Meny

Hitta fibern i en härva

Att finna ljuset i tunneln, bokstavligt talat, är lättare än du kanske trott. Står du med en fiberhärva i handen utan att veta mer om den andra änden, än att den är ansluten till en switch, då kan du ändå snabbt identifiera vilket fiber som är aktivt. Läs om frågan vi fick från Bosse och hur enkelt det visade sig vara att lösa problemet.

Bosse på besök hos DirektronikBosse på Installationskompaniet frågade hur man hittar fibern i en härva? Lika bra att erkänna direkt. Vi visste inte heller, men blev tillräckligt nyfikna för att ta reda på det. Vi antog också att Bosse var långt ifrån ensam om sin fundering.

Han var på jobb i närheten och kom in på kontoret här i Nynäshamn en sen fredageftermiddag. Han berättade att man övergått till WDM (enkelfiber) från att tidigare använt duplex (dubbelfiber) och att han stod med en 192-fiberhärva i handen, men utan att veta vilka 96 som var aktiva. Dokumentationen var obefintlig. Han förfogade heller inte över den bortre änden och kunde därför inte ansluta något instrument eller ljuskälla där. Av de 192 ännu ej kontakterade fiberkablarna i Bosses näve, var alltså 96 anslutna i en okänd switch på okänd plats. Uppdraget var att svetsa fibersvansar på "rätt" kablar.

- Har ni något verktyg för att se vilket fiber som är aktivt, frågande Bosse. Först
kändes svaret självklart. Men så blev vi osäkra på om SFP-modulen i switchen verkligen ger sig tillkänna på ett sätt som går att upptäcka med ett enkelt instrument, när ena änden är oansluten. Svaret på frågan var dock inte längre bort än supportavdelningens labbänk.

Switch med WDM SFP

Nu vet vi bättre

Det går utmärkt att identifiera fibern i en härva med bara switchen som ljuskälla i den ena änden. Allt du behöver är den här fiberidentifieraren.Självklart hade man också kunnat använda en OTDR, men dels är de mycket dyra och dels lätta att skada på aktivt fiber om den inte är försedd med filter för detta. Dessutom kan de vara svåra för en ovan att förstå sig på. Fiberidentifieraren är ett betydligt mer ändamålsenligt verktyg för detta och införskaffas till en bråkdel av kostnaden. 

Fiberidentifierare

Produktområden

 
NetXpert XG2 ersätter XG-modellerna. NetXpert är ett avancerat system för att testa och kvalificera kapaciteten i ditt datanät upp till 10 Gbps och ger dig kraftiga verktyg vid kontroll av nätverk på både Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), koppar och fiber. Ett smart och mångsidig instrument för nätverkstekniker som vill kunna göra akuta felsökningar på fiber eller koppar och kvalificering – och som kan dokumentera resultaten. NetXpert XG erbjuder både SFP/SFP+ och RJ45-anslutning och kan även användas över Wi-Fi. Stöder standarderna: TIA-568, ISO-11801, ISO-14763
34 990 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
1 810 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1142
Fiber Checker - SM och MM
2 590 SEK exkl. moms
Best.nr 20102286
singlemode och multimode
4 940 SEK exkl. moms
3 950 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1060
CWDM effektmätare 18 kanaler
54 760 SEK exkl. moms
Best.nr 20101136
Singlemode och multimode
8 660 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1145
Effektmätare SFP/MPO
64 440 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1239
Komradio och ljuskälla, 1 par
13 900 SEK exkl. moms
 
Praktiskt multiverktyg för fiberinstallatören. Med både ljuskälla och dämpningsmätare i ett och samma instrument slipper du undra vart det ena tagit vägen.
6 250 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20102983
SFP-baserade fibertestinstrumentet - Huvudinstrument 3 i 1
6 590 SEK exkl. moms
 
Ett avbrott på en fiberkabel, en dålig svets eller bara en alltför skarp böj kan vara nästan omöjligt att hitta utan avancerade instrument. Felfinnaren är ett lättanvänt och fältmässigt instrument.
1 090 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Det prisvärda fyra-i-ett OTDR-instrumentet innehåller också felfinnare, effektmätare och ljuskälla. En mycket kompakt multimeter för fiberinstallatören som inte bara ersätter fyra olika instrument, utan också bjuder på lagring och rapportering via mjukvara. Rejäl display, skyddande väska och snabb uppstart ger dig ett perfekt verktyg för de flesta uppgifter ute i fält.
7 300 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter