Meny

5 smarta sätt att förlänga nätverket

Hundra meter är för de flesta en bekant bortre gräns för Ethernet på vanlig partvinnad kopparkabel. Samtidigt är det supersvårt att uppskatta längden mellan två punkter när man har kabelstegar och mer eller mindre okända kabelrör som kabeln skall dras igenom. Man hamnar oundvikligen då och då i situationer där hundrametersgränsen passeras. Här bjuder vi på fem lösningar som alla ger dig mer än hundra meter.

Det gäller att hitta balansen mellan hastighet, avstånd och stabilitet för varje aktuellt projekt och väga det mot såväl kostnad som installationsmässiga utmaningar. Vi upplever att man slentrianmässigt gärna väljer trådlösa accesspunkter utan att överväga andra tillgängliga alternativ. Därför vill vi bredda bilden av förlängningslösningar så att man aktivt kan kvalificera den optimala lösningen för varje situation. Här följer några tips, utan inbördes ordning, på smarta sätt att förlänga ditt Ethernet.

DSL-modem

DSL-tekniken (Digital Subscriber Line) är sprungen ur det faktum att vi långt innan Ethernet haft telefoner i våra samhällen och att man gärna ville nyttja telefonkabeln för överföring av också data. Tekniken finns i diverse smaker och säkert har du hört talas om ADSL, SHDSL, mDSL, xDSL, VDSL etc. Alla är de varianter på samma teknik och med syfte att köra Ethernet längre än maximala hundra meter.

Det finns en stor variation av lösningar som alla tar dig förbi hundrametersgränsen, men med olika balans mellan hastighet, avstånd, trådpar, topologi och kapsling. Det blir ditt användningsområde och praktiska omständigheter som bestämmer vilken lösning som passar bäst. Den här typen av "nätverksförlängare" används för en mängd olika uppgifter, men några av de vanligare hittar vi inom videoövervakning, digitala informationstavlor, trafiksystem och sammankoppling av datanät på campus och industriområden.

Här nedan finner du en tabell som tjänar som exempel på balansen mellan hastighet och avstånd. Färgerna representerar olika produkter i vårt sortiment och deras respektive maxhastighet vid de angivna längderna.

DSL-modem avståndstabell

Mediakonverterare till fiber

Den nästintill gränslösa bandbredden ger fiberkabeln en svårslagen framtidssäkerhet och har här sitt klara övertag gentemot övriga tekniker. Lägger man till immuniteten mot elektriska störningar och skyddet mot avlyssning som fibern ger, då känns valet givet. Men så var det det här med priset tänker du? Och specialverktyg för svetsning och lite allmänt mystifierande kring fiber som avhåller en del från att överväga detta som alternativ. -Tänk om, säger vi!

Fiber är förmodligen både enklare och billigare än du tror. Glöm det här med svetsning, i vart fall för kortare längder. Köp färdig kabel i exakt den längd du behöver. Vi tillverkar kablar i alla längder och även om du bara köper en enda kabel blir det inte speciellt dyrt. En del menar att fibern är ömtålig och lätt går av om den dras för oförsiktigt. Det är helt korrekt, om man avser vanlig "sladdrig" patchkabel, så ta den populära sk. Villapatchen istället. Ett prisvärt alternativ som är grövre (4mm diameter) och därmed också tåligare och med mindre risk för knutar och avbrott. Det är samma sorts kabel de flesta fiberleverantörer använder för Fiber2Home i privata hem och kan utan större problem spikas upp på väggen med vanlig kabelklammer.

Mediakonverteraren är den aktiva enheten som omvandlar elektricitet till ljus och har idag oftast en SFP-port istället för en fast fiberport. Det gör det enklare att välja exakt den fibertyp man önskar och även att byta om man vill ändra någon gång framöver.

Villapatchen är en simplexkabel dvs. enkelfiber, vilket innebär att du behöver en SFP-modul för enkelfiber i mediakonverteraren. En komplett länk består av två mediakonverterare (en i var ände), två SFP-moduler och en lagom lång kabel (villapatch).

mediakonverter

WIFI-länk

Det trådlösa alternativet känns alltid väldigt bekvämt eftersom man slipper merparten den ofta så tidsödande kabeldragningen. Men genvägar blir som bekant senvägar ibland och även om vi inte direkt vill avråda för lösningen så tillför man en rad osäkerheter som initialt kanske inte verkar så avskräckande, men som med tiden kan ge dålig nattsömn. Det handlar om luftrummet och att du inte överblickar med vem eller vad du behöver dela det. En till sysnes perfekt installation men maximal bandbredd kan plötsligt bytas mot ideliga avbrott och ojämn hastighet utan att du har en aning om vad det beror på. Ju längre avstånd desto större risk och ju tätare bebyggelse desto större risk för att någon annan inkräktar på frekvensområdet och tvingar din utrustning att göra omsändningar. Sällan är problemen så stora att anslutningen inte alls fungerar, men för en del är det illa nog att man inte kan lita på bandbredden, utan tvingas ta höjd för att den kan skifta över tid. Till nackdelarna får också räknas behovet av fri sikt mellan antennerna.

trådlöst

Mobilnätet

Förvisso också trådlöst men på en licencierad frekvens med gott om kapacitet och utan kravet på fri sikt. Men med samma osäkerhet kring bandbredd och inte minst, men höga löpande kostnader i form av abonnemang. Som länk mellan två nätverk anser vi inte att mobilnätet är ett realistiskt alternativ för de flesta, men däremot ett mycket attraktivt alternatvi för en reservlänk, att kopplas in först då den primära förbindelsen inte fungerar.

4G-router

Strunta i hundrametersgränsen

Ja, så jäkla noga är det faktiskt inte. Med överdimensionerad kabel, ett minimum av korskopplingar och noggrann kontaktering kan man i många fall komma långt längre än hundra meter, uppåt 130 meter. Om det inte räcker finns också speciella switchar som med en omkopplare kan konfigureras för långdistans, upp till 250m. Då går switchen ner till 10Mbps hastighet, men i gengäld får du tredubbla avståndet. Ett utmärkt alternativ till många IP-kameralösningar där man ofta drabbas av avståndsproblem.

switch

Kanske skulle också en sjätte metod ha kunnat få plats, den som med VPN eller andra säkerhetsåtgärder använder sig av den vanliga Internetanslutningen för att skapa en privat förbindelse i det publika nätet.  Exempelvis via tjänster som en del framsynta operatörer som Bahnhof erbjuder i sitt tjänstepaket "Big City" Hör av dig till oss om du vill diskutera olika metoder för att förlänga räckvidden på ditt Ethernet.

 
Ethernetförlängaren ED3501 är kompatibel med VDSL2 och ger högre fart med uthållighet på lite längre distans. Med denna kommer du upp i hastigheter upp till 100Mb. Enheten säljs styckvis och du behöver två för att skapa en komplett länk. Nyttjar befintlig struktur med att förlänga Ethernet över tvåtråds kopparledningar (RJ11).
4 060 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 133-0032
10/100/1000TX till 100/1000FX SFP
1 550 SEK exkl. moms