Meny

Välj rätt kabel för PoE så undviker du en "Cat-astrof"

Power Over Ethernet (PoE) är redan idag en fantastiskt bra metod för central stabil strömförsörjning av nätverksutrustning. Och med den kommande standarden 802.3bt blir det än mer attraktivt i och med effektökningen till dryga 70 watt från dagens maximala 25,5. Samtidigt blir det allt viktigare att se över kabelnätet, eftersom kabelns diameter, ledarnas material och kabelbuntarnas storlek påverkar den effekt du kan erbjuda i änden av kabeln.

Power Over Ethernet (PoE) är redan idag en fantastiskt bra metod för central stabil strömförsörjning av nätverksutrustning. Och med den kommande standarden 802.3bt blir det än mer attraktivt i och med effektökningen till dryga 70 watt från dagens maximala 25,5. Då kan långt fler enheter än övervakningskameror, IP-telefoner och WIFI-accesspunkter dra nytta av eldistribution via nätverkskabeln. Samtidigt blir det allt viktigare att se över kabelnätet, eftersom kabelns diameter, ledarnas material och kabelbuntarnas storlek påverkar den effekt du kan erbjuda i änden av kabeln.

Säkert känner du till kabelklasserna Cat5, Cat6 och Cat6A för 100Mbps, 1Gbps respektive 10Gbps. Men kanske har du inte reflekterat över att det inom de olika klasserna förekommer olika tjocklek på kopparledaren. Ja, det är faktiskt inte ens alltid hundra procent koppar i kabeln utan kopparöverdragen aluminium eller ståltråd istället, ofta kallad CCA (Copper coated Aluminum) i tillverkarledet, ful-kabel på Direktronik-språk.

Priset på aluminium är en tredjedel av den för koppar och det säger sig självt att det finns mycket (för producenten) att tjäna på varje kilo koppar som ersätts med aluminium. Men det finns mycket att förlora (för användaren) för varje kilo man ersatt. Speciellt om du tänkt använda nätverket för strömförsörjning via PoE.

Massor av koppar är guld för PoE

värmeutveckling i kabeln vid PoEKoppar har som bekant utmärkt elektrisk ledningsförmåga (50% bättre än aluminium), men är dessutom böjligare och korroderar mindre i kontaktytor. Det var bl.a därför man övergav aluminiumkabel i fastigheter på 70-talet. Resonemanget har bäring på PoE eftersom aluminiuminblandning ger större motstånd och därmed högre värmeutveckling och lägre tillgänglig effekt i dina nätverkskablar då du använder PoE. Desamma gäller för kabeldimetern. Ju grövre ledare desto lägre värmeutveckling.

Cat5e mot Cat6a

Välj Cat6A-kabel för PoE

Generellt sett får du grövre kabel ju högre Cat-nivå du använder, men var uppmärksam på att det förekommer olika material och diameter inom samma nivå. Högre Cat-nivå innebär också att varje par är mer tvinnat, vilket motverkar effekten av den grövre diametern något, men utifrån pris, tillgänglighet och prestanda anser vi att Cat6A är ett väl balanserat val för en PoE-optimerad installation. 

Väljer du Direktroniks patchkabel spelar det faktiskt ingen roll eftersom vi har valt att använda samma grova dimension på Cat5e och uppåt (AWG24) och aldrig befattat oss med den sk "Ful-kabeln" CCA. Men ute i fält är det såklart svårt att veta från vilka olika leverantörer kabeln kommer och du ser sällan på utsidan något som avslöjar en undermålig kabel. 

effektförlust kabeldiameter PoESom tabellen visar, är det mycket stora effektförluster du riskerar genom att snåla in på kabelkvalitén. I tabellen har vi utgått från vad standarden kräver av en Cat6-kabel, 12 Ohm/100m, vilket uppfylls av en fullkoppar AWG26-kabel. Direktroniks patchkabel är AWG24 (ja, lägre siffra anger grövre kabel, läs mer om AWG här) både för Cat5e, Cat6 och Cat6a. Av CCA (Copper Clad Aluminium, alias Ful-kabel) finns olika sammansättning och långt värre än den som fått stå som exempel här. Vid PoE 30W (802.3at eller PoE+) säger standarden att du skall få ut 25,5W i änden av kabeln 100m bort. Det är precis vad effektförlusten blir med fullkoppar AWG26 (effektförlust 4,5W). Direktroniks AWG24-kabel, eller vilken annan AWG24 som helst, ger dig alltså 27W i änden. 3W extra kan tyckas lite, men med det överskottet i budgeten kan du tåla lite fler korskopplingar och tveksamma anslutningar och ändå klara att försörja ändutrustningen. Men en typisk CCA-kabel har du 25,5W ens under optimala förutsättningar.

Om du fortsättningsvis tar hänsyn till om PoE skall användas och inte enbart den tilltänkta hastigheten vid ditt val av nätverkskabel, så undviker du en framtida "Cat-astrof" och klarar kommande högeffekts-PoE utan inskränkningar.

Hör av dig till oss om du har funderingar kring PoE eller nätverksbyggnad generellt.

Produktområden

 
Installationskabel för nätverk koppar med högsta prestanda. Du köper på 305m trumma eller som metervara. Merparten av vår nätverkskabel är LSZH = Low Smoke Zero Halogen vilket gör den lämplig i offentliga miljöer. CPR certifierad.
2 940 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Installationskabel för nätverk koppar med högsta prestanda. Du köper den på 305m trumma eller som metervara. Merparten av vår nätverkskabel är LSZH = Low Smoke Zero Halogen vilket gör den lämplig i offentliga miljöer. CPR certifierad.
3 690 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Patchkabel för nätverk koppar med högsta prestanda. Du köper den på 305m trumma eller som metervara. Merparten av vår nätverkskabel är LSZH = Low Smoke Zero Halogen vilket gör den lämplig i offentliga miljöer. CPR certifierad.
2 150 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 133-0662
7x10/100, 1x10/100 PoE (PD), silverfärgad
402 SEK exkl. moms