Meny

Så undviker du bloopers och jobbar mer effektivt

Att jobba hemifrån har sina förtjänster, men håll med om att efter några tiotal Teams-möten, några missade klick på mikrofon-knappen och ytterligare några Teams-bloopers så är man rätt trött på att flänga runt med musen över skärmens alla reglage. Då är det förmodligen en lättnad att höra om alla kortkommandon man kan använda istället och hur man tar genvägen till sina favoritfunktioner via programmerbara tangenter?

Se bara på den här listan över de kortkommandon eller "short cuts" som Teams erbjuder och tänk dig att de flesta system vi använder har likande genvägar. Använder ni Zoom istället för Teams? Samma där, mängder av genvägar till sådana funktioner som annars tvingar dig att flytta musen. Ideliga musförflyttningar och dubbelklick är inte bara ergonomiskt påfrestande, det går betydligt långsammare och man gör lätt fel.

KB_genvägar_zoom_setup.jpg

Undvik Teams-bloopers med enkla genvägar

Ingen har väl gått miste om den strida ström av pinsamma klipp från olika distansmöten där deltagare trott att kameran eller mikrofonen varit avslagen?

Programmerbara tangenter råder inte bot på riktigt alla genanta situationer som syns i videon, men det är lätt att se hur vissa av dem sannolikt uppstått när användaren missat kameraikonen med musen och därmed låtit kamera eller mikrofon vara igång.

Genvägar och kortkommandon - ett effektivt komplement men vem kan memorera alla?

Exakt. Vanligtvis är det bara de mest inbitna användarna som lyckas memorera alla kortkommandon; shift-ctrl-insert, Alt-shift-Tab-PgUp etcetera. Men tack vare att de flesta programvaror vi använder faktiskt har kortkommandon och att du nu kan lagra dem på egna tangenter gör det möjligt att dra nytta av genvägarna utan att behöva komma ihåg dem. Nedan visar vi några nyttiga länkar till populära programvaror där du kan nyttja genvägar:

Teams Zoom Skype Word Excel SAP

Gmail, Chrome, Meet, Drive, Docs, Sheets

Adobe Acrobat

KB_genvägarscreenshot_800.jpg

Intressanta tillämpningar med USB-förlängare

Det uppstår en extra intressant möjlighet när man blandar det programmerbara tangentbordet med en nätverksansluten USB-server. Eftersom en programmerbar tangent inte är begränsad till ett enda kortkommando, utan kan innehålla en lång serie tangenttryckningar; såväl kommandon som löpande text, går det att mata PC:n med mer komplicerade instruktioner från några fåtal tangenter. Tillsammans med en USB-server kan tangentbordet separeras från PC:n och istället placeras strategiskt ute i en produktionsmiljö och låta datorn stå skyddad kvar i säker miljö.

KB_genvägar_ill_800.jpg

Goda råd ingår i priset

Vi har lång erfarenhet och mycket kunskap kring udda lösningar så ta för vana att fråga oss om du står med en utmaning kring datakommunikation eller nätverk. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2021-03-12, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

 
Med USB-servern får du möjlighet att koppla vilka USB-tillbehör som helst till nätverket och därmed göra dem tillgängliga på distans. UTN Server Pro bjuder på dubbla Superspeed USB-portar och ett omfattande säkerhetsstöd för pålitlig drift i samklang med företagets gällande säkerhetskrav. Ett perfekt val för dig som vill tillgängliggöra viktig USB-utrustning för att underlätta resursdelning och distansarbete.
3 060 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Förlängningskabel som ökar avståndet för USB-signalen med upp till 100m utan behov av en separat förlängare, som tillhandahåller ett smidigt sätt att koppla samman USB-enheter som befinner sig långt bort från värden. Perfekt för tex. mötesrum och lektionssalar som behöver en anslutning mellan webbkamera och bildskärm
3 760 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-0210
Raven 3104, USB 3.1 Gen1 (5Gbps) Cat.6A/7förlängare 100m
13 700 SEK exkl. moms
 
Kompakt med nästan obegränsade programmeringsmöjligheter, hård- och/eller mjukvarumässigt, gör X-keys XK-24 till ett synnerligen mångsidigt tangentbord. Den har ett tåligt yttre med mjuka kanter som skyddar mot stötar och fall. Tangenterna kan lätt kastas om, förstoras eller tas bort för att skapa den design som passar din tillämpning.
3 980 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
X-Key Stick är en extra tangentrad som enkelt sätts fast ovanför F-tangenterna på tangentbordet eller direkt på en monitor. De 16 extra tangenterna är individuellt programmerbara och kan tillsammans innehålla upp till 1048 tecken.
2 550 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Pedaltangentbordet för fötterna är räddningen för dem vars axlar och handleder inte längre tål de påfrestande mustryckningarna och för dem som dagligen upprepar samma knapptryckningar på tangentbordet.
3 600 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan nästan vad för aktivitet som helst användas för att styra en dator. I relä-tangentbordet lagrar du alla de kommandon, text-strängar och musrörelser som du annars hade behövt skriva på det vanliga tangentbordet.
2 390 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 125-8205
124 tangenter med analogt reglage (T-bar)
14 740 SEK exkl. moms
 
60 eller 80 universella tangenter med nästan obegränsade programmeringsmöjligheter, hård- och/eller mjukvarumässigt, gör XK60/80 till ett synnerligen mångsidigt tangentbord. Det har ett tåligt yttre med mjuka kanter som skyddar mot stötar och fall.
4 660 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
2 020 SEK exkl. moms