Meny

Hitta fibern i en härva

Att finna ljuset i tunneln, bokstavligt talat, är lättare än du kanske trott. Står du med en fiberhärva i handen utan att veta mer om den andra änden, än att den är ansluten till en switch, då kan du ändå snabbt identifiera vilket fiber som är aktivt. Läs om frågan vi fick från Bosse och hur enkelt det visade sig vara att lösa problemet.

Bosse på besök hos DirektronikBosse på Installationskompaniet frågade hur man hittar fibern i en härva? Lika bra att erkänna direkt. Vi visste inte heller, men blev tillräckligt nyfikna för att ta reda på det. Vi antog också att Bosse var långt ifrån ensam om sin fundering.

Han var på jobb i närheten och kom in på kontoret här i Nynäshamn en sen fredageftermiddag. Han berättade att man övergått till WDM (enkelfiber) från att tidigare använt duplex (dubbelfiber) och att han stod med en 192-fiberhärva i handen, men utan att veta vilka 96 som var aktiva. Dokumentationen var obefintlig. Han förfogade heller inte över den bortre änden och kunde därför inte ansluta något instrument eller ljuskälla där. Av de 192 ännu ej kontakterade fiberkablarna i Bosses näve, var alltså 96 anslutna i en okänd switch på okänd plats. Uppdraget var att svetsa fibersvansar på "rätt" kablar.

- Har ni något verktyg för att se vilket fiber som är aktivt, frågande Bosse. Först
kändes svaret självklart. Men så blev vi osäkra på om SFP-modulen i switchen verkligen ger sig tillkänna på ett sätt som går att upptäcka med ett enkelt instrument, när ena änden är oansluten. Svaret på frågan var dock inte längre bort än supportavdelningens labbänk.

Switch med WDM SFP

Nu vet vi bättre

Det går utmärkt att identifiera fibern i en härva med bara switchen som ljuskälla i den ena änden. Allt du behöver är den här fiberidentifieraren.Självklart hade man också kunnat använda en OTDR, men dels är de mycket dyra och dels lätta att skada på aktivt fiber om den inte är försedd med filter för detta. Dessutom kan de vara svåra för en ovan att förstå sig på. Fiberidentifieraren är ett betydligt mer ändamålsenligt verktyg för detta och införskaffas till en bråkdel av kostnaden. 

Fiberidentifierare

Produktområden

 
NetXpert XG2 ersätter XG-modellerna. NetXpert är ett avancerat system för att testa och kvalificerar kapaciteten i ditt datanät upp till 10Gbps och ger dig kraftfulla verktyg i undersökning av nätverk både på WiFi(802.11a/b/g/n/ac), Koppar och Fiber. Ett smart och mångsidig instrument för nätverksteknikern som vill klara akut felsökning på fiber eller koppar, kvalificering av kabelnätet och dokumentera resultaten. NetXpert XG erbjuder både SFP/SFP+ och RJ45-anslutning och kan även användas över WiFi Stödjer standard:TIA-568, ISO-11801, ISO-14763
34 750 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
1 790 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1142
Fiber Checker - SM och MM
2 560 SEK exkl. moms
Best.nr 20102286
singlemode och multimode
4 880 SEK exkl. moms
3 900 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1060
CWDM effektmätare 18 kanaler
54 060 SEK exkl. moms
Best.nr 20101136
Singlemode och multimode
8 550 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1145
Effektmätare SFP/MPO
63 610 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1239
Komradio och ljuskälla, 1 par
13 720 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1010
850-1625nm FC-kontakt samt adaptrar för LC, SC, ST
6 180 SEK exkl. moms
Best.nr 20102983
SFP-baserade fibertestinstrumentet - Huvudinstrument 3 i 1
6 510 SEK exkl. moms
 
Ett avbrott på en fiberkabel, en dålig svets eller bara en alltför skarp böj kan vara nästan omöjligt att hitta utan avancerade instrument. Felfinnaren är ett lättanvänt och fältmässigt instrument.
1 070 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Det prisvärda fyra-i-ett OTDR-instrumentet innehåller också felfinnare, effektmätare och ljuskälla. En mycket kompakt multimeter för fiberinstallatören som inte bara ersätter fyra olika instrument, utan också bjuder på lagring och rapportering via mjukvara. Rejäl display, skyddande väska och snabb uppstart ger dig ett perfekt verktyg för de flesta uppgifter ute i fält.
9 700 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter