Meny

IoT - Idioti Och Trams?

Och Internet är bara en fluga, som dåvarande kommunikationsminister Ines Uusmann faktiskt inte sa, men som lades i hennes mun av SvD 1996. Allvarligt talat. Som ohotad etta på floskeltoppen för IT-branchen de senaste åren tronar förkortningen IoT eller Internet of Things som den betyder. Sakernas Internet i svensk media. Som floskel har den väl inte nått upp till klassiker som bollen är rund och livet går vidare, men nog är det för de flesta idag ett ganska både slitet och diffust uttryck. Här följer ett kort resonemang kring ämnet med ambitionen att avgränsa och rama in eller i vart fall öka förståelsen för vad som definierar IoT.

Först människor, nu saker

I trettio år har vi människor vidgat våra kontaktytor genom Internet och ser nu hela jorden som mammas gata. För bara hundrafemtio år sedan var det kyrkbacken i byn som utgjorde den yttre gränsen för vilka vi hade möjlighet att bygga relationer med. Sedan flyttade vi in i städerna och till ett hav av människor som gav också särlingar möjlighet att finna en själsfrände. Och så nätet. Gränslös kontakt, oavsett intresse och uppsåt. På gott och ont. Nu är det dags att få kontakt med sakerna.

Varför nu?IoT

Bränslet för IoT har varit industrins möjlighet att skapa mycket små och allt strömsnålare kretsar, ofta för trådlös kommunikation. Detta parallellt med utvecklingen av effektiva batterier och den nya IP-standarden IPv6 som givit oss oändligt (nästan) antal unika adresser. För inte förrän sakerna blir fria från sladden och kan få en egen unik adress på Internet kan vi få full utbredning och nytta av vad saken kan berätta för oss.

En adress, en sak och en sensor

Blunda och slappna av. Vad tänker du på? En säng såklart och där har du din sak. Tänk dig nu att det i madrassen finns en tryckgivare som registrerar om någon ligger i sängen. Nu behöver du bara en IP-adress och din IoT-enhet är född.

IoT

Lägg på ett armband på en patient som registrerar acceleration (fall-olycka), puls och temperatur så har du fantastiska möjligheter att öka säkerheten och servicegraden inom exempelvis sjuk- och äldrevård.

Exemplen är många och ofta enkla att se nyttan av. Gatubelysning som tänds när någon passerar. Alltså en belysningsstolpe (saken) med en inbyggd närvarogivare (sensor) som via sin IP-adress (unik adress) kan kommunicera med andra stolpar och en central övervakning.

Så här vill IBM motionera din fantasi kring användning av IoT i fordon


För några år sedan spådde man att varje person inom kort, medvetet eller omedvetet, skulle vara uppkopplad mot två till fem tusen saker. I analysföretaget Gartners rapport från november 2015 förutspår man hela 20 miljarder!! "uppkopplade saker" redan år 2020.

Knappast en övergående fluga utan en lavin i full rörelse som kommer att förändra vardagen för dig och mig. 

IoT

Produktområden

Best.nr 124-1214
Skräddarsy din egen IoT modul, maximal flexibilitet, Linux
3 350 SEK exkl. moms
 
Tibbo Project System (TPS) låter dig tillverka din egen unika automationsprodukt, klar att användas i nästa projekt eller för butikshyllan. Komplett med förpackning och allt. Skräddarsy din lösning med exakt de funktioner du verkligen har användning för och betala inte för funktioner du inte kommer använda.
1 720 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Letar du efter en kompakt flexibel och kompetent I/O kontroller med säkra M2M protokoll HTTPs, IPv6, SNMPv3 & intern logger för 250.000 värden så är Damocles2 Mini rätt val. Användarvänlig webbkonfiguration, fyra digitala ingångar DI. Varje ingång har 32-bitars pulsräknare S0 som bibehåller sitt läge även vid strömbortfall. Två reläutgångar DO samt åtta virituella digitala reläutgångar VDO.
3 970 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0585
I/OController2, 8 digitala ingångar/8 digitala ut, RS232/485
5 540 SEK exkl. moms
 
Transport WR31 är en intelligent M2M router som kan användas till de flesta operatörers mobila nät världen över. Med mångsidighet för den mobila tillämpningen och med avancerade säkerhets och övervakningsfunktioner ger Digi WR31 en framtidssäker bärare av data.
9 000 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 119-0575
Sensor WLD relä för vattenläckage
3 540 SEK exkl. moms