• Vi skickar samma dag
  • Personlig service & fri rådgivning
  • Genuin omtanke
Kundservice +46 8 52 400 700

Säker hantering av IT-utrustning i datacenter

Trots att moderna datacenter är hjärtat i dagens digitala infrastruktur ligger själva arbetsplatsen långt efter vilken industriarbetsplats som helst när det gäller ändamålsenliga hjälpmedel. Med mycket och dyrbar utrustning tätt packad i en ständigt föränderlig miljö och strikta krav på både tillgänglighet och säkerhet, ställs operatörer inför utmaningar som sällan uppmärksammas. Hit hör riskerna med förflyttning av tung IT-utrustning, såsom servrar och nätverks-utrustning. Här kikar vi på risker och förtjänster vid val av lösning för hantering av tung IT-utrustning.

Fel verktyg skapar höga kostnader

En av de största riskerna med felaktig hantering av tung IT-utrustning är personskador. En server eller annan rackmonterad utrustning kan väga upp till flera hundra kilo. Nu är ju inte tunga lyft någon ny företeelse på arbetsplatser, utan det finns gott om utslitna betongare, byggare och andra hantverkare som kan vittna om riskerna med tunga lyft. Därför finns också Arbetsmiljöverkets föreskrifter om belastningsergonomi (AFS 2012:2) som är centrala när det kommer till tunga lyft och en självklarhet för arbetsgivare i klassiskt utsatta miljöer. I Sverige finns ingen absolut viktgräns angiven, men i riktlinjerna från amerikanska National Institute of Occupational Safety and Health (NIOSH) skriver man " The maximum weight to be lifted with two hands, under ideal conditions, is 51 pounds", det vill säga ungefär 23kg.

Det nya här är platsen, datacentret. Om du frågar folk på stan vad de tror om datacentret som arbetsplats, så inte är det tunga lyft de först tänker på. Nej nej, man ser pelare av blinkade lysdioder och displayer snyggt kapslade i välordnade rader. Kanske tänker några på operatörerna sittandes bakåtlutade i dyrbara ergonomiska kontorsstolar.

nerd_jolt_800.jpg

Det är inte en rättvisande bild. Det är heller inte nidbilden av datanördar som joltcola-drickande trashankar. Inget kan vara mer felaktigt. Och "..ideal conditions" kan man verkligen inte hävda i datacentret.

Ett serverrack kan sträcka sig från golv till tak, upp till kanske 2,5 meter, vilket ligger utanför det så kallade “power zone”-intervallet (mellan axlar och knän). Vanligt förekommande serverleverantörer rekommenderar minst två personer för att installera 2U-servrar och upp till fyra personer för större och tyngre utrustning. Paradoxalt nog tillstöter risker då fler personer ska samarbeta. Man snubblar och faller, dessutom bidrar grupptrycket gärna till att man tar i mer än man annars skulle ha gjort. Bara samordningen av en 4-personersinsats skapar kostsamma väntetider innan aktiviteten kan påbörjas.

Dolda kostnader för arbetsgivaren

När en anställd skadas uppstår såklart både direkta och indirekta kostnader. De direkta kostnaderna omfattar sjukvård och arbetsskadeersättningar, medan de indirekta rör produktionsbortfall, övertidsersättningar till andra anställda och kostnader för långtidssjukskrivningar. Utöver dessa mätbara kostnader drabbas den skadade medarbetaren ofta av långvariga smärtor och försämrad arbetsförmåga, vilket ytterligare påverkar organisationens effektivitet och medarbetarnas välbefinnande.

Utrustningsskador

En annan betydande kostnadsrisk uppstår när fel verktyg eller felaktiga procedurer leder till att dyrbar IT-utrustning tappas eller hanteras ovarsamt. Visst är mänskligt lidande till följd av arbetsskador svårvärderat i exakta kronor och ören. Raka motsatsen gäller för utrustningen. Ett serverrack kan kosta tiotals miljoner och tappas det i golvet är kostnaden i stället obehagligt tydligt.

När snålhet bedrar vishet

Klassiska gaffeltruckar eller lagerlyftar med egenhändigt påbyggda lösningar syns här och var. De är såklart billigare i inköp än ändamålsenliga servertruckar, men det är sällan priset som avgjort vilken lösning man valt. Man vet helt enkelt inte att det finns ändamålsenliga lyftanordningar just för datacenter.

KB_servertruck_ill_800.jpg

Rätt verktyg för uppgiften: Servertrucken

Framsynta organisationer inom datacenterdrift tillämpar samma principer för förflyttning av IT-utrustning som för allt annat i anläggningen: de använder rätt verktyg för rätt ändamål. I sammanhanget innebär detta att man använder specialbyggda lyftanordningar optimerade för datacenter. Därför att servrar varken är designade eller förpackade för att tåla stötar eller fall, vare sig från gaffeltruckar eller från händerna på en stressad datacenteroperatör.

I ett datacenter där själva anläggningen och dess infrastruktur kan kosta hundratals miljoner kronor är det lätt att inse värdet av att minimera risker för skador som kan leda till driftsavbrott, kostsamma reparationer och minskad produktivitet.


Tabellen nedan illustrerar skillnaderna mellan en ändamålsbyggd Servertruck och en vanlig gaffeltruck/lagerlyft

 

Ändamålsenlig servertruck Vanlig lagertruck

Specifikt konstruerad för tung IT-utrustning i datacenter (smal gångbredd, känsligt golv)

Inte anpassad för trånga gångar och ömtåliga datacentergolv

Certifierad för datacenterbruk och uppfyller lokala regelverk

Inte alltid certifierad för relevant regulatorisk miljö

Ergonomiska, ambidextra reglage – åtkomliga från flera positioner

Fast förarposition – kan kräva onaturliga arbetsställningar

Styv och stabil plattform som inte sviktar under last

Plattform kan svikta och förlora stabilitet över tid

Sidlastning möjlig på båda sidor av gången

Endast frontlastning, mindre flexibel i trånga utrymmen

Utrustningen kan säkras vid transport

Oftast inget eller bristfälligt system för att säkra last

Precisa, sömlösa upp-/nersänkningar

Ofta grova rörelser som kan ge stötar och ryck

Fullt vertikalt rörelseomfång – kan arbeta från golvnivå till topp

Kan ej alltid gå helt ner till golvnivå eller nå höga racktoppar

Automatiska säkerhetsstopp för att undvika att slå i tak eller kablar

Saknar ofta sensorer och automatiska stopp

Pålitligt bromssystem som låser enheten helt vid lyft

Enkla bromsar kan medge rotation eller glidning

Hjul/ledade länkhjul anpassade för datacentergolv

Grova lagerlyftshjul kan skada upphöjda golvplattor

Servertruckar är utformade med arbetsmiljö och ergonomi i fokus. De minskar belastningen på medarbetarnas ryggar och leder, sänker risken för olyckor och säkerställer att förflyttningar sker snabbt, säkert och med minimal risk för skador på både människor och utrustning.

Ökad produktivitet och säkerhet

Genom att investera i rätt lyftverktyg slipper man tidsförluster som uppstår när medarbetare måste samordna sig för tunga lyft eller hantera skador. Installations- och underhållsprocesser blir betydligt snabbare när en enskild person kan hantera utrustning på ett ergonomiskt och säkert sätt.

backpain_800.jpg

Minskade kostnader för sjukfrånvaro

När tunga lyft minimeras kan man räkna med lägre sjukfrånvaro och färre arbetsskaderelaterade kostnader. Medarbetare upplever dessutom en säkrare arbetsmiljö, vilket kan bidra till ökad trivsel och lägre personalomsättning.

Förlängd livslängd för utrustning och infrastruktur

Mindre risk för stötar, tappad utrustning och kollisioner medför färre reparationer och lägre kostnader för reservdelar, samt att kostsam utrustning inte behöver ersättas i förtid. Dessutom skyddas känslig infrastruktur som kablar och rack från onödigt slitage.

Att använda fel verktyg i datacentret, vare sig det gäller en traditionell lagerlyft/truck eller rena handlyft, kan medföra betydande direkta och indirekta kostnader:

  • Personskador (sjukvård, arbetsskadeförsäkring, produktionsbortfall).
  • Skador på dyr IT-utrustning (reparation eller ersättning av utrustning, avbrotti tjänster).
  • Ökad belastning på personalen (ergonomiska risker, försämrad arbetsmiljö).

En ändamålsenlig lyft och förflyttningsutrustning erbjuder en lösning på alla dessa problem. Genom att vara särskilt konstruerad för datacentermiljöer och tung, känslig IT-utrustning kan den kraftigt reducera riskerna, öka produktiviteten och säkerställa att både medarbetare och utrustning skyddas.

Vill du veta mer om servertruckar, ergonomi i allmänhet eller har andra funderingar kring datacenterutrustning, kontakt oss redan idag. Vi är lätta att nå och svara driekt på direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2025-04-29, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

Best.nr 20116679
IXOLIFT DataLift 175 ML
177 820 SEK exkl. moms
Best.nr 20114015
IXOLIFT DataLift 250 elektrisk
213 090 SEK exkl. moms