Meny

Välj datalänk också utifrån strömförbrukning

Spara tusentals kilowatt per år i datahallen enbart genom att välja rätt 10G-moduler till dina switchar. Du minskar dessutom kylbehovet och belastningen på switchens interna fläktsystem när du bestyckar SFP+ platserna med en väl avvägd kombination av DAC-kablar, AOC-kablar och "vanliga" SFP+ moduler. Kika på vår enkla sammanställning och räkna på din egen datamiljö.

När du kopplar samman datorer och switchar på kortare avstånd, inom ett och samma rack eller mellan närliggande, finns fem alternativa sätt att gå tillväga; DAC-kablar (koppar), aktiva DAC-kablarAOC-kablar (fiber), vanliga SFP+ fibermoduler eller SFP+ RJ45-moduler. Med nedanstående tabell och resonemang vill vi visa på skillnader i effektförbrukning och hoppas kunna ge dig tips om enkla besparingar som kan göras utan eftergifter i prestanda eller budget.

Här utgår vi från att man vill koppla samman SFP+ 10Gbit-portar och använder typiska värden för effekt per port. Givetvis kan små skillnader förekomma mellan olika fabrikat men proportionerna är tillräckligt exakta för att vara vägledande.

Effektförbrukning SFP+/AOC(DAC

Även om effektförbrukningen är viktig att ha med sig, så finns det fler parametrar som bör påverka vilken anslutning man väljer. DAC-kabeln har exempelvis den högsta datafelfrekvensen och kortast praktisk kabellängd av de olika alternativen. De optiska lösningarna har istället mycket lägre felfrekvens och tillåter långa (fiber) kablar.

Begränsar man sig till TCP/IP-trafik, som har bra felkorrigering, så blir anslutningen inte känslig för fel eftersom data sänds på nytt. Däremot minskar länkens prestanda om data behöver repeteras många gånger. Använder man andra protokoll, som inte har felkorrigering, får det inte finnas några fel överhuvudtaget och då är optisk lösning av god kvalitet det som gäller för säker datatransport.

Låt oss titta på ett praktiskt exempel. Om vi tar en 48-portas 10Gbps switch som denna med 48x10G SFP+ samt 4x100G på QSFP28 så kan du påverka effektförbrukningen med drygt 100W per switch. Med fyrtioåtta sådana i ett rack pratar vi alltså om nästan 5000W!!! 

Summerar du alla portar i en medelstor datahall kan det skilja många tusen kWh per år plus kostnader för att kyla bort värmen så det finns verkligen anledning att ta med enegiförbrukningen som en av ingredienserna när man bestyckar switchar i en modern datahall med fokus på både prestanda och miljö.

Vill du veta mer om 10Gbps-anslutningar, konfigurationer av SFP+ eller diskutera sätt att styra strömförbrukning via nätverket? Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

 

Produktområden

 
Blå, grön eller orange SFP+ Direct Attach Cable. Det är inte bara nätverkskablage som kan färgkodas. Nu har du SFP+ DAC i flera färger. Effektförbrukningen på SFP+ DAC-kabel är mycket låg vilket du kan läsa mer om i länken i produkbeskrivningen.
464 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
SFP+Cu Direct Attach är en produkt att använda som kortare patchkabel istället för dyrare SFP:er och fiberkabel på hastigheter upp till 10GB. Dessa är förprogrammerade och kan inte omkonfigureras.
170 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
QSFP+ Direct Attach Cable till 4xSFP+. När du behöver koppla ihop flera 10G-switchar till en 40G-switch. Då det är QSFP+ i ena änden och SFP+ i andra änden kan du också välja olika konfiguration på sidorna för SFP+ och QSFP+. Meddela kundtjänst vad du vill koppla samman.
832 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Aktiv SFP+ Direct Attach Cable (DAC) för stabilare länkar på längre avstånd. Vi rekommenderar aktiv kabel från och med 7 meter men erbjuder även passiv för gynnsamma förhållanden i prispressade installationer.
573 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Det finns många skäl att välja den aktiva optiska kabeln framför den passiva eller aktiva kopparbaserade modellen (SFP+ Direct Attach), inte minst för att det blir enklare med en enda kabeltyp oavsett avstånd istället för att behöva blanda aktiva och passiva kopparkablar i serverhallen.
594 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
10GBase-SR (short reach) använder 850nm våglängd och ger 10Gbps över en multimode fiber.
424 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
10GBase-LR (long reach) för singlemode 20km använder 1310nm våglängd. På avstånd kortare än 1km bör man använda en dämpare på ca 2-3dB för att inte riskera skada på mottagarens krets.
623 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 188-1999
SFP RJ45 10/100/1000 Auton., NO RX_LOS, Pref. Master, SERDES
699 SEK exkl. moms
1 740 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1239
Komradio och ljuskälla, 1 par
13 330 SEK exkl. moms
Best.nr 180-1812
Dubbel-TAP GbE koppar/fiber(SFP)
13 990 SEK exkl. moms
2 310 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0585
I/OController2, 8 digitala ingångar/8 digitala ut, RS232/485
7 100 SEK exkl. moms
3 620 SEK exkl. moms
Best.nr 124-0153
2xUSB3.0, 1xGbps, DIN-monterad
6 530 SEK exkl. moms