Meny

Smaka på mjölken innan du häller ut den!

I de flesta situationer i livet värderas rutin och beprövad erfarenhet högt, men när det gäller IT-produkter och infrastruktur så verkar man inte fundera en extra gång innan man kastar ut ett gammal stabilt system eller produkt och ersätter det med något nytt och oprövat. I de flesta andra branscher, en närmast ansvarslös handling, både ekonomiskt och ur driftsäkerhetshänseende.

Så fort IP-kamerorna dök upp på marknaden, ansågs den gamla infrastrukturen för CCTV med koaxialkabel plötsligt oanvändbar. När fastigheter skall kopplas samman gräver man i dagsläget gärna ner fiber, men ofta utan att ens fråga sig vad som eventuellt redan förbinder dessa fastigheter samt hur man skulle kunna utnyttja det befintliga som komplement eller rentav istället för. Ett svårförklarat slöseri av befintliga resurser och ett dåligt utnyttjande av redan gjorda investeringar - vilket dessutom säkert leder till längre installationstider och högre kostnader.

Idag finns exempelvis hundratusentals kilometer mödosamt lagd telefontråd både inom fastigheter och mellan dem och folk vet samtidigt knappt om att man idag kan få både hög hastighet, långa avstånd och strömförsörjning till efterliggande utrustning bara genom att använda just sin gamla telefonkabel. Detsamma gäller koaxialkabeln, oändliga kabelslingor i såväl privata som kommersiella fastigheter ligger där som en dold resurs, redo att åter komma till användning. Hur kan man utnyttja det?

Etherwans DSL modem

Ta den explosionsartade spridningen av övervakningskameror på senare år som ett illustrerande exempel. Gamla installationer av analoga kameror ersätts snabbt av IP-baserade motsvarigheter. Det ger konsumenten en rad fördelar som bättre upplösning, gränslös utbyggnad och har samtidigt varit en förutsättning för de många molntjänster som nu ser dagens ljus. Så framgången är lätt att förstå. Kamerorna sitter oftast placerade utanför det ordinarie nätverkets räckvidd och man tvingas därför dra ny LAN-infrastruktur. Långa kabelvägar till enstaka uttag gör att långt mer tid spenderas på ett sådant uttag, jämfört med ett extra uttag i det vanliga kontorsnätet. Inte sällan är sträckan till kameran längre än hundra meter och en aktiv förlängare måste då in på någon del av sträckan för att nå hela vägen fram. Detta scenario är varken påhittat eller överdrivet, vi ser det varje vecka. Betänk nu att det vid varje nytt uttag faktiskt satt en äldre analog CCTV-kamera med koaxialkabel framdragen och att det nu parallellt med denna ligger en exklusiv nyinstallerad Cat.6 med nätverksuttag. 

Den sällsynte, men fiffigare och mer omtänksamme installatören stannar såklart upp i tanken ett ögonblick och frågar sig fortsättningsvis: ”Finns det ett smart sätt att utnyttja den befintliga infrastrukturen?”, innan hen slentrianmässigt låtsas som om det gamla inte var något värt.

En tankeövning som i detta exempel hade resulterat i mångdubbelt snabbare installation med ett minimum av ny utrustning, utan att behöva ge avkall på prestanda eller ens göra stora avtryck i budgeten. 

Ökade krav på hastighet och utrymme utmanar ständigt den befintliga infrastrukturen och detta kommer sannolikt inte att minska med tiden. Ett motsvarande exempel med fiber är heller inte svårt att ge. Här är det redan så att det ursprungligen nedgrävda och utlagda inte räcker till längre, utan krav ställs redan på än högre hastighet, längre avstånd och mer kapacitet. Tidigare fantasier om 1Gb har realiserats och blivit 10Gb som i sin tur blivit 40Gb och i nuläget installeras redan 100Gb(!). Bästa sätt att tillgodose dessa snabbt växande krav bör vara att återanvända och optimera det man redan har och känner till – eller?  Att flerdubbla bandbredden på befintlig fiber utan några som helst negativa konsekvenser låter sig idag mycket enkelt göras med CWDM- och DWDM-teknik. Säkert kan du hitta fler exempel där dolda värden enkelt kan realiseras så att du slipper belasta båda miljö och kunder med onödiga nyinstallationer.

Lita inte på bäst-före-datumet, smaka på mjölken innan du häller ut den!

Relaterade komponenter

Best.nr 22-1160
22-1160 - VDSL modem 85 Mbps på koax-kabel
2 500 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 22-1209
Ethernetförlängaren ED3501 är kompatibel med VDSL2 och ger högre fart med uthållighet på lite längre distans. Med denna kommer du upp i hastigheter upp till 100Mb. Enheten säljs styckvis och du behöver två för att skapa en komplett länk. Nyttjar befintlig struktur med att förlänga Ethernet över tvåtråds kopparledningar (RJ11).
3 370 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 22-1190
För den som behöver ansluta ett tillbehör till datanätet på långt avstånd och samtidigt strömförsörja det finns nu denna möjlighet. ED3538 ger dig tillgång till PoE 30W på upp till 300m avstånd och 7W på hela 1km. Hastigheten på förbindelsen varierar likaså med avståndet och ger motsvarande 100Mbps på 300m och 35Mbps på 1km. PoL (Power Over Link) väver samman strömförsörjning och data, men här på 2-trådsförbindelser och med vanlig PoE tillgänglig i fjärränden.
6 500 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 22-1265
22-1265 - Härdad/ruggad DIN-montage -40/+75°C
5 170 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 33-1000
Mux/demuxen levereras som standard med 4, 8, eller 16 kanaler. 4- och 8-kanalers finns i version med expansionsport och utan. Expansionsporten gör att du kan addera fler kanaler vid ett senare skede utan att behöva ta hela kostnaden för outnyttjade kanaler direkt. Den enhet du köper för expansion får dock inte ha samma våglängder som den första enheten. Wideband porten är precis som det låter en bred port där du kan få in ett bredare spektra. Till den kan du förslagsvis använda dig av en vanlig SFP som skjuter en bredare signal.
4 350 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 33-1500
Nu kan du konvertera till den våglängd, fibertyp eller datatyp du vill så länge SFP:erna har samma hastighet. Den saknar alltså 3R-funktionaliteten som gör det möjligt att blanda olika hastigheter, men är i gengäld betydligt billigare än andra alternativ.
1 120 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter