Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Bortom det praktiska hantverket att svetsa, rengöra och kapa finns också några reella risker som är värda att uppmärksamma. Proffsen vet såklart att fiberkabel inte är som vilken annan kabel som helst och att den kräver särskilt omsorgsfull hantering, men gör du?
Den som är gammal nog att minnas scenen ur Goldfinger då James Bond ligger fastspänd och sånär blir kapad i två delar av en laserstråle eller den dödliga effekten hos lasersvärdet i händerna på Darth Vader i Star Wars, anar att laser är farligt. Riktigt så farligt är inte ljuset som kommer ur ditt datauttag, men det är likväl laser och tillräckligt riskfyllt för att du aldrig skall titta in i kontakten utan att på förhand ha verifierat att den är släckt. Till skillnad från lasern på film, är den i uttaget osynlig och eftersom du sällan förfogar över den andra änden kan du inte vara säker på varken om den är påslagen eller vilken energi den har. Säkrast att låta bli alltså.
Risken är dock liten för skador om det gäller uttag avsedda för Fiber2Home, så länge du inte använder mikroskop för avsyning. De fibermoduler som används för fiber i hemmen är generellt för kortare avstånd, upp till 20km, och sorterar under kategorin laserklass 1, det vill säga ofarliga och utan krav på varningstext. För knutpunkter på längre avstånd, som mellan städer, där fibermoduler för avstånd upp till 120km eller där andra effektförstärkare används kan effekten vara så hög att exponering blir skadlig, men då ska det å andra sidan sitta en synlig varningstext.
Här kan du läsa med om laser och olika klasser, länk till strålsäkerhetsmyndigheten
Även om inte Direktronik har det i sortimentet (ännu) så finns det speciella "solglasögon" som istället för att filtrera bort UV-strålning, filtrerar bort de våglängder du möteer i den optiska fibern. Har du behov för detta, så hör av dig till oss.
Bara för att glasbitarna som genereras då man kapar och svetsar fiber är små, nästan osynliga, är de definitivt inte ofarliga. Tvärt om. De avbrutna ändarna på fiberoptiska kablar är extremt skarpa och kan lätt tränga igenom huden. Det är därför viktigt att hantera dessa rester försiktigt och placera dem på dubbelhäftande tejp eller i en dedikerad behållare för att undvika att de sprids i arbetsområdet och orsakar skador. Allt avfall bör hanteras med stor omsorg för att förhindra personskador.
Den största risken för ögonskador under fiberinstallation är alltså inte ljuset i sig utan fiberrester från kapad fiber. Dessa små vassa bitar kan lätt hamna i ögonen och är svåra att få bort, vilket kan leda till allvarliga ögonskador och kräver ofta ett akutbesök. Använd skyddsglasögon så skyddar du dig på bästa sätt.
Vid fiberinstallationer används olika kemiska rengöringsmedel som måste hanteras korrekt. Arbeta alltid i välventilerade områden och använd skyddshandskar för att undvika hudkontakt. Det är också viktigt att vara uppmärksam på brandrisker. Inte för att själva svetsen eller de tillbehör man hanterar är speciellt brandfarliga utan för att svetsbågen kan antända brandfarliga gaser som kan finnas utrymmet man arbetar. Det finns flera exempel på explosioner orsakade av fibersvetning i kulvertar och andra slutna utrymmen där lättantändlig gas funnits.
Säkerhetstips vid installation och arbete med optisk fiber
Din hantering och noggrannhet vid alla moment ger inte bara skademinimnerande effekt, utan också bästa möjliga prestanda i den färdigsvetsade fiberlänken. Kontaminerade kontakter och dålig rengöring ger betydligt högre dämpning vilket i värsta fall leder till att länken aldrig fungerar. Ta därför för vana att alltid verifiera länken med en dämpningsmätare. Att dokumentera dämpningen per länk gör det också enklare att kalkylera dämpningsbudgeten och på förhand säkerställa att den aktiva utrustningen har rätt förutsättningar att fungera på det avstånd man tänkt.
Vill du veta mer om svetsning, testning eller har frågor kring fiber och installation i allmänhet, kontakta oss redan idag.
Vi är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
© Copyright 2024-04-17, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.