Meny

Det är dags för koax

Trodde du att Ethernet måste byggas med TP-kabel, tänk om! Ta dig en extra titt i mataffären eller byggvaruhuset nästa gång du handlar. Ännu är det många verksamheter som har sitt klassiska CCTV-system kvar för kameraövervakning. Det är baserat på koaxialkabel och har allmänt ansetts vara passé men är härmed uppgraderat till guldgruva för smarta installatörer.

Det finns alltså två attraktiva möjligheter. Eller tre egentligen. Dels har du koaxkabelnäten (CCTV) som är i bruk, dels de som redan ersatts av TP-kabel och därmed ligger oanvända och till sist att dra nytt nät med koax istället för TP.

Koaxkabeln är i bruk - uppgradering till IP-kamera utan förändring i kabelnät

Ett CCTV-nät som är i bruk i dag har gissningsvis varit i bruk många år redan. Bildkvalitén är med andra ord usel jämfört med vad en modern IP-kamera skulle kunna leverera. Här får du maximal nytta av att köra Ethernet på samma kabel som redan är installerad och behöver bara komplettera med en liten adapter från koax till TP. Du kan till och med få PoE med dig och behöver på så sätt ingen strömförsörjning där kameran sitter. En "total make over" går på ett ögonblick och kan dessutom offereras pricksäkert utan att först ha varit på plats eftersom du inte riskerar att stöta på problem vid kabeldragningar.

Koaxkabeln redan ersatts av TP - använd till kontorsnät

Många har redan ersatt CCTV-systemet med IP-kameror och utan att ens reflektera över alternativet, ersatt koaxkabeln med Cat6 TP-kabel. Där den nu ligger outnyttjad kan du istället ge den nytt liv som en del av ditt ordinarie nätverk. Det går utmärkt att blanda koax och TP med en ändamålsenlig switch och på så sätt gifta ihop bägge kabelnäten med syfte att slippa dra kabel i onödan. Du får dessutom längre överföringslängder med koax jämfört med TP.

Dra ny - längre länkar, enklare installation

Ja, varför inte? När du får möjlighet till nästan dubbla kabellängden blir koaxnätet ett bra alternativ till fiber eller DSL-modem när hundra meter på TP inte räcker ända fram. En TP/koax-omvandlare i ena änden, en koax/TP-omvandlare i andra så har du en Ethernetförlängare på etthundraåttio meter.

20110612_Ethernet_PoE_koax_ill3_800.jpg

Koaxialkabeln, för er som inte känner igen begreppet, är en rund kabel med en enda isolerad centrumledare och en utanpåliggande skärmstrumpa under ett hölje av plast. Ordet koaxial betyder geometriska objekt som delar samma axel, vilket ju koaxialkabeln gör, där ledaren i mitten delar samma axel som skärmen. Den vanliga antennkabeln till analog radio och TV är en koaxialkabel.

Som du ser av filmen har koaxialkabeln flera fördelar jämfört med den partvinnade Cat6-kabeln som borde få gehör hos tidspressade installatörer.

Istället för att skala kabeln, därefter frigöra paren precis så lite som krävs för att till sist pilla in åtta ledare in en liten RJ45-kontakt, så använder du en speciell roterande skalare som kapar skärm och isolering i exakt rätt längd i ett och samma moment. Sedan är det bara att sätta på centrumstiftet och den stålhylsa som låter skärmstruman få kontakt med kontaktdonets hölje. En och samma krimptång klämmer både stift och hylsa. Lätt att göra rätt utan behov för varken komplicerade mätinstrument eller dyrbara verktyg.

20100219_ill.jpg

Varför drar inte alla koax istället för TP om det är så bra?

Kortaste svaret. Det finns ingen standard. Därmed kan du inte räkna med att utrustning från olika fabrikat kan användas tillsammans. Givetvis en helt relevant invändning, men detsamma gäller ju DSL-modemen och det har inte hindrat en enorm spridning. Ethernet på koax passar helt enkelt inte alla och inte alltid, men är ett för många ännu oupptäckt alternativ som jämförelsevis är både enkelt, driftsäkert och kostnadseffektivt.

Man måste inte vara miljöaktivist för att tycka om återvinning. Det räcker bra med viljan att lösa en uppgift på det smartaste sättet för kunden. Fortsättningsvis frågar du dig givetvis: ”Finns det ett smart sätt att utnyttja den befintliga infrastrukturen?” Svaret på frågan kommer att ge dig de konkurrenskraftigaste lösningarna och gladare kunder.

Och har du inte svaret, kontakta oss, vi kan det mesta kring datanät och har varit med tillräckligt länge för att inte nedvärdera gammal infrastruktur. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2022-02-17, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

Best.nr 20100218
RJ45 hona till BNC hona
1 850 SEK exkl. moms
 
Förlängning av LAN 10/100/1000BaseT långt via koax-kabel upp till 2000m och med multidrop möjlighet
3 400 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Två SDI-omvandlare som omvandlar HDMI till SDI, alternativt SDI till HDMI. De tillåter HDMI-signaler att presenteras som SDI eller tvärtom, med en bandbredd av 2.970 Gbps för att återge en högupplöst signal utan förlust
701 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
T-stycke BNC Typ C
41,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 122-1075
RJ45 till F-kontakt hona
1 300 SEK exkl. moms
Best.nr 20100387
N Han krymp for RG58, LMR195
143 SEK exkl. moms
Best.nr 20100465
Verktygspaket för Koaxkabel
1 200 SEK exkl. moms
 
En serie högkvalitativa, skalverktyg för koaxialkabel i olika diameter. Varje verktyg kan anpassas till flera olika kabeltyper genom att justera bladkassetten. Beroende på kassett och verktygsmodell kan kabeln skalas i två eller tre steg. Snittets djup kan enkelt justeras genom skruvarna på undersidan av verktygen. 
270 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter