Meny

Fem tips för bättre kameraövervakning

När marknaden svämmar över av kameraerbjudanden är det lätt att stirra sig blind på priset och göra förhastade inköp. Därför manar vi till eftertanke med dessa tips och välkomnar samtidigt ytterligare frågor som du kan ha kring kameraövervakning.

Kurvan visar antalet anmälda inbrott 2017

inbrott

Källa: Brottsförebyggande rådet

Enklare än någonsin att övervaka med kamera

Kameralagen har mjukats upp på senare år, inte minst för privata verksamheter och privatpersoner. Där det tidigare krävdes en anmälan krävs idag ingenting annat än att man följer Dataskyddsförordningen. Ge dig själv en snabbkurs i Kamerabevakningslagen på Datainspektionens hemsida så slipper du riskera felaktig användning.

Även tekniskt har stora förbättringar skett. Vi har generellt sett bra bandbredd både hemma i det lokala nätverket och på Internet, vilket minimerar flera av de utmaningar man kämpar med i andra länder. Även mjukvaran och installationsproceduren har förenklats genom appar och halvautomatiska procedurer så nu handlar det mer om att få kameran att utföra den uppgift du tänkt dig.

Beroende på om du vill nöja dig med en överblick eller med säkerhet kunna identifiera en person, ställs olika krav på din utrustning. Här är det inte lika enkelt att navigera sig fram till rätt lösning, så innan du öppnar plånboken för nästa erbjudande, ta en titt på de här tipsen och kontakta sedan oss för några goda råd.

Tips 1. Field of View - säkerställ att allt får plats

Field of View

Kamerans synfält eller Field of View (FOV) som det kallas i den tekniska dokumentationen är en funktion av bildsensorns storlek och avståndet till linserna i objektivet. Det anges i grader och oftast med ett horisontellt värde, ett vertikalt och ibland också ett diagonalt. FOV berättar för dig hur stor andel av bildytan som ditt tänkta objekt upptar vid ett visst avstånd och blir avgörande för om kameran skall kunna lösa den uppgift du tänkt dig.

Eftersom kamerans placering ofta är styrd av fysiska förutsättningar i lokalen har du FOV-värdet att spela med för att få objektet att fylla bildytan så mycket som önskas. För att kunna justera FOV behöver du antingen en kamera med sk vari-focal/optisk zoom som medger en viss justering eller en kamera med utbytbara objektiv.

FOV datablad

Väljer du en enklare modell med fast FOV är avståndet mellan kamera och övervakat objekt det enda verktyget för att få objektet att fylla tillräckligt stor del av bildytan. En digital zoom kan förvisso ge intryck av att åstadkomma samma sak, men i själva verkar reduceras bara upplösningen vilket minskar skärpan i bilden.

Tips 2. Minska FPS för att spara diskutrymme

I dagens kameror innehåller varje bildruta massor av data och därtill lagras med en hastighet av inte sällan 30 bildrutor per sekund (FPS). När Usain Bolt slog världsrekord på 100m rörde han sig i en hastighet av 10,44 meter per sekund, en bil körandes i 100km/h rör sig ca 28 meter på en sekund.

5 tips kameraövervakning

En inbrottstjuv torde röra sig betydligt mer försiktigt och du kan med gott samvete ställa ner bildfrekvensen till kanske 1-2 bilder per sekund och istället 30-dubbla lagringstiden på samma diskutrymme. 

Tips 3. Använd sensorer och larm för att göra materialet överblickbart

Genom att använda sig av kameror med inbyggda funktioner för larm och digitala gränsdragningar gör du hela ditt inspelade material mer överblickbart. Då får du en serie av registrerade händelser istället för en till synes ogenomtränglig massa att gå igenom. Finns ingångar för externa larm är det ett ytterligare plus, för då får du friheten att sätta en givare (exempelvis IR) precis där du vill ha den och inte på samma ställe som kameran.

Tips 4. Switch med smarta PoE-funktioner underlättar vid driftstörningar

De flesta kameror strömförsörjs idag via Power over Ethernet, men de flesta switchar erbjuder ingen styrning av strömförsörjningen. Överväg därför en switch med möjlighet att slå av och på strömmen på PoE-porten. Då får du möjlighet att kallastarta en kamera utan att vara på plats och även om du inte kommer åt kamerans gränssnitt. Just om smarta PoE-funktioner har vi skrivit i en tidigare artikel.

Tips 5. Överdriv inte risken för problem vid minusgrader

Vad många inte reflekterat över är att den nedre temperaturgränsen som anges i specifikationen till kameran avser lägsta temperatur vid uppstart. En kamera är ju allt som oftast påslagen och risken för att det skulle vara maximalt kallt just den dagen kameran skall startas upp är kanske inte så stor.

vinterbild

Därför behöver du inte lägga alltför stor vikt vid dessa gränsvärden. När kameran är i drift genererar den så mycket värme i sig själv att man i praktiken inte kommer ner till den undre gränsen oavsett hur kallt det blir.

Här kan du läsa mer om statistik från Brottsförebyggande rådet

Hör gärna av dig till oss om du vill veta mer om övervakning, vare sig det gäller kamera, larm, temperatur eller annan typ av övervakning och styrning. Vi är lätta att få tag på och svarar direkt på chatt, epost eller telefon.

Produktområden

 
Nästa generation av NVR från Vivotek ND9323P/ND9425P innehåller funktioner som kommer att göra din säkerhetslösning mer kompletta. Här får du nu allt och lite till. H.265, 4K, VivoCloud, IoT Security plus stöd för många andra smarta funktioner.
4 260 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med hjälp av linjedetektorer kan du skapa ett effektivt områdesskydd, utan synliga hinder. Ett sorts osynligt staket som omgärdar ett skyddsområde och larmar om något bryter den osynliga gränsen. Larmsignalen kan anslutas till en övervakningskamera eller annan bevakningsutrustning för adekvat åtgärd. Du får tidiga varningssignaler på ett intrång och kan sätta in rätt åtgärd innan en allvarlig skada uppstår.
852 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Liten och smart batteribackup för din 12V och/eller 5V utrustning. Detta är något så fiffigt som en kostnadseffektiv UPS med reläport framtagen för att enkelt säkerställa driften av din 12V och 5V utrustning.
1 830 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 128-2181
FD9367-EHTV-V, H.265, IK10, Vari-Focal, -50°, FD9367-EHTV-v2
6 820 SEK exkl. moms
Best.nr 20100209
2 i 1 Temperatur & övervakning
16 770 SEK exkl. moms