Meny

Edge computing - vad är det?

Databearbetning i nätverkets utkant skulle man kunna säga om man vill ringa in det med ett svenskt uttryck, men varför vill man ha det och varför just nu? Låt oss kika närmare på ett av de mer hajpade uttrycken just nu.

Egentligen har vi redan varit igenom edge computing-vågen en gång i början av åttiotalet, trots att det idag målas upp som ett av de mest hajpade områdena inom nätverksinfrastruktur. Vi kallade det inte för edge computing, men vad hade väl varit ett lämpligare ord för övergången från minidator till PC? Då som nu drivs utveckling framåt av nästan samma orsak; den flaskhals som uppstår mellan källan till datauppkomst och den plats där data kan bearbetas och analyseras. I åttiotalets terminalsystem skickades bara textdata mellan terminalen och den centrala minidatorn. Minne, lagring och datakraft var dyrt och komplicerat att underhålla så det var naturligt att samla dessa delar centralt och dela på resurserna inom en organisation. Flexibiliteten var dock mycket liten och det var svårt att växa antalet användare när processkapaciteten var begränsad och kommunikationen seriell i låg hastighet. Samtidigt skedde stora framsteg i komponentutvecklingen, vilket resulterade i att IBM PC och Microsoft med MS-DOS såg dagens ljus. Plötsligt fanns kapaciteten för att bearbeta och lagra data på samma plats där den uppstod och persondatorn tog snabbt död på den terminalbaserade datormiljön.

Edge computing 2020

Molnlagring och serverhotell ska vi såklart ha kvar, men ska du slippa vara begränsad av svarstider och oregelbunden bandbredd så får du vackert hålla dig innanför skalet på din hårdvara. Det blir tydligt att Edge Computing är en nödvändighet när vi diskuterar självkörande fordon exempelvis. Ska bilen kunna reagera blixtsnabbt på en oväntat händelse, måste data processas och beslut fattas lokalt i fordonet. Förarlösa jordbruksmaskiner, drönare, fartyg och många ännu ej skådade, men ändå förarlösa varianter på fordon och maskiner kommer att vara helt beroende av kompromisslös tillgång på datakraft och beslutsförmåga för att vi människor ska tordas vistas i dess närhet. Men du har också IoT-revolutionen med alla miljontals uppkopplade sensorer och små apparater. De stjäl bandbredd och bidrar till att vi inte kan få de garanterade svarstider vi måste ha för tillförlitligheten i självtänkande och av människan oövervakade system.

I klippet nedan ger IDG en kort, men tydlig förklaring till Edge computing i modern tappning

Edge Computing flyttar alltså processkapaciteten dit den bäst behövs för att minimera svarstider och undvika beroende från fjärruppkopplade system. Som videon visar, behöver en Edge computing-enhet inte vara en stor PC-liknande apparat utan lika gärna en liten tryckgivare, men som själv beslutar om en nödventil ska stängas och inte först kontaktar en server för instruktion. Med den här genvägen kan du vinna viktiga sekunder och utsätter dig heller inte för risken att nätverket för ögonblicket inte svarar.

Varför nu?

Teknikutvecklingen gör positiva saker för oss konsumenter och vi vill ta del av fördelarna. Handen på hjärtat. Vilket mervärde ger egentligen själva körandet av bilen? Det är väl ändå den bekväma transporten vi är ute efter och fanns det ett ännu säkrare sätt att transportera sig, utan att själv behöva styra, då är vi många som hellre skulle välja det. Och vad tror du lantbrukaren skulle kunna uträtta om hen slapp sitta ändlösa timmar bakom ratten i skördetröskan? Det är nog bara solskensbönderna från city som skulle fortsätta med de romantiska utflykterna på åkern.

Två sidor av myntet

Man behöver tyvärr inte vara alltför konspiratoriskt lagd för att misstänka att det med varje häpnadsväckande tekniksprång också kan finnas ett mindre oskyldigt och definitivt obehagligare användningsområde. Nu är detta förvisso en glatt skuttande civilklädd parkour-robot, men det vore nog naivt att tro att den inte har en annan kostym i garderoben.

Nu ska vi väl inte lasta Edge computing för uppkomsten av soldatrobotar, men givetvis hade ofattbara skapelser som denne Atlas från Boston Dynamics inte kunnat fungera utan att all processkapacitet och beslutsförmåga fanns lokalt i enheten (och en gnutta AI förstås). Låt oss hoppas att vi den här gången är klokare avseende användandet än då fissionstekniken uppfanns.

Om du vill veta mer om förutsättningarna för Edge computing, den nya trådlösa infrastrukturen LoRaWAN eller har andra funderingar runt nätverk och datakommunikation, kontakta oss vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2020-05-26, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

Produktområden

Best.nr 20101547
EDGE 2 Industrial LTE-M/NB-IoT Edge Node
4 700 SEK exkl. moms
Best.nr 20101964
LoRaWAN Utomhussensor PM2.5 Temperatur och Luftfuktighet
6 380 SEK exkl. moms
Best.nr 133-4824
QSFP-DD 400G Active Optical Cable (AOC) 10m
82 070 SEK exkl. moms
 
Ethernetförlängaren ED3501 är kompatibel med VDSL2 och ger högre fart med uthållighet på lite längre distans. Med denna kommer du upp i hastigheter upp till 100Mb. Enheten säljs styckvis och du behöver två för att skapa en komplett länk. Nyttjar befintlig struktur med att förlänga Ethernet över tvåtråds kopparledningar (RJ11).
4 060 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-1420
4G. BT, Solcell med 1500mAh batteri
5 930 SEK exkl. moms
Best.nr 20101021
3-axis Accelerometer RS485 Modbus RTU
533 SEK exkl. moms
Best.nr 20101122
Temperatur och Luftfuktighet sensor RS485 Modbus RTU
1 010 SEK exkl. moms
Best.nr 20101123
Ljussensor RS485 Modbus RTU
547 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0275
X-600 Master controller
9 010 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0001
USB Temperatur datalogger med larmfunktion -30°C till +70°C
471,75 SEK 555 SEK Listpris exkl. moms