Meny

PoE – strömförsörj utrustning via nätverkskabeln

PoE eller Power over Ethernet är flera olika standarder för att strömförsörja nätverksprodukter via nätverkskabeln, vilket medför att det ej behövs eluttag och strömadapter där produkten ska placeras. Tekniken är vanlig för nätverksutrustning som IP-kameror och publika accesspunkter för Wi-Fi. Ett annat område som växer fort är att matning av LED-armatur via PoE

Att skicka strömmen över datakabeln har en mängd fördelar. Främst den tid och material som sparas genom att minska på kabeldragningen, men även inte låta tillgången på el påverka vilken placering utrustningen ska få. Den skall ju helst placeras där den bäst behövs och inte på en viss plats bara för att det är där ett eluttag finns tillgängligt.

Notera att ”PoE” lite slarvigt används som ett vedertaget begrepp för all strömförsörjning vi nätverkskabeln, och att en del leverantörer säljer utrustning med benämningen ”PoE” utan att de följer de officiella standarderna. Kontrollera att det står IEEE följt av antingen 802.3af, 802.3at, 802.3bt Type 3 eller 802.3bt Type 4 på utrustningen för att vara säker på att de officiella standarderna följs!

Här kan du läsa mer om Direktroniks sortiment av PoE-produkter.

De olika PoE-standarderna

Det finns idag tre standarder, eller fyra om man räknar de två olika typerna av Ultra PoE, UPoE. Samtliga är framtagna för att klara av detta i upp till 100 meter, dvs samma begränsning som för att skicka nätverkssignaler över vanlig kopparkabel. Med en PoE-repeater kan man nå längre.

De tre versionerna skiljer sig från varandra genom sin maxeffekt och är alla nedåtkompatibla. Viss språkförbistring finns angående maxeffekterna och det beror på att man ibland menar den effekt som finns tillgänglig i den strömmatande produkten, ibland den som finns tillgänglig för enheten på andra sidan kabeln och ibland det värde som gäller för en viss produkt, som kan vara högre än det minsta värde som standarden anger.

  • 15 Watt PoE (PoE) är den äldsta standarden och erbjuder upp till 15,4 W i effekt ut till varje enhet. Dock är endast 12,95 W garanterat tillgängligt till den försörjda enheten då en del av energin förloras i kabeln.
  • 30 Watt PoE (PoE+) erbjuder upp till 30 W i effekt ut till varje enhet, där 25,5 W är garanterat tillgängligt till den försörjda enheten 100 meter bort.
  • 100 Watt PoE (Ultra PoE, UPoE) finns i två olika typer. Typ 3 med en uteffekt på 60 W och Typ 4 med hela 100 W! Notera att de två garanterar 51 W respektive 71 W till den mottagande enheten.

Mottagare av ström, PD-enheter

Utrustning som klarar av att ta emot ström via nätverkskabeln kallas för PD (Powered Device). De är utrustade med ett speciellt nätverksuttag (PD-port) som klarar av att ta emot både nätverkssignal och ström.

Sändare av ström, PSE-utrustning

Utrustning som tillhandahåller matningen kallas för PSE (Power Sourcing Equipment) och sänder både ström och data över Ethernetkabeln till en ansluten PD-enhet. PSE-utrustning delas upp i de två olika segmenten “midspan” och “endspan”.

  • Endspan är oftast en PoE nätverksswitch (PSE) som i sin tur förser PoE-enheter (PD) med ström, vilket innebär att enheterna ej behöver en separat strömadapter.
  • Midspan kallas den PoE-utrustning som placeras ”emellan” en standardswitch (utan PoE) och en PoE-enhet. Man kan alltså ändå använda sig av PoE-tekniken med hjälp av ett tillbehör. Vanliga midspan-produkter är PoE-injektorn för att strömsätta nätverkskabeln och PoE-splittern för att separera strömmen från kabeln igen och få ut matningen till exempelvis 12V i ett separat uttag.

Man skiljer på injektorer/splitters för 10/100 respektive Gigabit vilket beror på de tekniska förutsättningarna. För Ethernet på 10/100Mbit används bara fyra av de åtta ledarna i kabeln och därmed är fyra fria för strömmatning. För Gigabit användas alla åtta och då måste injektorn kunna skicka strömmen på dataledarna vilket är mer komplicerat och ger en dyrare produkt. Den för Gigabit kan dock användas även på utrustning för 10/100Mbps.

Midspan-switch jämfört med en standard-switch

Det finns två sätt att implementera den allra senaste höga PoE-prestandan i befintlig nätverksinfrastruktur, antingen genom att uppgradera/byta ut befintliga switchar eller komplettera med midspan-produkter.

PoE-switchar har fördelen att de endast kräver en kabel för nätverksanslutningen, men det kanske inte alltid är det bästa valet. Det kan vara mer effektivt och mindre kostsamt att separera data- och strömenheter, och på så sätt behålla de befintliga standard-switcharna för IP-behoven och komplettera med den ledande midspan-tekniken för att strömsätta PoE-enheter.

Om inte begränsningar i den befintliga nätverksinfrastrukturen kräver byte av switch för ökad kapacitet, prestanda eller krav på lågspänningsnivåer, så är midspan bästa valet för PoE-installationer. De levererar en kombination av förenklad implementering, administration och underhåll, med överlägsen flexibilitet, tillförlitlighet, säkerhet och energieffektivitet. Midspan-switchar/injektorer kräver ingen förändring när det gäller de befintliga switcharna eller kablage, och är generellt kompatibla med de flesta Ethernet-switcharna. De installeras helt enkelt mellan den befintliga switchen och den mottagande PoE-enheten (PD).

Matning av LED-armatur via PoE

LED-belysningen har slagit igenom på bred front över hela världen, där den ersätter glödlampor, halogenlampor och kompaktlysrör i kommersiella och industriella miljöer, samt i bostäder. Det är inte bara storleken som är fördelen, LED har även längre livslängd och högre energieffektivitet än föregångarna. En annan fördel med PoE-tekniken är att det går att styra och hantera ljuset över det lokala nätverket. LED-armaturer som drivs med PoE kan kopplas in med en vanlig RJ45-kontakt med egen IP-adress. Lägger man till sensorer går det att få smarta LED-nav för att samla in information om omgivande ljus, temperatur, luftfuktighet och om någon är i rummet, som sedan skickas till styrenheten.

Med hjälp av nätuppkopplade enheter såsom telefoner, datorer och surfplattor finns mängder med spännande användningsområden. Man kan tex se till att ljuset tänds när någon går in i ett rum och är avstängt när rummet är tomt, för att tex se vilka konferensrum som är lediga. En sensor som känner av omgivande ljus kan se till att belysningen hålls konstant med hjälp av solljuset, dvs ge mer ljus när solen inte räcker till. Fastighetsägare och driftansvariga får en helhetssyn på en fastighet och på så sätt optimera energianvändningen genom att i realtid mäta, övervaka och styra alla noder i nätet (inklusive värme och ventilation). Utifrån den informationen, och insamlat data om hur lokalerna används, kan förvaltaren sedan anpassa temperatur, belysning och städschema.

Nya krav på ditt datanät

Titta in i brödrosten nästa gång du gör en rostmacka så förstår du vad vi menar. Nu kommer inte dina nätverkskablar att börja glöda av upphettning, men med utrullning av högeffekts-PoE ställs nya krav på kablarna i datanäten. Då blir motståndet i kabeln och skillnaden mellan paren en viktig parameter. Om motståndet för ett kabelpar är för högt och/eller DC-motståndet mellan par eller till och med inom ett partvinnade trådar skiljer sig för mycket, kan parets eller trådens temperatur öka över det tillåtna för aktuella kablar, kontakter och uttag. Som ett naturligt resultat av förhöjda temperaturer kommer materialet att utmattas snabbare än vanligt eller till och med smälta. Dessutom finns det också en betydande risk att förlora data på grund av signalförvrängning. Därför har ISO/IEC, TIA och Cenelec definierat test av DCRU (DCRU = Direct Current Resistance Unbalance) som en valfri parameter som kan läggas till vid certifiering av datanät om användningen av högeffektiv PoE planeras för en specifik installation. Du som jobbar med professionella installationer kommer säker se DCRU dyka upp nom nytt krav i upphandlingarna framöver och behöver du ett certifieringsverktyg som redan nu klarar detta tillägg rekommenderar vi WireXpert med DCRU-moduler.

Några tips runt PoE

  • Har man en switch med stöd för PoE men ett tillbehör utan, så används en splitter (separerar strömmen från kabeln, till olika uttag). Har man däremot ett tillbehör med stöd för PoE men en switch utan, så används en injektor (strömsätter nätverkskabeln). Saknar bägge PoE, så behöver man både en splitter och en injektor!
  • Om en PoE-switch går ner slutar även anslutna PoE-enheter att fungera, så det är viktigt med reservkraft i form av en UPS. En fördel är att en UPS endast behövs för switchen och inte för de anslutna PD-enheterna
  • Välj Cat6A-kabel för PoE
  • Så kallad passiv PoE är ovanligt, men kan förekomma i vissa slutna system. Det är viktigt att veta att passiv PoE saknar handskakningsfunktion och kan därmed förstöra (bränna) utrustningen på andra sidan nätverkskabeln!
  • AC-effekt ut från PoE är ovanligt, men förekommer ibland för att värma små element i utomhuskameror under vinterförhållanden
  • Man skiljer på injektorer/splitters för 10/100 respektive Gigabit pga. tekniska förutsättningar
  • 48V och 56V (35W och högre) matning gäller för PoE (24 volt är passiv PoE)

Har du några frågor eller önskemål runt produkter för PoE eller något annat inom området hållbar strömförsörjning, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice alltid redo* på telefon, e-post eller Chat.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

*) vardagar måndag-fredag, 8.00-17.00

Produktområden

 
Tre kostnadseffektiva modeller av Midspan PoE-injektorer där antalet portar och den totala effekten skiljer sig åt. Välj mellan 12 portar med 150W uteffekt, 16 portar med 300W uteffekt och 24 portar med 300W uteffekt.
4 080 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
PoE-splittern med DC-uttag ger dig både strömförsörjning och PoE till efterliggande utrustning. På så sätt kan du strömförsörja ett tillbehör samtidigt som resterande effekt och Ethernet förmedlas vidare. Perfekt till IP-kameror där man vill driva extra givare från samma PoE-port på switchen.
922 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0119
90W 802.3at/af/bt
2 669 SEK 3 140 SEK Listpris exkl. moms
Best.nr 20101292
PoE 802.3af/at (Gigabit), PoE (Passiv) 24V/1A
2 940 SEK exkl. moms
 
Seriell över IP. Tibbo har med DS1100-serien tagit kontrollen över nätverksanslutna serieportar till en ny spännande nivå och erbjuder såväl PoE, Wi-Fi samt även display om du så önskar.
1 600 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0314
Storlek: 30,5x5cm
4 110 SEK exkl. moms
Best.nr 133-0669
4x10/100/1000, 1x10/100/1000 PoE (PD-90W)
747 SEK exkl. moms
 
Switchen för självförsörjande system innehåller både PoE-switch och batteriladdare med anslutning för solpaneler i en enda kompakt enhet. Anslut bara ett batteri och en solpanel så har du ett komplett självförsörjande datanät inklusive strömförsörjning till ansluten utrustning via Power Over Ethernet.
1 760 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Dessa nätadaptrar är designade för att erbjuda AC-ström till DC PoE-switchar, men kan även användas för installationer som saknar strömförsörjning via nätverkskabeln (PoE). De skiljer sig åt när det gäller uteffekten på 12, 24 respektive 48V DC.
2 990 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter