Meny

Lås fast dem så slipper du mista funktioner du gillar

Tänk efter nu. Vilken är den näst vanligaste rekommendationen från supporten när IT-utrustning krånglar? Inte starta om, utan…

Just det. Har du kollat kablarna? I visioner från 90-talet skulle allt ha varit trådlöst för åratal sedan, men verkligheten visar med all önskvärd tydlighet att kablar i allra högsta grad fortsatt är en viktigt komponent i all IT-miljö. Under samma tid har beroendet av fungerande IT-lösningar för företag blivit lika viktigt som luft och vatten för oss människor. Inga fabriker, kontor, fartyg, fordon, sjukhus etc fungerar utan tillförlitlig IT-miljö. Kablarna är inte bara viktiga för driften, utan också gravt underskattade som felkälla.

KB_kabellås_rj45_900.png

Alla tänker på cyberhot - sänk blicken

Precis som när man själv felsöker någonting är det lätt att förstora orsaken och göra den mer komplex än den är. Inte sällan får man backa lite och inser till sist att det var någon liten larvig detalj man förbisåg i början: - Om jag bara hade kollat att den satt fast ordentligt först.

Hot mot driftmiljön kommer från alla möjliga håll givetvis, där cyberhot och illasinnade intrång tveklöst får mest uppmärksamhet i media. Även om dessa hot också bör tas på allvar, så är de ändå oftast riktade mot samhällsviktig verksamhet. Det flesta datanät och företag är inte samhällsviktiga. Men viktiga ändå. Därför behöver blicken styras mot sådana smådetaljer som ofta skapar driftstörningar och som dessutom är lätta och billiga att åtgärda.

Lås fast kablarna så slipper du ställa frågan

Ja, det finns faktiskt kabellås. Många olika dessutom. Både sådana med en mer generell nyckel och sådana kopplade till ett nyckelsystem, en privat nyckel, precis som till vilket vanligt låssystem för ytterdörrar som helst. Det finns serienumrerade permanenta och plomberade lås. Det vill säga sådana som, om de bryts loss, inte kan sättas tillbaka. Det blir på så sätt uppenbart att någon tagit loss en kabel.

Plomberade kabellås kan reglera garantikostnaden

Att det sitter en plombering på din elmätare är för att du inte ska mixtra med den. Är plomben bruten får du problem att förklara dig och ansvaret är plötsligt ditt. IT-system som sitter utplacerade hos kunder men där du bär ansvaret för driften kan med fördel plomberas, så att du slipper ta supportkostnader för sådan yttre påverkan som är kundens ansvar. Serienumrerade plomberingar ger också förutsättningar för dokumentation, vilket efterfrågas främst i militära sammanhang. Man vill veta om någon försökt bryta sig in och har dokumenterat vilket lås som hör till vilken installation.

KB_kabellås_nycklar.jpg

Kabellås med generella nycklar

Låter ju inte så värst säkert och det är det inte heller. Lås med generella nycklar är inte en produkt främst för fysisk säkerhet egentligen, utan menad att förhindra okunniga personer från att ställa till med skada de inte överblickar. Någon behöver internetanslutning till något, kopplar ur något annat i tron att man vet vad man gör och så har fabriken stannat. Onödigt att utsätta sig för när det är så enkelt åtgärdat.

Kabellås med privata nycklar

Till de här nycklarna beställer du de lås du behöver. Dina nycklar är bara din organisations och finns registrerade så att ingen annan kan beställa samma. Praktiskt också med samma nycklar till alla lås i organisationen.

KB_kabellås_ill_1.jpg

Kabellås, portpluggar och permanant plombering

Driftproblem kopplade till kablarna handlar ju inte enbart om att försäkra sig om att en kabel inte kan kopplas loss. Det kan lika gärna orsakas av att någon kopplar in något på en port som är ledig. Då behöver du även plombera lediga portar. Plomberingarna kan fås för både privat och generell nyckel, men också som permenenta. De permanenta kan du inte avlägsna utan att bryta sönder porten när de väl installerats. Idag finns det både kabellås och port-plomberingar (portpluggar) till i stort sett alla anslutningar du finner i en IT- eller AV-miljö, så det är fullt möjligt att skydda alla anslutningar, vare sig det gäller anslutna kablar eller öppna portar.

Smarta och prisvärda lås kan radikalt förbättra driftsäkerheten och minska belastningen på supporten, så sänk blicken och se säkerheten som summan av alla åtgärder, stora som små.

Om du vill veta mer om låsbara kablar, plomberingar av portar eller har andra funderingar kring fysisk säkerhet, kontakta och genast! Vi är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2023-02-19, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

kb_katalog.jpg Sammantällning över de med generella nycklar

kb_katalog.jpg Sammanställning över de med privata nycklar

Produktområden

 
Lås fast kablaget så slipper du kostsamma driftavbrott. Smartkeeper kabellås hindrar olovlig urkoppling av nätverkskabeln och ger dig tryggare drift till låg kostnad. Ett måste om du vill förbättra säkerheten på all kritisk utrustning som inte redan är inlåst.
447 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smartkeeper Mini låssystem är precis som namnet säger, anpassad för de mindre anslutningarna på datorer och liknande utrustning. USB-B portlås, den äldre kontakten men som säkerligen ändå behöver skyddas mot olovlig anslutning av externa utrustning.
154 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smartkeeper Essential USB portlås. Porten där man idag mer eller mindre kan ansluta nästan vad som helst utan någon svårighet eller kontroll. Tex så kan känsliga data och virus enkelt föras över vis USB minne och skapa stora kostnader för företag och privatpersoner, men lösning finns och är enkel och billig.
226 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Var säker på att din USB anslutna utrustning inte kopplas ur av misstag eller kanske rent utav försvinner. En smart lösning som enkelt och snabbt installeras men som är svårare att demontera.
258 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Lås alla datakommunikationer på USB-porten men tillåt laddning av utrustning. En perfekt lösning för skolor, bibliotek och andra allmänna platser där dator kan finnas uppställda för allmän användning.
192 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skydda alla dina RJ45 uttag mot olovlig anslutning. Nätverksuttag finns överallt på ditt kontor, i din butik eller ditt hem, gör det svårare att för vem som helst att när som helst ansluta till ditt nätverk.
285 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Säkra många RJ45 anslutningar på en gång. Säkerligen så har du många kablage som mer eller mindre alltid är inkopplade i din switch och där kablaget aldrig tas ur. Säkra upp dessa med Smartkeeper modulkabellås, ett måste om du vill förbättra säkerheten.
158 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Samma smidiga Smartkeeper Essential Basic serien för att även kunna skydda DVI, Seriell och parallell-portar på din dator eller andra enheter.
74,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Lås bokstavligen fast din dator där den står och skapa en säkrare miljö mot stöld. Ett kombinationslås som enkelt ansluts på datorn och som finns för både stationär och laptop.
294 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smartkeeper Mini låssystem, anpassad för de mindre anslutningarna på datorer och andra enheter. USB-B Mini-portlåset skyddar mot olovlig anslutning av externa utrustning.
188 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smartkeeper system Mini, erbjuder även portlås för Displayport, ett perfekt lås om du bättre vill ha full kolla så att ingen kan ansluta externa skärmar utan lov.
185 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
I Smartkeeper system Mini så finns även portlås för Mini Displayport vilket bl.a. alla nya Apple Macintosh-datorer har idag. En perfekt och prisvärd lösning om du bättre vill ha full kolla så att ingen kan ansluta externa skärmar eller videokälla.
167 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20104207
USB permanent portlås/st
22,70 SEK exkl. moms
 
Smartkeeper system Mini, erbjuder även portlås för SD, ett perfekt lås om du bättre vill ha full kolla så att ingen kan ansluta sitt SD minneskort.
217 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter