Meny

Vad är viktigt att tänka på när man designar ett kamerasystem?

Att designa ett kamerasystem är en komplex process som kräver balans mellan tekniska faktorer och praktiska behov. Det är viktigt att involvera experter inom området och överväga de specifika kraven och målen för din verksamhet eller ditt projekt.

Här är några viktiga faktorer att tänka på när du designar ett kamerasystem:

 • Syfte och mål: Definiera tydligt varför du behöver övervakningssystemet. Vilka områden eller platser behöver övervakas? Vad är de primära målen, t.ex. säkerhet, övervakning, analys eller förebyggande?

 • Område och layout: Förstå området som ska övervakas. Identifiera platser med hög risk, möjliga blindpunkter och viktiga infallsportar. Anpassa kamerapositionerna efter områdets layout och behov.

 • Kameratyp: Välj rätt kameror för varje område. Exempelvis kräver inomhusområden vanligtvis andra typer av kameror än utomhusområden. Kameratyper kan inkludera fasta kameror, panoramakameror, PTZ (pan, tilt, zoom) kameror etc.

 • Bildkvalitet och upplösning: Välj en lämplig bildkvalitet och upplösning baserat på dina behov. Om du behöver detaljerad identifiering kan högre upplösning vara nödvändig, medan övervakning av stora områden kan kräva en bredare synvinkel.
  Hur långt kan en övervakningskamera se påverkas av följande faktorer:
  Brännvidd - Kameralinsens brännvidd är den största faktorn som avgör hur långt säkerhetskameror kan se. Brännvidden mäts i mm och kan klassificeras i fast brännvidd, variabel brännvidd eller zoomlins Ju mindre brännvidd (Lex 2 8 mm) desto bredare synfält (FOV) och den större brännvidden (t.ex. 50 mm) ett smalare synfält på dina övervakningskameror.
  Upplösning - Kamerans upplösning hur detaljerad bilden är. Detta anges I PPM "Pixlar per meter" hur många pixlar du har kvar på önskat övervakningsområde. Vad vill du upptäcka? Vill du Känna igen eller identifiera någon eller bara se att det rör sig på området? Detta påverkas av kamerans upplösning till exempel om kameran har full HD eller har 4K upplösning tillsammans med vilken lins det är.
  Andra faktorer är kamerans position. Installationshöjd, storlek samt typ av chipset, WDR och brusreducerings tekniker etc.

 • Belysning: Ta hänsyn till ljusförhållandena i området. Välj kameror som har anpassad belysningsförmåga för att hantera både dags- och nattförhållanden.

 • Förvaring och bandbredd: Bestäm hur mycket lagringsutrymme du behöver för att spara inspelade videor och vilken bandbredd som krävs för att överföra videoflöden. Detta påverkas av antalet kameror, upplösning, bildfrekvens och inspelningstid.

 • Säkerhet och dataskydd: Tänk på dataskyddslagstiftning och integritetsfrågor när du placerar kameror. Undvik att övervaka områden där människors privatliv kan kränkas.

 • Kameraorientering och vinkel: Justera kameravinkeln för att täcka de viktiga områdena och undvika bländning från solen eller belysning.

 • Nätverksinfrastruktur: Säkerställ att ditt nätverk har tillräcklig bandbredd och kapacitet för att hantera de ökade datamängderna från kamerorna. Använda PoE (Power over Ethernet) för enkel installation och strömförsörjning.

 • Fjärråtkomst och hantering: Planera för hur du kommer att hantera, övervaka och komma åt kamerorna. Behöver du en fjärråtkomstlösning? Vilka användarbehörigheter kommer att finnas?

 • Skalbarhet: Tänk på systemets skalbarhet. Kommer du att behöva lägga till fler kameror i framtiden? Se till att systemet kan utökas smidigt.

 • Underhåll och support: Planera för regelbunden underhåll och support av kamerasystemet. Uppdateringar, felsökning och reparationer kan vara nödvändiga över tid.

 

Läs även Vad är skillnaden mellan NVR och VMS ?

Vill du veta mer om vilket system du ska välja, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice redo för dig. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2023-09-06, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 
Nx Witness VMS plattformen – enkel hantering med en kraftfull användarupplevelse. Nx Witness är en mycket lättdriven, lättanvänd och operativsoberoende VMS plattform som gjord för IP-baserad videoövervakning för att upptäcka, visa, spela in och hantera IP-videokameror så att du kan övervaka, analysera och reagera på kritiska händelser i realtid. Nx Witness Cloud ingår kostnadsfritt som ger åtkomst av systemen över internet, NX Witness har även fria uppdateringar under hela serverns livstid.
1 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20111625
för NX Witness VMS Mjukvara, Linux
10 270 SEK exkl. moms
 
Nästa generation av NVR från Vivotek ND9323P/ND9425P innehåller funktioner som kommer att göra din säkerhetslösning mer kompletta. Här får du nu allt och lite till. H.265, 4K, VivoCloud, IoT Security plus stöd för många andra smarta funktioner.
4 440 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20112055
HDMI,VGA, USB, Plats för 2 st hårddiskar
4 840 SEK exkl. moms
Best.nr 20111615
8MP, IR 15m, IP67,WDR120,AI
4 540 SEK exkl. moms
 
Denna kamera är utrustad med en 1/2.8" STARVIS CMOS-sensor och ICR-teknik. Den använder sig av h.265/h.264-komprimering och kan spela in med en upplösning på 8MP i 25/30 bilder per sekund. Med True WDR-teknik kan den hantera utmanande ljusförhållanden och ge en balanserad bild. Dessutom har den Defog, HLC, BLC, ROI, Aisle Mode och IVS-funktioner för att förbättra bildkvaliteten och ge fler anpassningsalternativ.
2 490 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
FD9387-HTV-A är en utomhus dome som uppfyller det flesta högt ställda krav som finns på kvalité. Här får du en kamera med många funktioner som som garanterar ett bra slutresultat.
6 760 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103306
5MP Bullet, SmartStream III, SNV, Smart IR
2 270 SEK exkl. moms
Best.nr 20112202
8MP, IR 180m, IP66, WDR120,AI
16 410 SEK exkl. moms
Best.nr 20116303
Högtalare,Mikrofon, 2,7mm-13,5mm, varnings ljus och ljud.
2 750 SEK exkl. moms
 
Kamera som räknar och är utrustad med vår senaste AI Deep Learning-teknik för att upptäcka och klassificera personer, med en noggrannhet på upp till 99 %. AI-baserad passagerarklassificering räknar samtidigt personer och skiljer på objekttyper (t.ex. cykel, rullstol, barnvagn osv.), vilket säkerställer att endast personer räknas och minskar antalet falska upptäckter.
15 450 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20113967
4x Gb PoE++ portar, 1x10/100/1000Base-TX,1st1000 Base-X SFP
2 050 SEK exkl. moms
Best.nr 20115161
4x10/100TX PoE PSD 90W, 1xPoE PD 90W + 1x SFP/RJ45 uplink
1 300 SEK exkl. moms
Best.nr 20113491
8xFE PoE + 2xGE Combo.PoE budget 115W,NDAA compliant
2 250 SEK exkl. moms
 
En serie finurliga switchar med eller utan PoE och som har funktioner speciellt anpassade för att passa ihop med övervakningskameror. Appen ger dig en bra möjlighet att snabbt ta kontrollen över ditt kameranätverk via din mobiltelefon. Läs bara av QR-koden för switchen till din mobil och följ anvisningarna så är du strax därefter ansluten.
815 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20115119
120 W PoE Budget, Standard/VLAN mode, rackmount kit
2 150 SEK exkl. moms