Meny

Ofta tittar tjuvarna rakt in i kameran

Inte sällan tittar tjuvarna rakt in i kameran, när Next Levels Securitys övervakningssystem från Direktronik drar igång. Blixtljuset överrumplar dem, och de tar till flykten i stället för att fullfölja inbrottet. Det gläder Roger Bäcklund och inte minst hans kunder, som säger sig sova bättre än på länge.

Det var sommaren 2009 som Roger Bäcklund startade sitt företag Next Level Security. Affärsidén är lika enkel som genialisk. I stället för att kunderna anlitar vaktbolag som åker på ronder vid något eller några tillfällen per natt, så får kunderna bevakning all tid som deras lokaler är tomma och larmade. I en övervakningscentral i Timrå finns monitorer kopplade till kamerorna ute hos kunderna. Roger Bäcklund och hans personal övervakar monitorer kvällar och nätter, ända fram till klockan sju på morgnarna.

– Det innebär att kunden får bevakning hela tiden under 10-12 timmar, i stället för några minuter per natt, säger Roger Bäcklund.

I nuläget har Next Level Security sin verksamhet i Timrå-Sundsvallsområdet, och i till viss del även i Gävleborgs län. I första hand är det privata företag som efterfrågar Next Level Securitys tjänster, men ett par kommuner har hört av sig och är intresserade av kameraövervakning i sina lokaler.

Roger Bäcklund har satsat på ett Vivotek-kamerasystem från Direktronik. Det innebär, förutom att området utanför ett företags lokaler är kameraövervakade och fi lmade, att blixtljus slås på och tjutande larm går igång, om någon rör sig på området.

– När tjuven överrumplas av ljudet och ljusskenet, så är det inte sällan som han stirrar rakt in i kameran, säger Roger Bäcklund och skrattar.

– Det har hänt att den avporträtterade personen har gått att identifi era, då den redan var känd av polisen.

Underlättade för polisen

En gång kunde en inbrottstjuv bindas till fl era gamla inbrott i en restauranglokal, tack vare att han fångades på fi lm då han satte handen mitt på en fönsterruta till restaurangen. Kameror och larmsystem hade monterats sedan tjuvens senaste besök. Tjuven blev skrämd då larmen och blixtarna aktiverades och försvann från platsen. På fi lmen från kamerorna kunde man se hur mannen satte en hand mitt på ett fönster. Det underlättade för polisen att veta var man skulle leta efter fi ngeravtryck.

– Tjuven greps senare och kunde tack vare fi lmen sammankopplas med fi ngeravtrycket, samma avtryck som han lämnat vid tidigare inbrott och därför kunde han bindas även till dem, säger Roger Bäcklund.

Att det blev just Vivotek-kameror från Direktronik som får sköta övervakningen åt Roger Bäcklunds och Next Level Securitys kunder, beror på att övervakningssystemet fyllde de behov som fanns.

– Jag ville ha ett system som hade rörelseavkännare, blixtljus och kameror i ett system, säger Roger Bäcklund.

– Jag provade fl era olika märken, men kom fram till att Vivotek var bäst och gav mest för pengarna. Och att Next Level Securitys kunder är nöjda är inte att ta miste på.

– Flera kunder har sagt till mig att de aldrig har sovit så gott om nätterna, som efter att vi monterade kamerorna, säger Roger Bäcklund. R