Meny

Med QSFP-DD mot 400G

Riktigt bra hastighet är svårt vanebildande, men gudskelov utan allvarliga biverkningar. Ta därför glatt emot beskedet om QSFP-DD och den kommande möjligheten till 400Gbps. Just som vi vant oss vid QSFP och hastigheter på 40Gbps och 100Gbps, tar branschen nästa stora kliv mot 400Gbps genom att MSA-organisationen släpper specifikationen för QSFP-DD.

Med basen i QSFP-kontaktens format, adderar man en ytterligare kontaktrad och rymmer på så vis åtta parallella 50Gbps-kanaler för upp till 400Gbps bandbredd. Inte helt olikt CSFP (Compact SFP) där man i en och samma SFP-plats på switchen har tillgång till dubbla gigabit-portar. För QSFP-DD gäller, precis som för CSFP, att stödet måste finnas i switchen. Men med det på plats ryms 36 stycken QSFP-DD-portar i bredd på en höjdenhet i 19"-racket och med detta nås den hittills högsta bandbredden per höjdenhet på 14Tbps.

I korthet bjuder QSFP-DD följande installationsmässiga ramverkQSFP-DD

  • 3m på kopparkablar (DAC - Direct Attach Copper)
  • 100m på parallell multimode (MPO/MTP-kontakt)
  • 500m på parallell singlemode (MPO/MTP-kontakt)
  • 2km & 10km på duplex singlemode (LC-kontakt)
  • Bakåtkompatibel med alla QSFP från 40Gbps till 200Gbps

Bakåtkompatibel á la USB

QSFP-DD gör det smart. Precis lika smart som man gjort för att få USB3.1 bakåtkompatibel med USB2.0 trots att det är två vitt skilda gränssnitt. Man lägger till en extra kontaktrad ett snäpp djupare in i QSFP-kontakten som varken QSFP+, QSFP28 eller QSFP56 kommer åt, men som gör det möjligt att erbjuda bakåtkompatibilitet med tidigare QSFP-moduler. På detta sätt kan switchen känna av vilken modul som är ansluten och växla över till rätt modulationsmetod; PAM4 eller NRZ. Detta är viktigt för att underlätta övergången till en ny generation av moduler vilket man lärt sig från övergången mellan SFP+ och QSFP. Med en mjuk övergång port för port istället för en hel nivå i datacentret behöver inte switch-byte ske samtidigt med nya moduler vilket bättre stöder den faktiska utvecklingen i datacentret. Vidare, precis som vid QSFP till SFP+, kan man med sk "break-out" eller "fan out"-kabel koppla ihop switchar från olika generationer. Din nya exklusiva QSFP-DD-switch kan därmed kapacitetsutnyttjas fullt ut redan för start genom att låta 400Gbps porten med hjälp av en fördelningskabel (fan out) bli till fyra oberoende 100G-portar.

mot 400G

Omättligt behov av bandbredd

Cisco har presenterat prognoser över kapacitetsbehov som visar sig nästan omättliga. Det gäller över hela paletten av förbrukare och över hela världen, inte minst i Europa där många kanske anser att vi redan är långt framskridna och därför inte skulle ha samma accelererande behov för bandbredd. Man visar också att centraliserade molntjänster kommer att behöva svälja mycket av denna ökning och ingen har väl undgått de stora investeringar som Facebook och andra gör i Sverige avseende datacenters. Detta faktum pekar med hela handen mot datacenterswitcharna och det blir tydligt hur viktig portdensiteten är. Du kan vara helt säker på att den som erbjuder hög densitet på switcharna har ett trumf på hand i denna skenande marknad. Här ligger Edge-Core väl positionerad som en av pionjärerna inom bare-metal-switchar vilket bekräftas av det redan omfattande samarbetet med Facebook. Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om "Facebook-switcharna" från Edge-Core. Läs hela rapporten från Cisco här

solförmörkelse Direktronik

Molnet kan ge solförmörkelse i datacentret

Cisco ger ut en intressant rapport med namnet "Cisco Global Cloud Index:
Forecast and Methodology, 2015–2020" som behandlar olika aspekter kring kommande kapacitetskrav i datacentret. Även här står det klart att kapacitetsbehovet, som är gigantiskt redan, kommer att öka explosionsartat de kommande åren som en följd av våra nya streamingvanor och den tsunami av molnbaserade tjänster som tillkommit bara de senaste åren. Till detta skall läggas företagens växande behov av lagring, Big data och IoT. Det datacenter som inte investerar för detta kommer inte se solen på ett bra tag.

Värmeutveckling är alltid en utmaning

Det är kritiskt för komponenternas livslängd att man lyckas hålla sig inom de optimala temperaturområdena och det är ofta en utmaning när vi tar nya kliv på hastighetsstegen. Dels är de nya modulerna initialt mer strömkrävande och dessutom vill man ha dem tätt tillsammans. QSPF-DD är uppdelade i åtta effektklasser (1-8) med en maxeffekt i klass åtta på 14 Watt eller mer. Med 36 i en landar du på bortåt 500W bara för att driva modulerna i switchen. Givetvis varierar effektbehovet med modulens kapacitet och möjliga avstånd, men maxat kan du landa över 500W. Molex som är en välkänd tillverkare av kontakter diskuterar lite av problematiken i den här videon från DesignCon-mässan:

För den vetgirige tekniknörden rekommenderas en titt i den fullständiga specifikationen hos MSA QSFP-DD Group.

Hör gärna av dig till oss om du behöver höghastighetsmoduler, datacenterswitchar, multiplexorer eller har andra funderingar kring ämnet.

Produktområden

Best.nr 133-4823
QSFP-DD 400G SR8 100m
30 120 SEK exkl. moms
Best.nr 133-4820
OSFP 400G SR8 MPO 100m
35 400 SEK exkl. moms
Best.nr 133-4824
QSFP-DD 400G Active Optical Cable (AOC) 10m
67 990 SEK exkl. moms
Best.nr 133-4822
OSFP 400G Active Optical Cable (AOC) 10m
60 640 SEK exkl. moms
Best.nr 133-4821
OSFP 2xFR4 (2x200G) 2km
86 290 SEK exkl. moms
 
100G till 100G med en passiv direct attach cable (DAC) när du ska koppla ihop två QSFP28-portar. Sannolikt det enklaste sättet att använda 100G.
1 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Behöver du gå längre än vad QSFP+/QSFP28-optiken kan erbjuda eller har du för hög dämpning i den tilltänkta sträckan? Med denna enhet kan du regenerera signalen och på så vis slipper du problematiken med att inte nå fram. Sätt enheten halvvägs och du slipper bekymra dig över ostabilitet. Enheteten stödjer 3R (retiming, reshaping och regeneration) och kan hantera två länkar per kort.
12 540 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 133-5045
32x100G QSFP28, 2x230 VAC, 6x fläktar port to power
200 790 SEK exkl. moms
 
Edge-Cores bare metal AS5912-54X möter dagens höga krav hos både datacenter och andra åtkomstleverantörer av data och molntjänster.
127 100 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100613
Tång för LC-kontakter
323 SEK exkl. moms