Meny

Solligan - dags att sätta din stad på solkartan

Trött på att Gotland tar hem solligan år efter år? Man får gärna intryck av att det är någon sorts totalöverblick av hela landet som SMHI med alla sina satelliter förfogar över och som används för att mejsla fram finalisterna. Riktigt så rättvist är det tyvärr inte, men du kan skipa rättvisa med egen mätare och låta din ort skina som den förtjänar.

Fram tills nu har i alla fall jag aldrig ifrågasatt listan över Sveriges soligaste platser, utan antagit att den ger en rättvisande bild över de mest soldränkta platserna i vårt soltörstande land. Det var först när SVT publicerade en intervju med några entusiaster i skånska Abbekås som tröttnat på att Skåne (mätstationen i Lund) ofta hamnade i botten och satte upp sin egen väderstation, som jag blev nyfiken.

Soltimmar lockar turister

En topplacering i Solligan är värdefull marknadsföring för några få utvalda orter, för vem vill riskera i en semestervecka på någon av de molnigaste platserna? Att vara förknippad med ett överflöd av solsken kan för en region säkerligen också påverka priserna på sommarstugor och kanske dragningskraften i stort för hela regionen. Så här ser vinnarna ut de senaste åren

solligan

Nej, det är inte den globala uppvärmningen som ställt till det för Ölänningarna. Och inte någon lokal solförmörkelse heller. Det är helt enkelt SMHI som plockat bort givaren från Öland och med det också tagit död på Ölänningarnas chanser att ens delta i kampen om topplaceringar. I vart fall i den så kallade Solligan som SVT publicerar, för den styrs helt av de mätstationer som SMHI tillhandahåller. Per 2016 innehöll listan tjugotre platser som är ganska orättvist placerade över landet. Varför Gotland har två stationer medan det på hela norrlandskusten bara finns två: en i Umeå och en i Luleå, är en gåta?

Genom åren har också mätperioden skiftat. Södra landet ville inte ge norrlänningarna fördelen av midnattssolen och mätperioden begränsades då till fjorton timmar (06-:00-20:00) vilket gav kuststäderna i söder några efterlängtade förstaplatser i tabellen, men sedan 2002 är det dock 24 timmar som mätningen gäller och norrlandskusten seglade åter upp i tabellen.

Att vädret är viktigt för flertalet av oss svenskar är nog ingen överdrift och att en bra placering i Solligan är viktigt för turismen vittnar nog de många diskussionerna och egna initiativen om. Så varför inte göra din ort rättvisa genom en egen solmätare. Det är både enklare och billigare än du kanske trott.

väderstation på webben

Sätt din region på solkartan med Internetansluten väderstation

Om du vill ge din region en rättvis plats i rampljuset, men kanske inte spendera femtiotusen kronor som entusiasterna i Abbekås, då ska du kika på en kombination av webbaserad datainsamlare och en klassisk väderstation. Vi har tagit fram ett speciellt anpassningskort som gör väderstationen kompatibel med insamlingsenheten och till detta finns också ett web-gränssnitt med grafiska visare som gör det enkelt att ta till sig informationen. Tillsammans utgör delarna en komplett sats som gör väderdata tillgängligt från ett webb-interface.

väderstation

Väderstationen eller väderservern är en dedikerad web-baserad datainsamlingsenhet för meteorologiska instrument och givare. Med dedikerad avses det medföljande grafiska presentationsgränssnittet i enheten som gör att du slipper denna normalt sett nödvändiga anpassning. Självfallet kan man ändå skapa sitt eget unika presentationsgränssnitt, om det är önskvärt. I enheten finns redan stöd inbyggt för flertalet givare från exempelvis välkända Davis och Young för både vetenskapligt och hobbybruk, så du är inte begränsad till just det fabrikat vi tillhandahåller som tillbehör. 

120W/kvm, känner du hur det bränner?

Då är det sol nämligen. Hur det ser ut internationellt har vi inte kollat upp, mensoliga ben 120W/kvm är den gräns SMHI använder sig av för bokföra tiden som soltid. Med tanke på att direktstrålningen en vacker sommardag, med sol från en klarblå himmel, kan nå över 1000W/kvm så inser man att det inte självklart är badväder bara för att mätaren visar på 120. Och en riktigt mulen dag kan ändå 10W nå ner till badhandduken, så det där med soltimmar på SMHI-språk kan inte direktöversättas till strandtimmar tyvärr.

Topplaceringar på solligan är ändå åtråvärda eftersom man får fin marknadsföring, trots att konkurrensen inte är rättvis. Precis som gänget i Abbekås har en del kommuner, campingar och andra för vilka soltimmar kan användas i lockande syfte, valt att installera sin egen väderstation. Även om det inte automatiskt för upp orten på Solligan så ger det en hel del uppmärksamhet i regionalpressen och blir därmed ett prisvärt redskap för att nå ut i media.

Hör gärna av dig till oss om du har fler funderingar kring datainsamling och IP-baserad händelseövervakning.

Relaterade komponenter

Best.nr 119-0262
Vantage Pro 2 Plus givarpaket: temp fukt vind regn sol UV
15 980 SEK exkl. moms
Best.nr 20100209
2 i 1 Temperatur & övervakning
20 160 SEK exkl. moms