Meny

Nivåövervakning, vilka sensortyper finns det och hur läser man av mätdata på distans?

Med nivåövervakning menar vi processen och tekniken för att mäta och övervaka vätska eller fasta material i exempelvis industritankar, silos eller olika typer av brunnar och sen omvandla detta till en avläsbar storhet dels lokalt men också på distans över nätet.

Olika typer av nivåövervakning

Det finns två huvudtyper av nivåövervakning, så kallad nivåvakt / punktövervakning samt kontinuerlig nivåmätning.

En nivåvakt kontrollerar helt enkelt en förinställd nivå i tanken, när den nås så skickas ett larm. Typiska användningsområden för en sådan punkövervakning kan vara inom jordbruk för att kontrollera fodernivåer samt industrier i behov av översvämningslarm, slambrunnar eller andra typer av tankar där man önskar att bli varnad ifall vätskan överskrider eller understiger en viss nivå.

En kontinuerlig nivåövervakning däremot används när man vill ha en utökad och mer exakt kontroll, exempelvis inom läkemedelsindustri eller kemisk industri där en behållares nivå måste mätas vid varje given tidpunkt eller för att kontrollera pumpar och ventiler för eventuella läckage. Det kan också vara så att man önskar ha flera olika larmnivåer i en och samma tank, exemeplvis lågnivå, ok nivå och kritisk nivå, för detta krävs en kontinuerlig övervakning.

Nivåövervakning


Nivågivare och sensortyper 

Det finns i huvudsak fyra huvudtyper av sensorer som kan användas för nivåövervakning dessa är: ultraljudssensor även kallad ultraljudsgivare, radarsensor, flottörsensor eller vippsensor samt nivåtryckgivare.


Ultraljudsensorer används främst för kontinuerlig övervakning och fungerar på så sätt att de sänder ut ljudvågor som studsar på objektet som ska mätas. Genom att beräkna tiden det tar för ljudet att studsa tillbaka till sensorn får man ett värde som talar om nivån på objektet i t.ex. en tank.

Fördelen med en ultraljudsgivare är att den är beröringsfri alltså den behöver inte vidröra objektet den ska mäta. Det ger ett stort användningsområde, allt ifrån anläggningar med hårda hygiensika krav som exemeplvis matproduktion till nivåmätningar i öppna avloppsbassänger.  

Att tänka på är att ljudet studsar bäst mot ”hårda” ytor. Sensorn är inte att rekommendera vid nivåmätning av poröst material eller typiskt ljuddämpande material såsom skumgummi och bomull. Beakta också att smutsiga vätskor och dimmiga miljöer kan påverka ljudet och få ultraljudsvakten fungera sämre.

Ultraljudssensor

Radarsensorer är precis som ultraljudssensorer en ett beröringsfritt sätt att mäta på. Från radarsensorn sänds korta impulser ut som studsar mot mätmaterialet. Sensorn mäter sedan det eko som uppstår och omvandlar resultatet till nivådata. 

En av fördelarna med en radarsensor kontra en ultraljudsensor är att den är okänslig för stora temperaturförändringar, kan klara stora avstånd samt att den har en smalstrålande puls vilket gör den exakt och inte riskerar påverkas av störande objekt runt mätområdet. 

Nivåtryckgivare används först och främst för kontinuerlig övervakning av vätskor, även för frätande och smutsiga sådana lämpar sig denna typ av sensor väl. Sensorn fungerar på så sätt att den sänks ner i den vätska som ska kontrolleras och känner där av trycket i förhållande till djupet. En fördel med nivåtryckgivare är att de även fungerar på mycket stora djup samt i öppna behållare. Kanske har du själv upplevt att det trycker i öronen när du dyker och desto djupare du dyker desto högre blir trycket. Det är ungefär på samma sätt som nivåtryckgivaren känner av och mäter djupet.

Nivåtryckgivare

Flottörsensorer och nivåvippor är en typ av sensorer som ger en reläslutning på/av vid en bestämd max eller min-punkt. Flottörsensorn flyter vanligtvis ovanpå eller i den vätska som ska övervaksas medan en nivåvippa ofta monteras på sidan av en tank. Vissa flottörsensorser löper på ett rör och kan därmed även ge en kontinuerlig nivåmätning. Dessa bägge senortyper kan med fördel även användas i olika former av tankar som innehåller mycket fett, kladd och annan smuts.

Flottörsensor

Saker att beakta vid val av sensor är:

  • Storleken på det område du önskar nivåmäta.
  • Vilka installationsmöjligheter som finns, exempelvis om toppen av tanken är lättåtkomlig så är det sällan några problem, då passar i stort sett alla sensorer. Men läget blir ett annat om t.ex endast sidan på tanken går att komma åt.
  • Vad är det som ska mätas? Är det brandfarliga vätskor som ska övervakas så kanske du behöver en särskild klassning på sensorn.

Vi skiljer på lokal nivåövervakning och nivåövervakning på distans

Lokal nivåövervakning

Lokal nivåövervakning går vanligtvis till på det sättet att en sensor installeras i en tank eller behållare och mätdata från sensorn överförs till en lokal skärm som är placerad på utsidan. Inga konstigheter, här gäller det i stort sett bara att välja rätt typ av sensor.  

Distansövervakning

Detta är särskilt användbart i situationer där tankar kan innehålla vätskor, såsom olja, bränsle eller kemikalier, som kan vara osäkra och farliga att manuellt kontrollera med en lokal övervakning. Det är också användbart i applikationer där man har många olika ställen att kontrollera och man önskar kunna övervaka samtliga dessa centralt från en PC i webbläsaren eller i telefonen. Ett annat scenario kan vara när en tank fysiskt kan vara svår att nå eller komma åt.

Nivåmätning på distans över LAN eller WAN

Ett smart sätt att fjärrkontrollera en tanknivå är att nyttja det lokala nätverket eller internet. Du ansluter nivåövervakningssensorerna till en kontrollenhet som kan tolka mätdata från sensorn och gör dessa data tillgängliga via en nätverksanslutning. Sensordata kan då antingen nås i det lokalt nätverk eller på distans över internet, beroende på önskad konfiguration. Självklart går det att kombinera en lokal övervakning med en distansövervakning, såsom på bilden nedan.

Exemepl nivåövervakning lokaldisplay och distans.jpg

Molnanslutna eller fristående insamlingsheter

För att samla in och ta hand om data från en nivåsensor behöver du en insamlingsenhet med analoga och/eller modbus-ingångar det är det "språk" som sensorerna vanligtvis pratar. 

Har du väldigt många enheter som ska övervakas kan det vara värt att fundera på att ta in och samla all data i en molntjänst för att ge en tydlig och samlad bild av läget.

Sensdesk

Alternativet är att välja en fristående insamlingshenhet med inbyggd webbserver så kan du nå enheten och dina mätdata direkt över näverket utan behov av ett moln, prgramvara eller abonnemang. I en sådan fristående lösning gör du enkelt all setup direkt i enhetens inbyggda gränssnitt utan att för dens skull ge avkall på avancerade funktioner såsom larm vi e-post, SMS eller SNMP, logga data, schemafunktioner och logikska funktioner. 

Nivåmätning i tank

Det enklaste sättet att avgöra vilken sensor och insamlingsenhet som fungerar bäst för just dig är att kontakta oss och prata med en av våra experter på nivåövervakning så de kan vägleda dig genom beslutsprocessen. 

Hör av dig till oss nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Vi är enkla att nå och hjälper gärna till.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

© Copyright 2020-03-31, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

Produktområden

Best.nr 20101914
Radarnivågivare för alla slags frätande vätskor
11 720 SEK exkl. moms
Best.nr 20102092
Guided radarnivågivare för vätskor och pulver
8 830 SEK exkl. moms
Best.nr 20102094
Guided radarnivågivare för fast pulver såsom cement
5 890 SEK exkl. moms
Best.nr 20101922
Radarnivågivare för hygiensika vätskor och livsmedel
16 200 SEK exkl. moms
Best.nr 20101915
Radarnivågivare för milt frätande vätskor
16 200 SEK exkl. moms
Best.nr 20101916
Radarnivågivare för solida mtrl, damm och kondens
11 990 SEK exkl. moms
Best.nr 20101921
Radarnivågivare för solida fasta partiklar och pulver
11 360 SEK exkl. moms
 
Nivåmätning med ultraljud, så kallad ultraljudsnivågivare eller ultraljudssensor för beröringsfri kontroll av nivå i brunnar, tankar, cisterner och silos mm. Sätt larmgränser max/min direkt i enheten eller koppla via RS485 MODBUS RTU till extern insamlingsenhet. Kan larma via reläutgång vid oönskat värde. Flexibel strömmatning 24VDC (standard) men kan fås även för 12V batteridrift samt 220V. LCD display för lokal avläsning.
3 410 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Explosionssäker nivåmätning med ultraljud, så kallad ultraljudsnivågivare eller ultraljudssensor för beröringsfri kontroll av nivå i brunnar, tankar, cisterner och silos mm. Sätt larmgränser max/min direkt i enheten eller koppla via RS485 MODBUS RTU till extern insamlingsenhet. Kan larma via reläutgång vid oönskat värde. Flexibel strömmatning 24VDC (standard) men kan fås även för 12V batteridrift samt 220V. LCD display för lokal avläsning.
5 210 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
10m sensorprobe, kan fås kundanpassad upp till 100m. Nivåmätning med ultraljud, så kallad ultraljudsnivågivare eller ultraljudssensor för beröringsfri kontroll av nivå i brunnar, tankar, cisterner och silos mm. Sätt larmgränser max/min direkt i enheten eller koppla via RS485 MODBUS RTU till extern insamlingsenhet. Larmar via reläutgång vid oönskat värde. Flexibel strömmatning 220V (standard) men kan fås även för 12V batteridrift samt 24VDC. LCD display för lokal avläsning.
4 280 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20100151
Modbus RS485 kontroller 32 sensorer & 16 temperatursensorer
6 560 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0730
Insamlingsenhet med larmfunktion och 8 analoga ingångar
6 550 SEK exkl. moms
Best.nr 119-0298
4 Analog till Digital Inputs, 2 Digital I/O, 16 Temp, PoE
6 550 SEK exkl. moms
Best.nr 20101270
X-400 Master controller
5 350 SEK exkl. moms
Best.nr 20101386
Expensionsmodul X-21s fyra reläportar 4 SPDT (Form C) (SPDT)
2 235,50 SEK 2 630 SEK Listpris exkl. moms
 
Nivåmätning med ultraljud, så kallad ultraljudsnivågivare, för beröringsfri kontroll av nivå i brunnar, tankar, cisterner och silos. Tre olika modeller beroende på avstånd och djup. Koppla till vår nätverksanslutna insamlingsenhet och få historik, logg direkt i din browser samt larm via e-post, SNMP eller kostnadsfri app i mobil vid oönskade värden.
13 710 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0463
Poseidon2 4002, plain, utan tillbehör
10 000 SEK exkl. moms