Meny

Temperaturövervakning - LAN, Wi-Fi, mobilt eller USB

Vi nordbor sägs ju vara så intresserade av vädret att man gör narr av oss utomlands. Kanske är det därför vi är så duktiga på lösningar för att mäta temperaturen? På kontinenten handlar det mer om värme, men här hemma har vi att bevaka såväl höga som låga temperaturer om vi har känsliga varor och utrustning. Låt oss titta närmare på några smarta lösningar för hålla koll på temperaturen.

Temperaturövervakning är ett behov som sträcker sig från din frysbox hemma till kylvattnet på Ringhals. Mellan dessa ytterligheter finner vi läkemedelsindustrin som tillverkar mediciner under strikt temperaturkontroll och telekomindustrin med alla sina basstationer ute i naturen. Vi har fastighetsindustrin som vill optimera energiförbrukningen samtidigt som man vill öka boendekomforten, men också mäta och debitera varje förbrukare individuellt. Livsmedelsindustrin vill försäkra sig om den obrutna kylkedjan och behöver givare som skickas med transporten och läses av i efterhand. Så har vi ju serverhallarna såklart, med långa rader av rackskåp som behöver perfekta livsbetingelser för den tekniska utrustningen.

Som ni märker. Temperatur och kontrollen av den är något som berör nästan varje bransch i landet. Inte så konstigt att Direktronik har så många olika lösningar för detta enda mätuppdrag.

Temperaturlarm ger tidiga varningssignaler om kommande problem

Gemensamt för alla uppräknade behov och branscher är effekten av temperaturövervakning, nämligen: tidiga varningssignaler om förestående problem. Detta är effekten, själva nyttan med investeringen i ett temperaturlarm.

temperaturövervakning

Med en tidig varningssignal om ett kommande problem hinner man oftast åtgärda orsaken till problemet innan skadan är skedd eller i vart fall minska omfattningen.

I den ena vågskålen ligger alltså skadans omfattning och kostnaden för att åtgärda den, i den andra ligger investeringen i temperaturlarmet. Så vad kostar det i förlorat anseende, servicegrad, trovärdighet och i reda pengar att återställa det som skadats? I svaret på frågan finner du budgeten för ditt temperaturlarm.

temperaturlarm serverrum

Temperaturövervakning via LAN

Det lokala nätverket erbjuder normalt den enklaste, mest kostnadseffektiva och snabbaste plattformen för all datakommunikation, även temperaturdata. Vad man bör överväga är om LAN:et i sig utgör en "single point of faliure" och därmed riskerar att hindra viktiga larm från att varna i tid.

Temperaturövervakning via Wi-Fi

Framföra allt är det bekvämt och snabbfotat att jobba med Wi-Fi. För tillfälliga uppkopplingar eller där kabelvägar saknas eller inte får dras, som i kulturbyggnader eller utomhus är det svårt att få till på annat sätt. Med Wi-Fi får du också acceptera en osäkrare driftmiljö med ökad risk för störningar och att belastningstoppar generellt är svåra att hantera i en trådlös miljö. Det är också utmanande för övervakningsbehov som sträcker sig över många olika orter, eftersom man nästan alltid har olika generationer av hårdvara för Wi-Fi och samtidigt olika tillgänglig bandbredd.

Temperaturövervakning via mobilnätet

Maximal täckning men också löpande kostnader för abonnemang. Det finns såklart enkla lösningar för SMS där ett billigt kontantkort är allt du behöver för att få larm om temperaturavvikelser och strömavbrott. Men för professionella lösningar vill du gärna ha fasta IP-adresser och kontinuerlig åtkomst och då blir operatörs- och abonnemangsfrågan en viktig komponent. Med kommande 5G-standarden och de Narrow Band-lösningar (NB) vi snart kommer att se mera utav blir sannolikt mobilnätet en än mer attraktiv bärare av den har typen av data.

USB temperaturlogger

Temperaturövervakning via USB

Egentligen brukar man inte övervaka via USB, utan bara läsa ut data från den typen av temperatursensorer som skickas med i transporter av olika slag. Givetvis finns det övervakningsenheter för kontinuerlig mätning via USB, även om Direktronik i skrivande stund inte har det i sitt utbud.

Hur blir temperaturdata till smarta åtgärder?

Ofta underskattar man utmaningen med den stora datamängden och behovet för en gemensam samlad vy. Långa listor med temperaturdata kan göra vem som helst gråhårig om man inte har ett bra sätt att dra kloka slutsatser från dem. Flera av produkterna inom de områden vi beskrivit erbjuder övervakning via inbyggd webbserver, SNMP etc men dessa metoder har sina klara begränsningar. De webbaserade är vanligtvis genialiskt enkla att komma åt och läsa av, men erbjuder sällan en praktisk vy om du har många enheter att bevaka. De SNMP-baserade lider ofta av den tidsödande administrationen samt att man ofta redan använder SNMP till all övrig nätverksövervakning. Det kan såklart också vara en fördel, men bara om det är samma funktioner (personer) inom företaget som behöver komma åt informationen annars behöver du normalt utöka mjukvarulicensen samt kan få bekymmer med säkerhetsnivåerna när så mycket annan kritisk utrustning nås via samma plattform.

SensDesk

Vi tycker att molntjänster som SensDesk bäst svarar upp mot kraven på användbarhet. Du får snudd på automatisk installation som kräver mycket få (om någon alls) justering av rättigheter och trafikstyrning i routers. Du får också en mycket lättöverskådlig global vy över dina enheter, kan segmentera, rangordna och filtrera så att man kan handskas med ett mycket stora antal enheter, mätvärden och larm. Dessutom erbjuder molntjänsten vanligtvis inkoppling av andra typer av givare, så att du enkelt kan komplettera med mätning av strömförbrukning, registrering av larm från befintlig utrustning eller andra önskvärda data.

Vill du veta mer om övervakning av temperatur, luftfuktighet eller ta vara på andra larm från olika utrustningar, kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset. Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
Lättinstallerad nätverkstermometer för små och stora behov. Att kunna alternera mellan trådburen PoE - IEEE 802.3af eller WiFi - 802.11 b/g/n (2.4GHz) anslutning i en och samma övervakningsenhet borgar för snabb och problemfri installation. Inbyggd webbserver med pushprotokoll gör det enkelt att övervaka data via tillverkarens molntjänst SensDesk (gratis för upp till tio enheter). Strömadapter samt en temperatursensor ingår vid leverans.
2 940 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
2 600 SEK exkl. moms
 
Ska du monitorera och övervaka serverrack och dataskåp är Poseidon2 3266 och Poseidon2 3268 rätt produkt. Ta kontroll över temperatur och luftfuktighet samt dra nytta av även andra smarta givare ur HWg:s sortiment. DI ingångar för larmportar från annan IT utrustning som exempelvis UPS, brandlarm, rörelselarm. SNMPv3 och inbyggd logger.
4 170 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0687
Fäste för DIN-montering till Poseidon2 & HWg I/O Controller
140 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0432
Poseidon2 3468 inkl temp.sensor 3m IP67
6 480 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0001
USB Temperatur datalogger med larmfunktion -30°C till +70°C
816 SEK 960 SEK Listpris exkl. moms
Best.nr 119-0400
HWg-STE IP Termometer för 2 sensorer, temperatursensor ingår
1 830 SEK exkl. moms
 
En unik positioneringsprodukt med inbyggda sensorer och laddning via solceller klarar upp till 18 månader helt utan solljus ger dig en maximalt lättadministrerad lösning. Den kraftfulla magneten gör den genialiskt enkel att montera var som helst där du har en metallyta ledig.
4 810 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100209
2 i 1 Temperatur & övervakning
21 870 SEK exkl. moms
 
Nya OttoE-serien från Etherwan är en sedan länge efterfrågad produkt. Utan fläkt och med anslutningsdonet till ström och relä-utgångar framtill, ger självklara fördelar vid installation och service. Samtidigt som det ger en installationshöjd på endast 100mm. Är du ute efter Profinet-kompatibel enhet? Välj då Gigabit-varianten.
2 250 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter