
- Visitor4982
- Visitor6216
- Visitor16292
- Visitor25888
- Visitor24862
- Visitor14809
- Visitor24828
- Visitor18128
- Visitor5208
- Mikael J
- Visitor17797
- Visitor25912
- Jocke
- Visitor24968
- Visitor15526
- Visitor17145
- Visitor25127
- Kjell
- Visitor9587
- Viktor
- Mats N
- Joakim
- Kjell
- Visitor6354
- Jan Ö
- Visitor4595
Ordet LoRa står för Long Range och är en teknik för att trådlöst överföra data över långa sträckor med låg energiförbrukning. I ett LoRaWAN-nät har du sensornoder samt gateways som samlar in data och som i sin tur pratar med server. Protokollet är tänkt för IoT och trådlös överföring av sensordata. Kommunikationen är dubbelriktad och krypterad med AES12