Meny

Därför ska du ha koll på daggpunkten i datacentret

Det räcker inte att ha kontroll på temperaturen i datacentret för att få en optimal miljö. Utan insikt om hur just temperaturen påverkar den relativa luftfuktigheten riskerar du att utsätta ditt datanät för onödiga risker. En termometer vet ju alla hur den fungerar, men låt oss inviga dig i den försummade tvillingparametern luftfuktighet och hur du drar nytta av att mäta den.

Miljöövervakning och kontroll i datacentret antas vanligtvis vara synonymt med temperaturkontroll: hur man ser till att luften är vid optimal temperatur vid varje ställe. Temperaturen är emellertid bara en av de två nyckelparametrarna som bestämmer luftens kvalitet. Dess tvilling, fuktighet, är mycket mindre förstådd.

Det relativa missförståndet

När fuktigheten är för hög kondenserar vattnet vilket leder till vattenskador och en obehaglig, klibbig miljö. När fuktigheten är för låg ökar risken för statisk elektricitet som allvarligt kan skada din utrustning.

Det mesta av förvirringen som är relaterad till fuktighet kommer från hur det mäts. I många datacenter finns det minst en sensor som rapporterar relativ fuktighet. Problemet ligger i vad det rapporterar: relativ fuktighet.

Ordet "relativ" avser luftfuktigheten (dvs vattenhalten) i förhållande till vad luften maximalt skulle kunna innehålla, varmare luft kan innehålla mer vatten än kall. Rapportering eller kontroll av relativ fuktighet utan att man hänvisar till temperaturen samtidigt är därmed meningslös. Samma luft har med andra ord olika relativ fuktighet beroende på temperaturen.

Tabellen nedan visar hur mycket vattenånga som maximalt kan finnas i gasform vid olika temperaturer. Källa SMHI

absolutfukt-temp-mattnad.png

Daggpunkten ger dig rätt information

När luften kyls ökar dess relativa luftfuktighet tills den når 100% då vattnet kommer att börja kondensera. Den temperaturen är känd som daggpunkten. Om du kylde ditt datacenter under daggpunktstemperaturen skulle det bli dimmigt! Daggpunkten är därför en bra parameter att mäta eftersom den är absolut - en given massa av luft har alltid samma daggpunkt, oavsett vilken temperatur den mäts vid. Daggpunkten är alltså densamma när den går in i din server på den kalla sidan som när den lämnar den på den heta sidan. Det enda sättet som en luftmassas daggpunkt kan förändras är om vatten extraheras (t.ex. genom att kyla det under daggpunkten, det är därför som det bildas kondens inom ett VVS-system, eller om man tillsätter fukt t.ex. genom att blanda in fuktig uteluft.

Med tanke på daggpunkten för en given luftmassa kan dess relativa luftfuktighet vid vilken tidpunkt som helst beräknas genom att man känner till temperaturen vid den punkten.

Canva - Green Aloe Vera Plant.jpg

Lätt att uppdatera befintlig miljö

Packet Power Miljömonitorer gör att du kan kartlägga relativ fuktighet genom att kombinera en exakt mätning av daggpunkten och upp till 12 olika temperaturpunkter, vilket ger en 3D-karta över temperatur och relativ fuktighetsfördelning inom dina dataskåp. Skillnader i daggpunktstemperaturer som rapporteras av flera daggpunktsmätningar kan användas för att detektera potentiell luftmassblandning eller (de)befuktning, vilket indikerar möjligheter till potentiell energioptimering.

packtpower exempel.JPG

Klicka här om du vill du läsa mer om hur PacketPowers lösningar för att övervaka ditt datacenter fungerar. 

Undrar du något mer om hur du får tidiga varningssignaler om allvarliga problem i datacenters eller andra delar av nätverket, kontakta oss för fri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Best.nr 119-0405
STE2, WiFi IP Termometer, temperatursensor ingår, PoE
1 742,50 SEK 2 050 SEK Listpris exkl. moms
 
X-405 från Controlbyweb ger dig en kostnadseffektiv övervakning av temperatur och luftfuktighet. Inbyggd webbserver fungerar helt utan extern mjukvara eller molntjänst. All setup gör du direkt i webbgränssnittet i din browser eller i app. Hanterar 16 sensorer och larmar via e-post eller SNMP vid oönskade värden.
4 010 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
X-410 från Controlbyweb. Programmerbar nätverksansluten fjärrströmbrytare, I/O kontroller för industriell IoT. Skapa avancerade logiska kommandon utan behov av programvara, molntjänst eller annan speciell programmering. Setup direkt i webb browser eller i kostnadsfri app. Kan agera master kontrollenhet och monitorera 100 digitala ingångar eller reläportar från upp till 32 andra I/O moduler.
5 350 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Ska du monitorera och övervaka serverrack och dataskåp är Poseidon2 3266 och Poseidon2 3268 rätt produkt. Ta kontroll över temperatur och luftfuktighet samt dra nytta av även andra smarta givare ur HWg:s sortiment. DI ingångar för larmportar från annan IT utrustning som exempelvis UPS, brandlarm, rörelselarm. SNMPv3 och inbyggd logger.
7 890 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0462
Poseidon2 4002, 12DI, 4DO, 6+16 sensorer (wire &RS-485)
13 760 SEK exkl. moms
Best.nr 20100209
2 i 1 Temperatur & övervakning
17 230 SEK exkl. moms