Meny

Så styr du värmen med hjälp av temperaturen

Vi får ofta frågor från ägare av fritidshus och mindre växthus som på ett enkelt sätt vill kunna kontrollera och automatisera värmen beroende på temperatur. Medelhavsväxter är populära i många växthus, dessa mår bäst av en vintertemperatur mellan 3-10 grader men även tåliga vinterväxter såsom kol, vintersallat, spenat, och ärtskott vill ha frostfritt i odlingsbädden för att trivas. I sommarstugan önskas underhållsvärme vintertid dels för att undvika problem med fukt och mögel samt för att inte riskera att vattenrör och ledningar fryser sönder. Ofta vill man även kunna höja upp temperaturen i god tid innan ankomst.

Växthus, värmekälla


Ett växthus har vanligtvis ingen fast värmekälla och eftersom totalytan som ska värmas upp, eller kylas av, oftast är relativt liten räcker här en vanlig värmefläkt. Fläkten ansluts till vägguttaget. Vi brukar rekommendera en fläkt där du kan välja mellan varmluftsläge eller vanligt fläktläge. På så sätt kan du nyttja samma fläkt även på sommaren för att sänka temperaturen i växthuset.


Växthus, automatisk temperaturstyrning


Val av styrning av eller på av din fläkt är avhängt dels vilken typ av nätverksuppkoppling du har tillgång till samt om du önskar få tillgång till temperaturhistorik över året och till sist om du vill ta ditt växthus till nästa nivå och enkelt även vill se aktuell fuktighet och temperatur i odlingsbädden.


Inget datanätverk? använd mobilnätet


Har du inte möjlighet att ansluta dig mot nätverk så kommer du behöva titta på produkter som kommunicerar över mobilnätet via vanligt kontantkort. Nedan listar vi två varianter. Art. 116-8756Art. 20109267

 

Styr temperaturen över mobilnätet

Gemensamt för dessa båda är att de har plats för SIM-kort och inbyggd temperaturgivare, temperatursensor. Du ansluter enheten direkt i vägguttaget och din fläkt i uttaget på framsidan av produkten. Du kan sedan ställa in vilken max/min temperatur du vill ha. Enheterna kommer då automatiskt slå på fläkten när det är för kallt och slå av fläkten när temperaturen åter är på rätt nivå i ditt växthus.

Du kan även om du vill få larm via SMS i händelse av strömavbrott. Det som skiljer dessa åt är att art. 116-8756 enbart använder SMS för programering och larm. Till art. 20109267 medföljer en kostnadsfri app och molntjänst i vilken du kan se temperaturhistorik under året. På så sätt kan du se och analysera hur värmetoppar och köldknäppar verkat din odling. Du kan även ansluta externa sensorer för att mäta exempelvis fuktigheten och temperaturen i jorden.


Använd WiFi om det finns


Om du har möjlighet till nätverksuppkoppling i form av WiFi eller trådburet LAN så öppnas fler alternativ upp. Du kan använda motsvarande produkt som ovan med skillnaden att denna då använder WiFi för att kommunicera med molntjänst istället för 3G eller 4G.

Temperaturstyrning med WiFi


Du kan även kika på andra protokoll såsom Z-wave och ZigBee som är vanligt i olika typer av smartahemlösningar som exempelvis Zipato, Nexa och Fibaro. Dock kräver dessa ofta lite mer programmering samt anslutning mot separat smarthemgateway.

För fritidshuset


Självklart fungerar lösningsförslagen för växthus ovan lika bra även för fritidshuset med skillnaden att man då kan behöva addera flera enheter eftersom ytan vanligvis är större. Detta är sällan något problem då produkterna nyttjar master och slavenheter alternativt manageras och anslut till en och samma molntjänst. 

 

Gör äldre luftvärmepump smart


Till skillnad från växthuset så har man i sommarstugan kanske annan typ av värmekälla att tillgå. Har du exemeplvis en luftvärmepump eller annan typ av värmepanna som idag inte är uppkopplad mot nätet så finns möjligheten att "uppgradera" den och få den managerbar i mobilen. Exemeplvis genom  produkten nedan som är en form av nätverksansluten termostat som kan styras via din mobil, programmeras på schema eller slå på och av automatiskt beroende på temperaturen i huset.

119-0239 styr din värmepump.png

 

För fler detaljer kring hur du kan styra saker på distans, maila eller ring oss, vi svarar inom tre signaler, gillar att hjälpa till. 

© Copyright 2021-09-23, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

Produktområden

Best.nr 116-8756
4G, 230V/16A med temperatur-givare, huvudenhet
1 420 SEK exkl. moms
 
Larm vid oönskad temperatur och strömavbrott samt slå på och av ansluten utrustning via app i mobilen eller på schema. Plugga in enheten i närmsta vägguttag så är du snabbt igång med din övervakning. Enkelt, smart och tillförlitligt. Kraftfull molntjänst ingår. Larm via mail, SMS (tillval i molntjänst), eller som pushnotis i app om värdena inte är vad du önskar. Temperatursensor ingår inte, se under tillbehör.
802 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20109257
WiFi & SIM för temperatur, luftfuktighet & externa senorer
2 360 SEK exkl. moms
Best.nr 20109256
WiFi sensor för temperatur, luftfuktighet, Lux, vibration
969 SEK 1 140 SEK Listpris exkl. moms
Best.nr 20109122
WiFi sensor för temperatur, luftfuktighet & externa senorer
1 419,50 SEK 1 670 SEK Listpris exkl. moms
 
Temperatur, luftfuktighet, LUX mm.. En serie tåliga och flexibla loggers i flera utföranden som ger dig möjlighet att skräddarsy din övervakning precis som du vill ha den. Samtliga modeller har stor tydlig display och intern mätning av temperatur, luftfuktighet. Alla modeller utom art. 20109260 har även inbyggd ljus sensor (Lux) samt kan kopplas trådlöst mot ditt befintliga WiFi 2,4 Ghz. Utöver det så har vissa modeller möjlighet till trådburen anslutning vi RJ45, mobilanslutning, GPS-funktion samt stöd för att ansluta fler externa sensorer. Alla modeller har ett inbyggt 2900 mAh uppladdningsbart batteri som laddas via typ-C USB-kabel (5V-12V). Enheterna kopplas mot kostnadsfri molntjänst och app där du får komplett historik, larm vid oönskade värden samt administrerar din övervakning.
2 660 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter