Meny

Så visas badtemperaturen i Hammarö Kommun med trådlösa sensorer

Hammarö Kommun beläget i Norra delen av Sveriges största sjö Vänern har sedan ungefär ett år tillbaka drivit ett IoT-projekt där man som en service till kommuninvånare och turister visar aktuell badtemperatur över kommunens populära badplatser samt vattentemperatur och väderdata vid Klackens Fyr längre ut från land. Vi har fått en pratstund med Mikael Nilsson, driftansvarig Nät på Hammarö kommun som berättar mer om projektet nedan.

”En utmaning med projektet har varit att hitta ett sätt att skydda sensorerna och efter lite letande hittade vi Sensorbojen”

Sensorbojen, skyddar sensorerna mot väder, vind och vandalisering.

”Jag satte upp en sensor på en stolpe vid en badplats och bara några timmar senare slutade den att skicka mätdata berättar Mikael, när jag senare på kvällen cyklade dit för att titta till vad som hänt så upptäckte jag att någon varit där och brutit av antennen”. Det hade inte inträffat om sensorn i stället varit placerad inuti Sensorbojen.

Tack vare Sensorbojen kan sensorerna skicka mätdata året runt

20110723 Hammarö Stadsnät - Klackens Fyr.jpg

Sensorbojen är byggd i rotationsgjuten UV-beständig polyeten, är garanterat 100% vattentät i robust utförande som tål kraftiga stötar och slag. Bojen är friflytande och fästs med en tyngd på botten.


”För att fästa bojen använder vi oss av en vanlig betongplint av typen du köper i bygghandeln när du ska göra en plintgrund. I den fäster vi en tamp som sedan leder upp från botten till den kätting som medföljer vid leverans av Sensorbojen."

"Bojen ute vid Klackens Fyr har legat i vattnet hela vintern utan problem" berättar Mikael


Inuti bojen finns ett fäste där du enkelt skruvar upp din sensor. Själva sensorproben leds sedan ner i bojens förtöjningsrör tillverkat av syrafast rostfritt stål Ø 26,9mm godstjocklek 2,6 mm. Det innebär att själva bojen i sig är universell, du kan installera vilken typ av IoT-sensor du själv önskar.

20110723 Sensorbojen fäste.JPG

Locket är försett med tre stycken låsbrickor med rostfri specialskruv (verktyg medföljer) vilket ger extra stöldskydd åt dina sensorer.

20110723 Låsning inspektionslucka 1.jpg

Hur är det möjligt att skicka data över så långa svstånd och utan tillgång till ström?

Detta görs möjligt tack vare batteridrivna sensorer som kommunicerar trådlöst via LoRa-WAN teknik. Ordet LoRa står för Long Range och är en teknik för att trådlöst överföra data över långa sträckor med låg energiförbrukning. Ett LoRaWAN-nät består av sensornoder samt gateways som samlar in data och som i sin tur pratar med en server. Kommunikationen är dubbelriktad och krypterad med AES128-bitars kryptering.

Sensorerna som Hammarö kommun använder har de valt att ansluta mot Netmore, som är ett befintligt LoRa-nät som täcker stora delar av Sverige, mätdata skickas sen till server och görs sedan tillgänglig på kommunens webbplats via extern visualiseringstjänst, där nyfikna och badsugna besökare kan surfa in och ta del av informationen i realtid.

Önskar man istället sätta upp egna LoRaWAN gateways och bygga sitt eget nät så går det såklart precis lika bra, LoRa-tekniken gör att en gateway täcker en väldigt stor yta.

Goda råd kostar inget extra

Dra nytta av vår kunskap kring trådlös kommunikation eller datainsamling i allmänhet, så får du rätt stöd och tar klokare beslut. Vi kan tekniken och har erfarenhet från mängder av installationer inom en lång rad områden. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Produktområden

Best.nr 20110723
Sensorboj av rotationsgjuten polyeten
11 440 SEK exkl. moms
 
LoraWAN sensor, Pt-100 med lång batteridrift. Behöver du en exakt temperaturövervakning för extrema temperaturer upp till -200C till +800C så kommer du behöva använda dig av denna typ av sensor. Tänk temperaturmätning av vätska, heta rör i industrier och tillverkning, laboratorier, eller butiksövervakning av kyl och frys.
1 632 SEK 1 920 SEK Listpris exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20102155
LoRaWAN, Temp, luftfuktighet, CO2, Solpanel och batteri
9 230 SEK exkl. moms
Best.nr 20109257
WiFi & SIM för temperatur, luftfuktighet & externa senorer
2 320 SEK exkl. moms
 
Temperatur, luftfuktighet, LUX mm.. En serie tåliga och flexibla loggers i flera utföranden som ger dig möjlighet att skräddarsy din övervakning precis som du vill ha den.
2 460 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter