Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Inom transportsektorn spelar datanätverk och kamerabaserade teknologier en avgörande roll för att öka säkerheten och effektiviteten i trafiksystemen. Datanätverk möjliggör realtidshantering och övervakning av fordon och infrastruktur till intelligenta transportsystem (ITS).
Nedan följer vanligt förkommande tekniska lösningar inom transportsektorn:
Dessa system används för att övervaka och styra trafikflöden på vägarna, ofta genom användning av trafikljus, digitala skyltar och andra signaleringssystem som kan anpassas i realtid för att optimera trafikflödet. Till exempel intelligent trafiksignalering-trafiksignaler som anpassar sig efter trafikflödet i realtid för att minimera väntetider och förbättra trafikflödet.
Låter fordon och infrastruktur utbyta information. Det kan handla om allt från trafikförhållanden till varningar om potentiella faror på vägen.
Användning av kameror och sensorer för att övervaka trafik, väderförhållanden och andra faktorer som kan påverka transportnätverket. Kameror installerade längs vägar och vid kritiska knutpunkter ger realtidsbilder eller videor av trafikflödet. Genom avancerad bildanalys kan systemet identifiera trafikstockningar, olyckor och andra händelser som påverkar trafiken.
Kameror på fordon blir allt vanligare för att öka säkerheten och underlätta navigering och övervakning. Exempel på dessa inkluderar backkameror, som hjälper föraren att se vad som finns bakom fordonet när det backar. Dashcams, monterade på instrumentbrädan eller vindrutan, spelar kontinuerligt in trafiken framför fordonet. Förarövervakningskameror kontrollerar förarens beteende och varnar vid tecken på trötthet eller distraktion. Kameror i autonoma fordon används för att tolka vägskyltar, identifiera hinder och navigera säkert i trafiken.
För att ytterligare förbättra effektiviteten använder transportsektorn även kameror för automatisk nummerplåtsigenkänning (ANPR) och trafikbeteendeanalys. ANPR-teknologi möjliggör automatiserad debitering och brottsbekämpning, medan analys av trafikbeteende hjälper till att förutse och förebygga trafikproblem innan de uppstår.
Utrustad med AI Deep Learning-teknik för att upptäcka och klassificera personer, med en noggrannhet på upp till 99 %. AI-baserad passagerarklassificering räknar samtidigt människor och skiljer på objekttyper (t.ex. cykel, rullstol, barnvagn osv.), vilket säkerställer att endast människor räknas och minskar antalet falska upptäckter även vid de mest trafikerade och överbelastade tiderna.
LoRaWAN kan användas för att spåra position och status för fordon i realtid över stora geografiska områden samt samla in data om rådande väderförhållanden som kan påverka trafiken. Ett annat användingsområde kan vara att styra gatubelysningen stadsmiljö för att tända, släcka eller dimra ner belysningen på ställen där ingen befinner sig.
Till exempel är 3-axliga accelerometrar är mycket effektiva för att upptäcka och varna för ändringar i position, vilket kan vara avgörande för att identifiera och reagera på hinder på vägbanor eller järnvägsspår.
System som hjälper till att effektivisera parkeringssökandet genom att ge information om tillgängliga parkeringsplatser i realtid. För att effektivisera parkeringssökandet med hjälp av realtidsinformation om tillgängliga parkeringsplatser kan man använda sensorbaserade system som använder sensorer installerade i varje parkeringsplats för att detektera när en plats är ledig eller upptagen. Ett annat sätt är kameraövervakning med AI-analys som använder bildigenkänningsteknik. AI kan analysera videoflöden för att se om platser är upptagna och uppdatera tillgänglighetsinformationen för användarna.
Dessa system tillhandahåller realtidsinformation till resenärer om trafikförhållanden, kollektivtrafiktider, och ruttalternativ genom olika plattformar som mobilappar och digitala skyltar.
Nätverksenheter i dessa sammanhang är designade för att vara vattentäta, dammtäta och vibrationssäkra samt ge överföring med ultrahög bandbredd för krävande ITS-nätverk. Standarder och funktioner som är viktiga inom olika teknik- och industrisegment, särskilt när det gäller säkerhet, tillförlitlighet och interoperabilitet inom industriella kontrollsystem, järnvägsapplikationer, elektromagnetisk kompatibilitet (EMC), nätverkskonfigurationer och tidsynkronisering.
Denna del av IEC 62443-serien specificerar krav på säkerhetsprocesser för utveckling av produkter som används inom industriella automations- och kontrollsystem. Den fokuserar på att säkerställa att systemen är skyddade mot cyberhot och attacker, vilket är avgörande i dagens uppkopplade värld.
EN50155 är en europeisk standard som specificerar krav på driftsäkerhet, prestanda och kvalitet för elektronisk utrustning som används i järnvägsapplikationer. Den täcker aspekter som temperatur, fuktighet, vibrationer, stötar och elektrisk isolation, för att säkerställa att utrustningen kan fungera tillförlitligt under de tuffa förhållandena på järnvägen.
Detta är en del av EN50121-serien som fokuserar på elektromagnetisk kompatibilitet inom järnvägssektorn. Specifikt handlar EN50121-4 om signalering och telekommunikationssystemens EMC-prestanda, för att minimera risken för elektromagnetiska störningar som kan påverka säkerheten och tillförlitligheten i järnvägstrafiken.
Dessa standarder är del av EN61000-serien som handlar om elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). EN61000-6-2 specificerar EMC-immunitetskrav för industriella miljöer, medan EN61000-6-4 specificerar utsläppskrav för industriella miljöer. De är viktiga för att säkerställa att elektronisk utrustning inte stör eller störs av elektromagnetiska fält i sin omgivning.
ERPS (G.8032) är en standard från ITU-T för Ethernet-ringnätverksredundans. Den tillhandahåller mekanismer för snabb felswitching i Ethernet-ringnätverk, vilket minimerar packetförlust och bidrar till hög tillgänglighet och tillförlitlighet i nätverksinfrastrukturer.
IEEE 1588 eller Precision Time Protocol (PTP) är en standard för att synkronisera klockor över ett datanätverk med mycket hög precision. Det är särskilt viktigt i system där tidsynkronisering är kritisk, som i telekommunikationsnätverk, nätverk inom energidistribution och industriella mät- och kontrollsystem.
Denna reglering, utfärdad av Ekonomiska kommissionen för Europa (ECE), handlar om elektromagnetisk kompatibilitet för alla typer av fordon, inklusive personbilar, lastbilar, motorcyklar, och bussar. Målet med denna reglering är att säkerställa att elektronisk och elektrisk utrustning i fordon inte orsakar eller påverkas av oönskad elektromagnetisk störning. För att ett fordon eller komponent ska få en E-markering måste det klara specifika EMC-tester som bevisar att utrustningen kan fungera korrekt utan att störa eller störas av andra system eller enheter.
IP6K9K är en specifik standard som hör till International Protection (IP) kodsystemet, som definierar nivåer av skydd för elektronisk utrustning mot inträngning av fasta föremål, damm och vatten. IP-koder används ofta för att klassificera och rangordna skyddsnivån för höljen kring elektriska apparater.
Standarden IP6K9K är särskilt avsedd för fordonstillämpningar och anger att enheten är mycket väl skyddad mot inträngning av damm och kan tåla högtrycks-, högtemperaturstrålar av vatten:
IP6K: Första siffran "6" anger att höljet är helt dammtätt.
K9K: Andra delen "9K" anger att enheten kan motstå högtrycks- och ångvattenrengöring, vilket är typiskt för testning av fordon och utrustning som regelbundet utsätts för rengöring under hårt tryck i tuffa miljöer.
Denna nivå av skydd används ofta för utrustning som används i extrema förhållanden där det kan vara exponering för partiklar, damm, och regelbundna rengöringsrutiner som inkluderar användning av högtrycksvattenslangar och ånga. Detta gör IP6K9K-skydd idealiskt för tung industri, fordonsapplikationer, och andra miljöer där utrustning utsätts för krävande och fuktiga förhållanden.
Sammantaget måste teknik för transportsystem vara robusta, säkra och kompatibla med branschstandarder som EN50155, ISO16750, och IP6K9K för att hantera fysiska och miljömässiga utmaningar inom olika transportsektorer. Systemet måste vara tillförlitligt, med förmågan att hantera data snabbt och effektivt och dessutom krävs skalbarhet och flexibilitet för att enkelt kunna integrera nya teknologier och enheter, samt interoperabilitet för att säkerställa samverkan mellan olika systemkomponenter.
Vill du veta mer om teknik för transportsektorn, kontakta oss redan idag.
Vi är lätta att nå på chatt, mejl eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
© Copyright 2024-04-25, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.