Meny

Cat7 - finns det?

Många kunder undrar varför Direktronik inte erbjuder patchkablar för Cat.7 eller Cat.7A. Det korta svaret är att det inte finns några RJ45-kontakter för Cat.7 och om du köpt det från någon annan leverantör så har du i bästa fall fått en Cat.7-kabel med Cat.6A-kontakter.

Knappast vad du hade förväntat dig, men så ligger det till tyvärr. För att kvalificera sig för Cat.7/Cat.7A och 600/1000MHz krävs en mycket speciell typ av kontakt. Dessutom finns det, så vitt vi känner till, bara ett fåtal kontakter att välja på; GG45 från Nexan, TERA från Siemon samt ARJ45 från Bel fuse (Stewart).

För en bättre uppfattning om hur stor skillnaden är mellan "äkta" Cat7 och RJ45 rekommenderar vi tillverkarnas egna instruktionsvideos

GG45

TERA

För ARJ45 hittar vi tyvärr ingen officiell instruktionsvideo, men länken i bilden leder dig till tillverkarens produktsida

ARJ45 från Bel fuse

Av dessa tre är det bara GG45 som passar till en "vanlig" RJ45-patchkabel. Den har en fiffig lösning med en integrerad omkopplare som ställer om till Cat7 när den möter motsvarande jack, men fungerar som Cat6A när den möter standard RJ45. Som du ser är det är lätt att med blotta ögat se skillnaden på dessa tre och en "vanlig" RJ45. Mellan de olika kabelsystemen finns ofta övergångskablar men också övergångar till RJ45, men då kliver du ner till Cat6A eller lägre på din installation.

Mardröm för installatören

Missförstå oss inte. Cat.7-kabeln med RJ45-kontakter behöver ju inte vara oanvändbar bara för att den inte är gjord med äkta Cat.7-kontakter och uttag. För dig som jobbar som installatör kan det dock vara riskfyllt att ta order på ett Cat.7-nät och leverera det med RJ45-komponenter. Risken finns att kunden kommer att kräva "äkta vara" och då har du inte bara det extraarbetet att beakta, utan den betydande kostnadsökningen också för komponenterna.

Cat.7 - behovet som försvann

Under lång tid ansågs 1000MHz (Cat.7A) vara tillräckligt för att klara framtida 40Gbps Ethernet på koppar, men i december 2012 resulterade standardgruppen ANSI/TIA TR42.7 arbete i behov för ännu högre frekvenser och första stegen mot vad som skall bli det nya Cat.8 togs. Faktum är att ANSI/TIA inte ens erkänt Cat.7 och Cat.7A som en standard, så det är inte bara ett behov som försvann utan en standard som aldrig blev av.

I skrivande stund har inte en entydig standard för Cat.8 mejslats fram och mest troligt kommer det finnas några olika möjligheter att nå prestandakraven för Cat.8. 

Certifiering enda sättet att bli säkerWireXpert Certifierar datanät

Ett certifieringsverktyg som WireXpert eller för den delen från Fluke eller Ideal ger dig som kund eller installatör det underlag du behöver för att vara säker på prestandanivån i nätverket.

Om du har fler funderingar kring fastighetsnät eller certifieringsinstrument för riktigt snabba datanät, kontakta oss. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till.

Produktområden

Best.nr 20103375
PoE-testare in-line med PD-simulering
2 200 SEK exkl. moms
 
WireXpert 4500 är flaggskeppet bland certifieringsinstrument med en kapacitet som överträffar dagens strängaste krav för Cat.8/Klass II på 2500MHz. En framtidssäkrad testplattform som klarar både koppar och fiber nu och framöver.
187 500 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
WireXpert 500 Fiber är instrumentet för dig som främst behöver testa, certifiera och dokumentera fiber men vill ha möjlighet att komplettera med motsvarande förmåga också för kopparnät när behov uppstår. Instrumentet bygger på den mest mångsidiga testplattformen som finns idag som gör att du kan bygga på med funktionalitet och prestanda i den takt du behöver upp till Cat.8/Klass II och förbi.
161 720 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 112-1371
WireXpert 500, komplett med väska
146 410 SEK exkl. moms
 
Med Rackstuds serie II behöver du aldrig mer använda en klassisk korgmutter. Monteringen går betydligt snabbare, inte minst då utrustning ska flyttas från en position till en annan. Tack vare tapparna kan utrustningen hängas fast på sin plats och du slipper balansera den i ena handen. Rackstuds ger dig säkrare montering och tid över till annat.
162 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 109-5150
Väska med LAN-tester, klämtång, skalare och IDC-verktyg
307 SEK exkl. moms
 
Patchbox , nu i en förbättrad version med bättre konstruktion och mer användarvänlig. Patchbox PLUS+ är kopplingspanelens Rolls Royce anpassad för 800mm skåp eller mer. En unik produkt som är spar tid och pengar. Samma smidiga all-in-one lösning för både koppar fiber men även skärmat, oskärmat, multimode och singelmode.
7 240 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du nyttja fördelarna med de effektiva Keystone-uttagen också i industriell miljö. Den sinnrika konstruktionen gör DIN-kassetten lika användbar för enstaka uttag som för paneler med massor av uttag.
129 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6A patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor.
60,20 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Optimera din kabelhantering i trånga skåp och datacenter med smidigare Ethernet-kablage. Cat6A slim är en extra tunn kabel som förbättrar ventilationen i fullbestyckade rack genom att minska kabelbuntarnas tjocklek. Dessutom blir det enklare att läsa av märkning på paneler och switchar när tjocka kablar inte längre skymmer sikten.
49,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter