Meny

WDR ger dig medvind i motljus!

Länge har man försökt efterlikna det mänskliga ögats enastående förmåga att kunna anpassa sig efter olika kontrastförhållanden. Det verkar såklart vara en så gott som omöjlig uppgift, men man har kommit en bra bit på väg genom tekniken som kallas Wide Dynamic Range. Den nya tekniken är en helt avgörande funktion för identifiering i knepiga ljusförhållande och så här går det till.

Låt oss först konstatera att kriget mot kontraster och motljus enklast vinns genom smart placering av övervakningskameran. Det kan till och med vara prisvärt utifrån ett identifieringsperspektiv, att sätta upp två kameror mot samma objekt för att försäkra sig om optimala förhållanden oavsett hur ljuset faller. Med dubbla vyer och från olika vinklar bjuds du också på andra fördelar än enbart skydd mot knepiga ljusförhållanden. Du ser till exempel om individen bär på något som annars skulle ha varit dolt från endast en vinkel.

Ibland så kan man dock inte välja placering utifrån bästa ljusförhållande utan är tvungen att förhålla sig till de lokala förutsättningarna. Entréer, garageportar, omlastningsplatser och liknade är klassiska problemområden där det ofta uppstår utmaningar med motljus. Främst eftersom det intressanta objektet, som registreringsnumret, måste fångas rakt framifrån för att kunna avläsas på ett optimalt sätt. Det minskar placeringsmöjligheterna och flyttar över problemet till kameran istället.

Där fantasin tar slut tar WDR vid

Wide Dynamic Range, WDR, är lite lurigt eftersom det inte är en entydig standardiserad funktion. Olika tillverkare har valt likartade tekniker eller ibland identiska, men ändå valt att ge dem olika namn. Därför ser vi exempelvis benämningar som WDR Pro, View-DR och Forensic WDR från olika ledande tillverkare. Det är farligt att uttala sig alltför säkert och i generella termer kring eventuella likheterna dessa funktioner emellan, men klart är att de syftar till att förbättra bildkvalitén i svåra kontrastförhållanden. På grund av språkbruket blir det lite svårare att jämföra olika kameror och även om det kan finnas flera funktioner vid sidan om de nämnda som också påverkar resultatet, finns det en uppgift i databladet du kan använda; Dynamic range.

Ju högre DR-värde desto bättre

Det mänskliga ögat sägs ha ett dynamiskt omfång på 200dB, om än inte samtidigt men i det användbara registret i en fokuserad punkt. Detta kan man ha som referens när man läser i kamerans datablad. Här nedan ser du några exempel tagna ut databladen för några av de ledande fabrikaten.

Wide Dynamic Range WDR

Som du ser är skillnaderna stora. Det kommer också förmågan att fånga kontrastrik video att vara.

DR-omfånget avgör möjligheten till varierad exponering

WDR som teknik har givetvis utvecklats i flera olika steg och blivit bättre för varje ny generation. Så utöver att olika tillverkare använder egna namn på snarlika funktioner så gör man det också inom egna generationer. I Vivoteks fall kallas de WDR Enhanced, WDR Pro och WDR Pro II i kronologisk ordning där den senaste också har det bredaste dynamiska omfånget på 140db, medan modeller ur någon tidigare generation kan ha 70dB.

Multipla bilder med olika exponering är tricket

Genom att använda en kamera med bra WDR-prestanda så kan du tydligt fånga detaljer i både det mörkaste och ljusaste delarna av hela bilden. En perfekt lösning för byggnadsingångar, entréer, bankomater samt nära fönster eller liknande situationer.

WDR Pro II_vivotek

Hemligheten är att man låter kameran ta ett flertal bilder, men med olika exponeringstid. Den bearbetar sedan materialet och väljer ut de partier i bilden som exponerats optimalt för att slutligen väva samman det till en enda bild. Resultatet är häpnadsväckande bra när man jämför med en modell som saknar funktionen.

WDR person i motljus_ip-kamera

Området har som sagt utvecklats under åren och bara blivit bättre och bättre. I Vivoteks fall benämns och beskrivs funktionerna så här:

WDR Enhanced – första generation

Använder mjukvarubaserad tonmappningsteknologi, som upptäcker områden i vyn som är antingen för mörka eller för ljusa och justerar dem så att det slutliga resultatet närbar sig det ögat skulle uppfatta. Klarar upp till ca 80dB dynamiskt omfång.

WDR Pro  - andra generationen

Ett framsteg jämfört med WDR Enhanced. Nu med den modernare hårdvarubaserade metoden och genom att samtidigt ta två till tre bilder med olika exponering. En algoritm används sedan för att kombinera bilderna i en enda bildruta där alla områden är optimerade för maximal synlighet. Upp till ca 120dB dynamiskt omfång.

WDR Pro II – tredje generationen

En ytterligare förbättring, men snarlik WDR Pro. Nu tas dock fyra bilder samtidigt för ett ännu större urval av exoneringar och ytterligare förbättrat slutresultat. Upp till ca 140dB dynamiskt omfång.

Slutsats – smart placering och koll på DR-värdet

Först och främst skall kameran ges en optimal placering. Oavsett vilka metoder som används för att korrigera otacksamma ljusförhållnaden, så är det utgångsläget som ger dig störst utväxling. Om du möter utmanande ljusförhållanden och behöver WDR-teknik, jämför då pris/prestanda genom att leta upp DR-värdet i databladen.

Om du har frågor runt kameraövervakning eller behöver hjälp att projektera, hör av dig till oss så hjälper vi dig. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Det ingår i priset. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Produktområden

 
Behöver du två portar ut från din tilltänkta omvandlare så har vi här produkten för dig. Exemplarisk att använda mellan koppar och fiber och när du vill slippa sätta ytterligare aktiv utrustning för att åstadkomma två RJ45-portar precis bakom. Snabbt och enkelt förgrenar du din fiber vidare i två riktningar vid den kopparbaserade delen av nätverket.
463 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ethernetförlängaren ED3501 är kompatibel med VDSL2 och ger högre fart med uthållighet på lite längre distans. Med denna kommer du upp i hastigheter upp till 100Mb. Enheten säljs styckvis och du behöver två för att skapa en komplett länk. Nyttjar befintlig struktur med att förlänga Ethernet över tvåtråds kopparledningar (RJ11).
3 950 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100218
RJ45 hona till BNC hona
1 800 SEK exkl. moms
Best.nr 122-1075
RJ45 till F-kontakt hona
1 260 SEK exkl. moms