• Vi skickar samma dag
  • Personlig service & fri rådgivning
  • Genuin omtanke
Kundservice +46 8 52 400 700

Vad är Raid inom datalagring

Ingen vill väl förlora sitt data men hur gör man för att minimera riskerna för det? I dag sätter många sin tilltro till lagring i "molnet", men det är också många som fortfarande vill äga sitt eget data. Här reder vi ut hur man kan skydda sin data mot att enskilda hårddiskar går sönder utan att man förlora data.
När man har en nätverksansluten lagring så är detta som regel en specialanpassad server med många hårddiskar. Man "slår ihop" alla hårddiskarna till en stor enhet vilket underlättar i de allra flesta applikationer. Men om en hårddisk går sönder så kommer den data som finns på där att gå förlorad, om man inte använder sig av en RAID-lösning.
 
RAID, som står för Redundant Array of Independent Disks, är en avancerad teknik för att förbättra både prestanda och tillförlitlighet i datalagring genom att kombinera flera hårddiskar till en enda logisk enhet.

Grundtanken bakom RAID är att använda flera diskar för att skapa en mer robust och effektiv lagringslösning än vad som är möjligt med enskilda diskar. Genom att utnyttja olika RAID-nivåer, kan användare optimera sina system för att möta specifika behov, såsom hög hastighet, hög tillförlitlighet, eller en balans mellan dessa faktorer.

Hård- och mjukvaru-RAID

RAID-tekniken kan delas upp i två huvudkategorier: hårdvaru-RAID och mjukvaru-RAID. Hårdvaru-RAID implementeras med hjälp av dedikerade RAID-kontrollerkort som hanterar alla RAID-funktioner på hårdvarunivå. Dessa kontrollerkort är ofta utrustade med egen processor och cacheminne, vilket gör att de kan erbjuda mycket hög prestanda och omfattande funktionalitet som hanterar RAID-konfigurationen oberoende av operativsystemet. Hårdvaru-RAID är vanligtvis mer pålitligt och erbjuder bättre prestanda för krävande applikationer, men det kräver extra hårdvara och kan vara dyrare.

Mjukvaru-RAID, å andra sidan, implementeras direkt i operativsystemet och hanterar RAID-funktionaliteten på filsystemnivå. Detta innebär att RAID-funktioner är beroende av systemets processor och minne. Det är också viktigt att notera att fel på hårdvaran kan vara förödande varpå vi förespråkar hårdvaruraid.

Genom att välja rätt RAID-nivå kan man uppnå specifika mål. Här är en djupare översikt över några vanliga och mindre vanliga RAID-nivåer:

Vanliga RAID-nivåer

RAID 0 (Striping) - För ökad presstanda utan ökad säkerhet

RAID 0 delar upp data i lika stora block och skriver dem över flera diskar. Detta förbättrar prestandan genom att möjliggöra parallell läsning och skrivning av data. Den stora nackdelen är bristen på redundans; om en disk kraschar, går all data förlorad. RAID 0 var väldigt vanligt för 20 år sedan men tack vare att hårddiskar och kontrollers är så snabba idag så används som regel inte detta då det helt saknar säkerhet.

RAID 1 (Mirroring)

RAID 1 speglar data på två eller flera diskar, vilket innebär att varje disk innehåller en exakt kopia. Detta ger hög tillförlitlighet eftersom en disk kan gå sönder utan att data går förlorad, men det erbjuder ingen förbättring i prestanda och halverar effektiv kapacitet. Den typiska konfigurationen är med 2 diskar.

RAID 1 med fler än två diskar

När RAID 1 används med fler än två diskar fortsätter speglingstekniken att duplicera all data över alla diskar. Oavsett antalet diskar som används i en RAID 1-uppsättning, kommer den totala användbara kapaciteten alltid att motsvara kapaciteten för en enda disk. Exempelvis, om du har fyra 14 TB-diskar i en RAID 1-uppsättning, kommer den totala lagringskapaciteten fortfarande att vara 14TB, men med fyra kopior av varje datafil. RAID 1 med fler än två diskar är alltså sällan motiverat.

RAID 5 (Striping med Parity)

RAID 5 kombinerar striping och paritetsinformation över tre eller fler diskar. Paritetsinformationen lagras distribuerat över alla diskar, vilket gör att RAID 5 kan återhämta sig från ett diskfel utan dataförlust. Denna RAID-nivå erbjuder en bra balans mellan prestanda, kapacitet och tillförlitlighet.

Man förlorar fortsatt kapacitet men den är långt mer effektiv än Raid 1. En mycket vanlig lösning är Raid 5 över 5 diskar. Har man fem 14TB så har man effektivt 56TB men vilken som helst av diskarna kan gå sönder, utan att data går förlorat. Detta tack vare att alla diskar har lite information om övriga diskar.

RAID 6 (Striping with Double Parity)

RAID 6 är en vidareutveckling av RAID 5 med en extra nivå av paritet, vilket gör att den kan hantera två samtidiga diskfel. Detta gör RAID 6 mycket robust, men det kräver mer lagringsutrymme för paritet och kan påverka prestandan något. Till skillnad mot Raid 5 så kräver Raid 6 att man har minst 4 diskar. En konfiguration med 5 diskar på 14 TB styck skulle då ha en effektiv lagringskapcitet om 42TB

RAID 10 (1+0)

RAID 10 är en kombination av RAID 1 och RAID 0. Data speglas över flera diskar (RAID 1) och stripas över dessa speglade uppsättningar (RAID 0). Detta erbjuder både hög prestanda och hög tillförlitlighet, men kräver minst fyra diskar och har en effektiv kapacitet som är halva den totala lagringskapaciteten.

Mindre Vanliga RAID-nivåer

RAID 2 (Bit-Level Striping)

RAID 2 använder bit-nivå striping där varje bit av data lagras på en separat disk, med en dedikerad disk för paritetsinformation. Denna nivå är sällan använd på grund av dess komplexitet och begränsade skalbarhet.

RAID 3 (Byte-Level Striping with Dedicated Parity)

RAID 3 använder byte-nivå striping med en dedikerad disk för paritet. Även om detta kan ge bra sekventiella läsprestanda, har det nackdelen att det kan skapa prestandaflaskhalsar vid skrivoperationer. Det är mindre vanligt idag, eftersom RAID 5 och RAID 6 erbjuder mer flexibilitet och bättre prestanda.

RAID 4 (Block-Level Striping with Dedicated Parity)

RAID 4 är liknande RAID 3 men med block-nivå striping. Den dedikerade paritetsdisken kan skapa skrivprestandaflaskhalsar, vilket gör RAID 4 mindre attraktivt jämfört med RAID 5, som distribuerar paritet över alla diskar.

RAID 7 (Enhanced RAID 3)

RAID 7 är en proprietär lösning som bygger på RAID 3 men med tillägg av funktioner som cacheminne och realtidskontroll. På grund av dess kostnad och komplexitet är RAID 7 inte vanligt förekommande.

RAID 50 (RAID 5+0)

RAID 50 kombinerar RAID 5 och RAID 0 genom att stripa flera RAID 5-arrayer över en RAID 0-array. Det erbjuder en god balans mellan prestanda och redundans men är mindre vanligt på grund av dess komplexitet och kostnad.

RAID 30 (RAID 3+0)

RAID 30 kombinerar RAID 3 och RAID 0 genom att stripa flera RAID 3-arrayer över en RAID 0-array. Det har liknande fördelar och nackdelar som RAID 50, men är ännu mindre vanligt.

Direktronik erbjuder system som har de vanligaste RAID-nivåerna men har valt att inte arbeta med de mer ovanliga konfigurationer då det helt i princip aldrig är nödvändigt att använda de mer komplexa lösningarna. RAID 5 och 6 är de system som löser både presstanda och säkerhet och det som vi rekommenderar.

Om du vill veta mer om olika lagringslösningar eller har konkreta projekt du vill diskutera, kontakta oss idag. Vi har lång erfarenhet av datacentermiljön och kan hjälpa dig med en komplett lösning eller bara några goda råd.

Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2024-06-04 , innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

 
Upptäck ioSafe 1522+, en robust och säker NAS-enhet designad för att skydda dina data från eld och vatten. Med stöd för 5 stycken 2TB diskar, kan denna fem-bay enhet lagra upp till 10TB, med möjlighet att expandera med externt kabinett. Utrustad med en kraftfull dual-core AMD-processor och 8,16 eller 32GB RAM, hanterar 1522+ även de mest krävande företagsmiljöerna. Enheten använder Synologys prisbelönta DiskStation Manager (DSM) och stödjer avancerade paket som datakryptering, backup och synkronisering. Perfekt för företag som behöver säker och tillförlitlig datalagring, erbjuder ioSafe 1522+ ett komplett skydd för kritiska data.
51 110 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Upptäck ioSafe 1522+, en robust och säker NAS-enhet designad för att skydda dina data från eld och vatten. Med stöd för 5 stycken 4TB diskar, kan denna fem-bay enhet lagra upp till 20TB, med möjlighet att expandera med externt kabinett. Utrustad med en kraftfull dual-core AMD-processor och 8,16 eller 32GB RAM, hanterar 1522+ även de mest krävande företagsmiljöerna. Enheten använder Synologys prisbelönta DiskStation Manager (DSM) och stödjer avancerade paket som datakryptering, backup och synkronisering. Perfekt för företag som behöver säker och tillförlitlig datalagring, erbjuder ioSafe 1522+ ett komplett skydd för kritiska data.
54 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20119547
Eth: 4x1GbEports, 8GB RAM, 40TB (5 x 8TB) (2DRS)
66 390 SEK exkl. moms
 
Upptäck ioSafe 1522+, en robust och säker NAS-enhet designad för att skydda dina data från eld och vatten. Med stöd för 5 stycken 14TB diskar, kan denna fem-bay enhet lagra upp till 70TB, med möjlighet att expandera med externt kabinett. Utrustad med en kraftfull dual-core AMD-processor och 8,16 eller 32GB RAM, hanterar 1522+ även de mest krävande företagsmiljöerna. Enheten använder Synologys prisbelönta DiskStation Manager (DSM) och stödjer avancerade paket som datakryptering, backup och synkronisering. Perfekt för företag som behöver säker och tillförlitlig datalagring, erbjuder ioSafe 1522+ ett komplett skydd för kritiska data.
97 010 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20119562
4TB (2 x 2TB), 2GB RAM, Eth: 2x1GbEports, USB 3.2-A, (2DRS)
19 810 SEK exkl. moms
Best.nr 20119564
8TB (2 x 4TB), 2GB RAM, Eth: 2x1GbEports, USB 3.2-A, (2DRS)
22 990 SEK exkl. moms
Best.nr 20119565
12TB(2 x 6TB), 2GB RAM, Eth: 2x1GbEports, USB 3.2-A, (2DRS)
27 620 SEK exkl. moms
Best.nr 20119567
16TB(2 x 8TB), 2GB RAM, Eth: 2x1GbEports, USB 3.2-A, (2DRS)
32 250 SEK exkl. moms
 
Upptäck ioSafe 224+, en robust och säker NAS-enhet designad för att skydda dina data från eld och vatten. Med stöd för två stycken diskar på 2TB upp till 12TB diskar, kan denna två-bay enhet lagra upp till 24TB, med möjlighet att expandera med externt kabinett. Utrustad med en kraftfull dual-core AMD-processor och 8, 16 eller 32GB RAM, hanterar 224+ även de mest krävande företagsmiljöerna. Enheten använder Synologys prisbelönta DiskStation Manager (DSM) och stödjer avancerade paket som datakryptering, backup och synkronisering. Perfekt för företag som behöver säker och tillförlitlig datalagring, erbjuder ioSafe 224+ ett komplett skydd för kritiska data
39 200 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter