Meny

Rollbaserad WiFi i huvudroll

Genom att definiera smarta roller inom ett trådlöst nätverk kan de begränsade bandbreddsresurserna finfördelas efter behov, tider och önskad servicegrad. Läs om hur en hybrid mellan WiFi-kontroller och gateway kan hantera stora WiFi-nät med massor av olika roller samtidigt som du får utökade möjligheter till privata anslutningar av både personer och hela nätverk.

Ett klassiskt WiFi är ett skolboksexempel på jämlikt fördelade resurser, eftersom alla användare har samma tillgång till den gemensamma bandbredden. Detsamma gäller förvisso ett vanligt LAN med enkla switchar, men på det trådbaserade området har man kommit längre när det gäller bandbreddsoptimerande funktioner och redan vid ganska måttliga priser får du tillgång till flera reglage för optimering av trafiken. Oftast gäller dock detta antingen enbart inom den fysiska switchen eller den domän de sitter på. Nu är kapaciteten i de trådbaserade nätverken normalt sett så pass väl tilltagen att man genom inbyggt kapacitetsöverskott slipper ifrån en del av det som drabbar de trådlösa användarna. Dessutom är de kabelanslutna användarna lättare att planera för eftersom de inte blir fler än det antal portar som finns i huset.

För WiFi är utmaningen större eftersom användarna är rörliga och utan förvarning kan samlas i hundratal inför en konferens eller föreläsning och lika plötsligt försvinna. Sådana oväntade och sällan förekommande belastningstoppar är inte ekonomiskt försvarbart att möta med väl tilltagen kapacitet i accesspunkterna. Det är liksom orimligt att behöva överdimensionera varje accesspunkt för att klara en eventuell enstaka belastningstopp som är många hundra gånger högre än normal.

Det spelar roll vilken roll du får

Det är nu det rollbaserade nätverket gör att belastningstoppar ändå låter vitala funktioner och användargrupper fungera normalt. Det sker dock inte enbart på bekostnad andra användare eftersom funktionsmenyn i dessa system ofta erbjuder forcerad utloggning av inaktiva sessioner så att en enhet inte upptar utrymme i accesspunkten då den inte är aktiv. Genom andra optimerande eller begränsande inställningar kan man också välja att tillåta bara viss typ av trafik eller bara tillåta en session per enhet.

Rollbaserad WIFI

Tid och plats skapar dynamiken som gör rollerna levande

När vi kopplar in tiden som parameter blir rollernas egenskaper än mer följsamma och verkningsfulla. Exempelvis kan man vilja begränsa tillgången till sociala medier i klassrummen på en skola, men gör man det generellt så går eleverna förmodligen ut i strejk. Det gör nog lärarna också förresten. Men om du kan styra denna begränsning till klassrummet och just lektionstiden, då ökar acceptansen för en sådan åtgärd. Utöver en mer fokuserad klass frigörs också värdefull bandbredd för andra delar av nätet där man inte har lektion. På liknande sätt kan man handskas med gäst-inloggning eller "visstids-inloggning" så att varje gäst har sin personliga inloggning, men bara så länge hen är på besök. Då slipper man ha generella inloggningar som lämnar köksdörrar öppna i nätverket.

Rollbaserad wifi säkerhet autentisering

Inbyggd Gateway kompletterar WiFi-kontrollern med säker inloggning och fjärråtkomst

Genom Gateway-funktionaliteten tillförs din WiFi-kontroller de autentiseringsskydd som du sannolikt redan använder i det trådbaserade nätet som WPA/WPA2/802.1X men också VPN. VPN känner de flesta som en säker fjärranslutning av enstaka användare, men i Edge-Cores version av WiFi-kontroller får du också tillgång till sk "site-to-site" VPN. Det här innebär att du kan skapa säker anslutning mellan två privata nätverk över det publika nätet och inte enbart för en enskild användare i taget.

Role based wifi deployment

WiFi-kontrollern med inbyggd gateway ger dig som administratör en ny och central position som underlättar administrationen av stora trådlösa nätverk. Med roller att bevaka istället för enskilda användares rättigheter går det att administrera massor av användare med ett minimum av resurser, till glädje och nytta för både användare och administratörer.

Hör av dig till oss om du vi veta mer om det nya sättet att bygga WiFi och hur du med en central kontrollenhet ta befälet över det galopperande antalet trådlösa användare och ändå öka servicegraden för var och en. Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset.

Vi är dessutom lätta att nå på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Relaterade komponenter

 
En serie WiFi-antenner av parabolmodell för utomhusbruk som ger bästa möjliga prestanda för ditt WLAN, Videolänkar eller olika typer av punkt till punkt system. Se datablad för respektive variant för detaljerad information.
9 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Rätt antenn har stor betydelse för räckvidd och täckningsområde. Våra antenner är gjorda för professionellt bruk både inom- och utomhus och tål väder och vind under många år.
9 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100262
2,4GHz Takantenn 5dBi Omni RPSMA hane kontakt
9 SEK exkl. moms
Best.nr 121-2005
25W, 802.3at/af
324 SEK exkl. moms
Best.nr 20100113
10/100/1000Mbps PoE till 5VDC/4A
262 SEK exkl. moms
Best.nr 121-0119
90W 802.3at/af/bt
2 660 SEK exkl. moms
 
Med en batteridriven PoE-injektor strömförsörjer du din IP-kamera eller wifi-accesspunkt under tiden du installerar eller felsöker. Du kan slutföra hela installationen med din laptop utan tillgång till varken nätverk eller PoE, batterikapaciteten räcker ledigt till en hel arbetsdag. Plus-modellen 20101292 har stöd för PoE: 802.3af/at (Gigabit)
1 990 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Trådlösa Gateways/nätverk-controllers från Edge-Core Networks verkar som den centrala enheten för din Wifi-lösning och där finns enheter som kan hantera allt från max 10 accesspunkter och 2000st användare ända upp till smått otroliga 10 000st accesspunkter och 120 000 användare.
7 140 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-1762
802.11ac dual band, Wave2, 2x2:2 MU-MIMO, BLE
1 900 SEK exkl. moms
Best.nr 121-1765
802.11ac dual band, Wave2, 2x2:2 MIMO, infällt montage
1 180 SEK exkl. moms
Best.nr 121-1763
802.11ac dual band, Wave1, 3x3:3 MIMO
3 240 SEK exkl. moms
Best.nr 121-1578
Hotspot accesspunkt med inbyggd lösenordsskrivare
2 890 SEK exkl. moms
 
ECS4100-serien är den perfekta bredbandsswitchen för dig som driver stadsnät eller förser slutanvändare med kritiska anslutningar. Högpresterande L2+ switch med 24/55/88/104 Gbps switchkapacitet med Gigabit ut till varje användare tex i form av CPE:er, PC:s eller wifi-accesser.
2 710 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Edge-Core ECS4120-serien är en serie Gigabit access-switchar med 10G upplänkportar som passar nätägare så som ISP:er (Internet service providers), MSO:er (Multiple system operators) eller i ett traditionellt företagsnätverk perfekt. Switchen ger dig möjlighet att distribuera snabba och flaskhalsfria anslutningar med hjälp av avancerade OAM och IPV6 egenskaper ända ut till slutabonnenten. Samtliga av switcharna har plats för 4st 10Gigabit SFP+ upplänkportar.
10 330 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Högpresterande switchar i top of rack, snyggt och prydligt med dina övriga sammanlänkade switchar och servrar.
131 380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
NetXpert XG kvalificerar kapaciteten i ditt datanät upp till 10Gbps och ger dig kraftfulla verktyg för felsökning. Ett smart och mångsidig instrument för nätverksteknikern som vill klara akut felsökning på fiber eller koppar, kvalificering av kabelnätet och dokumentera resultaten. NetXpert XG erbjuder både SFP/SFP+ och RJ45-anslutning och kan även användas över WiFi.
32 400 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter