Meny

Tiden och hur du kan få mer över

Tid är det som livet är gjort av, så slösa inte bort den med dåliga redskap. Det är dessutom en av de mest rättvist fördelade resurserna vi har, men samtidigt en av de svåraste att handskas med. Nu vill vi ge dig lite mer av denna eftertraktade dyrgrip. Läs om de fem tipsen som kan ge dig några extra dagar per år!

Det är bland det svåraste som finns att mitt i stressen stanna upp och reflektera över om det finns något bättre och effektivare sätt att lösa uppgiften på. Oftast gasar man bara på i ett högre tempo än tidigare och så klarar man toppen den dagen också. Eller så lämnar man efter sig ett lite slarvigare resultat, bara för att trycka in ytterligare ett par moment i ett redan pressat schema.

Vi kan inte rädda alla tidsoptimister där ute, men låt oss fokusera på datanät och all tid som kan sparas ute i fält, bara med några enkla tillbehör. De flesta är inte ens dyra i inköp och kommer de väl till användning blir de återbetalda många gånger om.

Tips 1. Rackstuds - snabbare och snällare än korgmuttrar

Sparpotential: 30 min/rack

Sluta genast med den gamla korgmuttern och använd Rackstuds istället när du monterar IT-utrustning i rack. "- Varför har ingen tänkt på det här tidigare?" är känslan man får när man ser hur väl den fyller korgmutterns plats. Den stora tidsvinsten uppstår när utrustningen skall sättas fast. Istället för att balansera enheten i ena handen och med den andra pricka muttern med skruven just som utrustningen är mitt för hålet, så hänger du den bara på de gängade tapparna och skruvar fast muttrarna från utsidan. Rackstunds är också betydligt snabbare att fästa i racket innan utrustningen lyfts in, men det är just när utrustningen skall monteras eller byta plats som du verkligen vinner tid. Dessutom klarar du att ensam handskas med större och tyngre utrustning eftersom du inte behöver balansera den exakt över hålen, utan bara hänger upp den på tapparna som sticker ut.

Tips 2. Det uppfällbara eller rullbara arbetsbordet

Sparpotential: 30min/vecka

Det borde stå minst ett i varje litet korskopplingsrum och serverrum. Även om det mesta av arbetet sker utanför, så är det inte sällan man finner sig mitt bland prylarna i en trång skrubb. Är det här vi hittar de allra sämsta arbetsplatserna tro? Bra nära i alla fall. Sällan plats för ett permanent bord eller en rullvagn. Ändå skall du stå där med en notebook i handen och försöka logga in i olika system med lösen så långa och med så udda tecken att du måste vara finger-akrobat för att lyckas nå dem alla med den lediga handen. Det här enkla bordet består av ett vanligt kamerastativ som kompletterats med en plåtskiva, men det är allt du behöver för att få händerna fria under korta insatser i trånga utrymmen. Allt går snabbare om du kan stå ordentligt och jobba med bägge händerna fria. Eller sitt för den delen, det är bara att justera benen på stativet.

Tips 3. Patchbox - en korskopplingspanel med kablarna redan klara

Sparpotential: Patchar 10ggr snabbare

Om man summerar all tid, inte bara tiden det tar att ansluta själva kabeln, utan alla moment runtomkring, då blir man nästan mörkrädd. Först ska du ha alla olika kabellängder på plats. De ligger alla i olika kartonger. Var och en i plastpåse. Till sist ska du tvinna upp de båda påsförslutarna. Nu är du redo att börja patcha. Och när du är klar har du en hög med skräp på golvet att ta rätt på.

För den som patchar mycket finns massor av tid att spara med Patchbox. Där sitter patchkablarna redan integrerade i fjädrande kassetter. Överskottslängd lagras alltså inne i kassetten och slipper tas om hand i kanalisering utanför eller bli hängande så att hela installationen ser slarvig ut. Du kan blanda koppar och fiber i olika färger precis som du är van vid eller beställa den färdigbestyckad med precis den kombination du behöver.

 

 

Tips 4. Setup.exe - genialiskt enkel med dubbel funktionalitet

Sparpotential: Klara mer på egen hand

Om du inte tycker att det uppfällbara bordet passar just dig kanske Setup.exe kan vara vettigt att testa. Den ger dig både arbetsyta i racket och assisterar vid montering av tyngre utrustning. Till sin design liknar den ett stort gångjärn som till en ladugårdsdörr, men med clips för att snäppas in i racket. Vikt utåt ställer du din notebook på den, lägg på en kartongbit så har du ett arbetsbord för kontaktering. Viker du den inåt i racket blir den det stöd du behöver för att låta en tung switch vila på innan den skjuts på plats och skruvas fast. Tidsbesparing är ju också att klara fler uppgifter på egen hand och här ger Setup.exe dig den möjligheten. Antingen har du den i serviceväskan eller så låter du den hänga på sidan i varje skåp, redo för nästa ommöblering.

Tips 5. Det programmerbara tangentbordet 

Sparpotential: 15-30min/vecka

Det går inte att prata om tidsbesparing i vardagen utan att också beröra all tid vi spenderar knappandes på tangentbordet. De flesta av oss repeterar ord och fraser många gånger varje dag. Oavsett om du programmerar, skriver text eller mest mailar - med ett programmerbart tangentbord sparar du massor av tid. Bara att lagra olika inledande fraser eller växla mellan signaturer skulle underlätta för många. För att inte tala om de som kodar. Oberoende av vilket programmeringsspråk som används gör du massor av identiska anrop. Även om de finns genvägar i editorn, bara ett musklick bort, så kan du vinna massor av tid på att lagra just dina kombinationer av anrop och kommandon på enstaka knappar. Till sist har vi alla de speciella användningsområden där tangentbordet bara är i vägen. Där kan man med det programmerbara tangentbordet minska risken för inmatningsfel genom att bara erbjuda ett fåtal knappar, men där varje knapp innehåller en lång rad kommandon.

Vad är en halvtimme extra i veckan värt för dig?

De flesta av oss spenderar minst åtta timmar per dag på jobbet och innan vi fyllt sextiofem summerar vi till drygt åttiotusen. Om du så bara skulle spara en halvtimme i veckan så blir det nästan tre hela arbetsdagar per år. Vad kostar en arbetsdag för dig? 

De flesta av våra förslag på tidsbesparande åtgärder har också en god effekt på din ergonomi, vilket i förlängningen också ger fler arbetsföra dagar eller extra fritid, välj själv.

Vi du bli mer effektiv eller har fungeringar kring alternativa sätt att lösa ett klassiskt problem, kontakta oss. Vi erbjuder flera enkla genvägar till ett effektivare och mer ändamålsenligt datanät. Kontakta oss idag, vi lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

PS. Har du verkligen snöat in på det här med tid, ta en titt på våra nätverksanslutna klockor, så kan du se själv hur minuterna tickar in på kontot :-) 

 

Best.nr 104-4090
Setup.exe för enklare installationer
2 500 SEK exkl. moms
Best.nr 104-4102
24xUTP Cat.6 1,7m Grön, 6st Patchcatch
6 810 SEK exkl. moms
Best.nr 104-4150
Patchbox Plus+, ram inkl. skenor och 6st Patchcatch
2 040 SEK 2 400 SEK Listpris exkl. moms
Best.nr 104-4066
Kassett STP Cat.6 1x1,3m vit
325,55 SEK 383 SEK Listpris exkl. moms
 
Rullvagn med bordsyta som snabbt kan justeras upp och ned med hjälp av gasfjäderfunktion. En enkel och prisvärd lösning för t ex en bärbar dator och dessutom med lite extra arbetsyta. Fem kraftiga hjul, varav två låsbara, placerade med stor diameter som gör att vagnen rullar lätt och stabilt. Lackerade släta ytor som är lätta att hålla rena.
7 790 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 135-0810
4-ledad arm för notebook
2 440 SEK exkl. moms
Best.nr 135-0830
För läsplattor/smartphones 5-12''
659 SEK exkl. moms
 
Med armarna fria till annat ökar användbarheten för din surfplatta. Fler kan dela på informationen med stativet på lagom avstånd från betraktaren och du slipper krampen i armarna efter halva filmen.
1 070 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 135-0840
För läsplattor/smartphones 5-12''
935 SEK exkl. moms
 
Kompakt med nästan obegränsade programmeringsmöjligheter, hård- och/eller mjukvarumässigt, gör X-keys XK-24 till ett synnerligen mångsidigt tangentbord. Den har ett tåligt yttre med mjuka kanter som skyddar mot stötar och fall. Tangenterna kan lätt kastas om, förstoras eller tas bort för att skapa den design som passar din tillämpning.
4 000 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan nästan vad för aktivitet som helst användas för att styra en dator. I relä-tangentbordet lagrar du alla de kommandon, text-strängar och musrörelser som du annars hade behövt skriva på det vanliga tangentbordet.
2 400 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 104-4091
Avlastare för 19" montering
975 SEK exkl. moms