Meny

Vad är skillnaden mellan NVR och VMS ?

NVR (Network Video Recorder) och VMS (Video Management System) är två olika begrepp inom övervakningssystem och videobevarande. De båda används ofta tillsammans för att hantera och spara övervakningsvideor, men de har olika funktioner och roller.
 • NVR (Network Video Recorder): En NVR är en fysisk enhet eller en mjukvarulösning som används för att spela in, lagra och hantera IP-kameravideor. NVR fungerar som en DVR (Digital Video Recorder) för IP-kameror. Den ansluts direkt till ett IP-nätverk och kan hantera flera IP-kameror. NVR har oftast inbyggd lagringskapacitet och kan spara övervakningsvideor på interna hårddiskar eller andra lagringsenheter.

 • VMS (Video Management System): Ett VMS är en mjukvarulösning som används för att hantera och övervaka övervakningskameror och videoflöden. VMS-system gör det möjligt att integrera och hantera kameror från olika tillverkare på en enda plattform. VMS ger avancerade funktioner som fjärrövervakning, hantering av kamerafunktioner (som rörelsedetektering, zoom osv.), händelsehantering och analys av videoflöden. Det kan också inkludera användarautentisering, behörighetskontroll och integration med andra säkerhetssystem.

Sammanfattningsvis är NVR en fysisk enhet eller mjukvarulösning som används för att spela in och lagra övervakningsvideor från IP-kameror, medan VMS är en mjukvarulösning som erbjuder övergripande hantering, övervakning och integration av olika kameror och säkerhetssystem på en gemensam plattform. Ofta används NVR tillsammans med VMS för att skapa en komplett övervakningslösning.

 

Vad är fördelarna med VMS?

Video Management System (VMS) erbjuder flera fördelar och avancerade funktioner för hantering och övervakning av övervakningskameror och videoflöden. Här är några av de främsta fördelarna med att använda VMS:

 1. Centraliserad hantering: VMS möjliggör hantering av flera kameror och videoflöden från olika platser på en enda centraliserad plattform. Detta gör det enkelt att övervaka och hantera stora områden eller anläggningar från en gemensam punkt.

 2. Enkel integration: VMS-system kan integrera kameror från olika tillverkare och modeller på samma plattform. Detta ger flexibilitet att använda olika typer av kameror och utrustning samtidigt och underlättar uppgraderingar eller tillägg av kameror i framtiden.

 3. Avancerad övervakning: VMS erbjuder avancerade övervakningsfunktioner som rörelsedetektering, fjärrövervakning, zoom, panorering och lutning. Det kan även inkludera funktioner som ansiktsigenkänning, nummerplatedetektering och andra analysverktyg.

 4. Händelsehantering och varningar: VMS kan generera varningar och aviseringar baserat på fördefinierade händelser, såsom rörelsedetektering eller inkräktning i ett specifikt område. Detta gör att säkerhetspersonal kan reagera snabbt på potentiella hot eller problem.

 5. Lagringshantering: VMS-system erbjuder avancerad lagringshantering för övervakningsvideor. Användare kan schemalägga inspelningar, konfigurera lagringsperioder och prioritera videor baserat på viktigheten av materialet.

 6. Användarautentisering och behörighetskontroll: VMS ger möjlighet att definiera olika användarroller och behörigheter. Detta säkerställer att endast auktoriserade personer har tillgång till olika funktioner och videoflöden.

 7. Fjärråtkomst: Genom VMS kan användare övervaka och hantera kameror och videoflöden från fjärrplatser genom internetuppkoppling. Detta är användbart för t.ex. säkerhetspersonal som behöver övervaka flera platser från en central kontrollpunkt.

 8. Skalbarhet: VMS-system är ofta skalbara och kan växa i takt med dina behov. Det är möjligt att lägga till fler kameror och utöka funktionaliteten efter behov.

Sammanfattningsvis ger VMS-system användare en mer avancerad och flexibel plattform för att hantera och övervaka övervakningskameror. Dess funktioner sträcker sig från grundläggande övervakning till avancerade analysverktyg, vilket gör det till en kraftfull lösning för säkerhets- och övervakningssyften.

 

Vad är fördelarna med NVR?
 

Network Video Recorder (NVR) erbjuder flera fördelar när det gäller inspelning och lagring av övervakningsvideor från IP-kameror. Här är några av de främsta fördelarna med att använda NVR:

 1. Enkel installation: NVR-enheter är oftast enkla att installera. De ansluts direkt till nätverket och IP-kameror, vilket eliminerar behovet av komplicerad kabeldragning.

 2. Avancerade funktioner: Vissa NVR-enheter kan erbjuda avancerade funktioner som rörelsedetektering, e-postaviseringar och integration med andra säkerhetssystem.

 3. Kosnadseffektiv: NVR-system (Network Video Recorder) använder Linux som operativsystem. Användningen av Linux i NVR-system kan ha flera fördelar när det gäller kostnader och prestanda:inga licenskostnader samt så är den resurseffektivt och kan fungera väl även på mindre kraftfull hårdvara.

Sammanfattningsvis erbjuder NVR-system en enkel, skalbar och högkvalitativ lösning för inspelning och lagring av övervakningsvideor från IP-kameror. Deras tekniska fördelar och anpassningsbarhet gör dem till ett populärt val för moderna säkerhets- och övervakningssystem.

Vill du veta mer om vilket system du ska välja, så finns Direktroniks prisbelönta kundservice redo för dig. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2023-09-06, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 
Nx Witness VMS plattformen – enkel hantering med en kraftfull användarupplevelse. Nx Witness är en mycket lättdriven, lättanvänd och operativsoberoende VMS plattform som gjord för IP-baserad videoövervakning för att upptäcka, visa, spela in och hantera IP-videokameror så att du kan övervaka, analysera och reagera på kritiska händelser i realtid. Nx Witness Cloud ingår kostnadsfritt som ger åtkomst av systemen över internet, NX Witness har även fria uppdateringar under hela serverns livstid.
1 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20115442
1st hårdiskplats max 8TB, 1*RJ45 10M/100M, 2st USB 2.0
1 670 SEK exkl. moms
Best.nr 20112055
HDMI,VGA, USB, Plats för 2 st hårddiskar
5 190 SEK exkl. moms
 
Utvecklingen går framåt så även kraven för mer funktioner och hårdare komprimering. Vivotek ND9441P och ND9541P är två Linux baserad NVR med plats för 16/32 kameror och 4 st hårddiskar med en kapacitet på totalt 32 TB.
10 520 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter