<+> Säkerhet <+> Jordning <+> WiFi <+> Kameror <+> Fiber <+> LoRaWan <+>
Nu ska vi inte enbart skylla på barnen, stabilt gäst-WiFi är minst lika viktigt för föräldrarna. Ett dåligt omdöme för campingen på Tripadvisor kan vara förödande och tar evigheter att tvätta bort. Därför har du som camping-ägare mycket att vinna på att grundligt analysera behoven och dimensionera bandbredden efter den typ av belastning som den här sortens verksamhet kräver.
Som med allt annat behöver man börja någonstans och ett lämpligt ställe kan ju vara där internet kommer in. Beroende på typ av anslutning du har så kan man ha fått en router med eller inte. Oavsett om en sådan medföljde eller ej brukar dom routrarna vara för hemmabruk och inte lämpliga för drift med hundratals anslutningar eller dess säkerhet.
Det man måste komma ihåg trots alla Youtube klipp, katt bilder och bilder på gårdagens mat, att det finns mycket elakt där ute. Virus, trojaner, phising med mera Det vet vi alla men du vet ju faktiskt inte hur insatta eller hur tankspridda dina gäster är och kanske går in i en fälla som sprider sig till andra gäster. Du vet heller inte om någon av dina gäster faktiskt gör något olagligt online som spåras tillbaka till dig. Så det är därför du behöver är en brandvägg för att faktiskt skydda dina gäster samt stoppa oönskad trafik.
Med en brandvägg liknande denna som kommer med DPI (Deep Packet Inspection) läser varje paket som skickas i stället för att bara vidarebefordra det (som en normal hemma router vanligtvis gör) Brandväggen hittar på detta sätt elakartad kod och blockerar dessa innan dom når din gäst. Denna brandvägg kommer dessutom med en inbyggd tjänst där du kan sätta upp tillfälliga åtkomster. Antingen om du vill sälja internetuppkoppling som en tjänst eller ge gästerna det gratis under deras vistelse. Du slipper dessutom då tänka på att lösenordet till ditt WiFi hamnar i orätta händer och används på fel sätt. Som en extra säkerhetsåtgärd kan du även i brandväggen slå på loggning för att kunna bistå brottsutredande myndigheter vid eventuella brott. Tänk även på att det är önskvärt att du separerar ditt interna nätverk gentemot gästens nätverk. VLAN heter denna funktion som gör att gästen inte kommer åt till exempel kassasystem eller bokföringen. Det kan vara mycket att ta in men som tur är hanteras allt detta på ett enkelt sätt i en vanlig webbläsare. Det är inte endast mjukvarumässig säkerhet man behöver tänka på. Man ska även tänka på att fysisk säkerhet är minst lika viktigt. Förslagsvis sitter den trådlösa utrustningen så högt upp att dels det finns färre hinder mellan Accesspunkt och kundens utrustning samt för att hålla nyfikna fingrar borta så gott det går samt att undvika att någon rycker ur nätverkskabeln ur accesspunkten för att koppla in den i sin egen medhavda utrustning. Det finns port/kabellås för att förhindra denna typ av användning för en liten peng. Behöver man själv koppla ur/in kabeln så gör man det smidigt med den medföljande nyckeln.
Som med all elektronik så leder koppar blixten väldigt väl och har man nätverkskablar som antigen hänger i luften eller är nedgrävda i rör så har blixten en väg in i huset där man har sin känsliga utrustning. Därför är det bra att skydda kabeln och dess påkopplade enheter med så kallade Transientkydd. Transienta spänningar kan uppstå från olika källor, såsom åska, strömstörningar och elektromagnetiska störningar. Om inte kabeln skyddas mot dessa spänningar kan det resultera i skador på nätverksutrustning och dataförlust. Sammanfattningsvis är transientskydd för nätverk en viktig komponent i nätverksskyddet som hjälper till att skydda nätverksutrustning och data från skador och förlust till följd av induktionsspänningar som sker till följd. Det finns olika typer av transient skydd tillgängliga, och det är viktigt att välja en enhet som är kompatibel med den specifika Ethernet-standarden som används i nätverket.
Alternativt så kan man använda sig utav Fiberlänkar i stället. Dessa innehåller som bekant ingen koppar och således innebär det ingen risk att den leder in blixten i huset. Mer kring fiber hittar du här.
Förutom säkerhet enligt ovan kan det finnas behov att ha kameraövervakning i butiker. Vi har en kunskapsartikel kring just butiksövervakning om du vill läsa djupare kring dom trips och trix som kan vara bra att veta, du kan läsa artikeln här
LPR står för "License Plate Recognition" eller "License Plate Reader" och syftar på teknologin som används för att automatiskt identifiera och läsa registreringsskyltar på fordon. En snillrik kamera som kan släppa in dina gäster på området och stänga ute icke önskvärda fordon. Det finns även kameror som enbart är till för att detektera brandpunktsdetektering Brandpunktsdetektionsfunktionen är en del av kamerans intelligenta analysverktyg och är utformad för att snabbt upptäcka och rapportera eventuella brandhot så kan kameran ge omedelbara varningar så att åtgärder kan vidtas i realtid för att förhindra skador och minimera riskerna.
Skulle tex en husvagn vara i farozonen att börja brinna kan man bli varnad tidigt så man slipper att hela husvagnsparkeringen slukas i eld med dess gasoltuber. En kamera kan ha flera olika användningsområden inte bara för trygghet utan också till exempel för att se om en leverans står och väntar utanför en lagerdörr eller räkna antal personer vid en tillställning.
Nu när vi har brandväggen på plats är det dags att fundera på hur det trådlösa ska sättas upp. Här får man tänka lite på vad som finns. Mest troligt finns det en huvudbyggnad där receptionen/kiosk finns. Där kommer det behövas en accesspunkt. Finns det andra hus där det även där skulle behövas en accesspunkt? Toalett/duschrum? Alla vet ju att ” Ei saa peittää” har ersatts av mobilen, Men i duschen behövs det väl knappats så kanske räcker med att ha en utomhus accesspunkt vid toaletterna som gör att gästen både kan prutta ifred och ge väntade besökande något att göra. Det man måste tänka på när en accesspunkt ska finas utomhus är att den behöver vara gjort för vara just utomhus. IP-klassning har vi alla hört tals om men vill du friska upp minnet kan du läsa mer om det här
I stället för att man drar kabel till dom olika accesspunkterna utomhus så kan man använda en funktion som kallas för Mesh, Lite kort innebär det att istället för att man drar kabel till varje accesspunkt så sitter accesspunkten helt trådlös (förutom kabeln till strömförsörjningen). Accesspunkten pratar helt enkelt trådlöst med dom andra accesspunkterna. Utmaningen med utomhus accesspunkterna är inte samma som med accesspunkter för inomhusbruk. Räckvidden är oftast mycket längre än inomhus varianter då det inte finns lika många hinder mellan enheterna, Dock ligger problematiken mer åt att man inte har eluttag överallt samt spika upp en accesspunkt på ett träd är inte så bra. Här kan man behöva fundera på om man endast ska spika upp det där det går eller bygga någon ställning med el för att utöka området. Dom kampare som är i kanten av området kanske endast kan få 2,4GHz med dess lägre hastighet. Här kan man fundera på om man vill eller ens behöver erbjuda WiFi 7? Troligen räcker det med en äldre (som i sin tur är långsammare) standard som tex WiFi 5/6. Vilket kan vara fördelaktigt att göra för att inte en ensam gäst ska kunna ta hela internetuppkopplingen och på så vis påverka övriga gästers WiFi upplevelse i negativ bemärkelse. Många har dessutom inte dom senaste enheterna och därför är det fördelaktigt att använda både 2,4GHz och 5GHz bandet. När man sätter upp ett nätverk så finns det några saker som är bra att känna till eller att tänka på, vi har lite snabbt listat dessa nedan
På vissa ställen kanske det inte lämpar sig med trådlöst alls pga. hinder eller att signalen blir för svag till nästa accesspunkt. Då kan man använda sig utav fiber i stället.
Ibland behöver man dra längre kablar än 100m som en vanlig nätverkskabel klarar till de olika accesspunkterna så kan fiber vara ett starkt alternativ. Fiber använder sig utav ljusledare i stället som koppar som man är van med. Fiber kan nå så långt som 160km och kan således täcka in dom allra största campingar vi har i Sverige och mer därtill. Om du behöver använda dig av fiber så kan man med all enkelhet en mediakonverterare som finns i flera olika varianter.
Till en mediakonverterare behöver man en SFP som är själva ficklampan i en fiberlänk. Dessa hittar till höger om mediakonverteraren på respektive produktsida, Vanligtvis är att man numera använder Singelmode som är en typ av fiberkommunikation och skiljer sig mot Multimode.
Vissa accesspunkter kommer med inbyggd SFP plats så man kan köpa en SFP även till denna. Men annars behöver man sätta en mediakonverterare även ute vid accesspunkten. Dock behöver man använda en enhet som klarar väder och vind.
Då även kabeln behöver klara av naturens naturliga hårdhet behöver man ha en robust kabel att koppla mellan dessa. Vid längre avstånd rekommenderar vi starkt att man använder en kabel med dragögla så man inte drar sönder kontakten som är väldigt känslig.
Även om du monterar kabel utomhus så är ingen kedja starkare än den svagaste länken... Använd buntband som är gjorda för just detta ändamål. Det finns en hel uppsjö av olika typer av buntband som alla kommer med sina unika egenskaper. För oss så behöver vi tänka på att dom kommer vara exponerade för naturens krafter och främst UV-strålning. Detta strålande fenoment avhjälps med att man blandar i kol i buntbandet vid tillverkning som gör att materialet (nylon) får en livslängd på 8-9 år istället för "normala" buntband man kan köpa mängder av i närmaste butik som endast håller i 1-2år. Känner du att du vill bli belyst kring buntband och all dess användningsområden så läs gärna här
Som ägare eller anställd på en camping/stugby kan det vara stressiga dagar. Glassen behöver fyllas på, Ugnen piper att brödet är färdigt. Golfbanor ska sopas. Nya gäster ska checkas in och gamla gäster ska checkas ut, Samtidigt kommer det fram att ett rör gått sönder/läcker i pumphuset och vatten står upp till tröskeln. Hade det inte varit skönt att få larm redan när läckan uppstår och minimera skadan och dess arbete/kostnad som det innebär? Har man ett LoRa system kan man uppnå denna guldkant i tillvaron. Med hjälp av en läckagesensor hade vald(a) person(er) kunna bli notifierade att läckages uppstått och kunna stänga av vattnet och lagat (eller fått dit en jour rörmockare) redan innan brödet börjat jäsa.
Givetvis är det inte endast i pump/vatten hus man kan använda dessa utan placera strategiska ställen så som under diskbänkar, Kyl/frys eller exponerade rörkopplingar. Förutom att rent säkerhetsmässigt kunna upptäcka olika typer av läckage eller (fortsätt med andra typer av avbrott) så kan man utnyttja LoRa för att både öka kundnyttan och minska arbetsbelastningen för personalen.
Troligen har du såsom många campingar en hemsida för att exponera att ni finns och visar erat attraktiva erbjudande och händelser så som liveband/trubadur, årets minigolf turnering eller vad det än må vara, Detta vill ni ju exponera för både gäster och lokalbefolkningen. Varför inte då samtidigt exponera vilket härligt väder ni har? Det kan man göra med hjälp av väderstationer liknande nedan.
Vi vill ju inte missa kunderna 2mil bort som har regn inte kommer pga. dom antar det även regnar hos er. Med hjälp av rörelsesensorer och ljussensor kan du automatiskt tända lyset för en gäst som går in på toaletten (eller inte om det redan är tillräckligt ljust), vilket eliminerar onödig kostnad när någon glömmer släcka lampan efter sig eller tänder helt i onödan. Medan vi ändå pratar om toaletter så finns det tom sensorer för pappersbehållaren, Skulle det ta slut under dagen så kan en löpare snabbt springa ut och fylla på detta. På detta sätt slipper man att personalen i onödan behöva spenderar tid med att springa omkring för att säkerställa det finns papper i behållarna. Dom kan i stället spendera sin tid på bättre saker så som att hjälpa besökare i restaurangen eller någon annan kundvårdande syssla.
Ni kan ju även med hjälp av en ljussensor låta mysbelysningen tändas automatiskt i restaurangens fönster när dagens sista solstrålar vackert lyser upp himlen.
Även vid stängningsdags kan det vara skönt att veta att alla fönster och dörrar som ska vara stängda är stängda utan att behöva gå runt i byggnaden.
Som du förstår finns det mycket stöd och hjälp man kan få med LoRaWAN. Det är näst intill garantin som sätter gränserna. Det du behöver göra är att sätt sig ner och fundera på, vilket stöd behöver du?
Man kanske inte måste sätta en dörrsensor på fönstret mitt emot kassan eftersom när passet är slut så kan personen i kassan stänga det.
Hur många punkter har du där du kan känna av utifall det blir läckage? Har du blommor/buskar som behöver my extra vård för att dom ska må bra? Vill du veta hur många besökare som besöker souvenirbutiken? Tända ute/inne belysning vid skymning? Eller något annat finurligt som du kan tänka fram. När man har fått ihop en lista på vad man önskar göra så kan man kika med Netmore som vi samarbetar med om det finns täckning på sin adress. Här kan du se om det finns täckning på just din adress
Skulle det mot förmodan inte finnas täckning där just er camping ligger så behöver ni införskaffa en lokal gateway liknande denna:
Gatewayen är en länk mellan alla sensorer och ett webbgränsnitt där du faktiskt kan se den data du samlat in för att få en samlad bild över vad som händer. Här skapar du även regler (även kallat scheman) för att kunna göra dom saker du önskar. Licens för själva webbgränsnittet behöver även den införskaffas. Som tur är så är ju tanken att din ROI (Return Of Investment) snabbt ska återbetala sig. Både genom minskad arbetsbelastning och ökad försäljning. Det är lite som att börja laga mat, man behöver köpa spisen innan man kan laga maten och därigenom slippa dyra restaurangnotor.
Vi har satt upp ett startpaket men vissa sensorer för att det ska bli lättare att komma igång.
Givetvis kan du lägga på dom extra enheter du behöver. Kom bara ihåg att lägga på en licens för varje extra enhet
Givetvis kan du börja smått och genom årens lopp bygga ut ditt nät med flera enheter. Kontakta oss gärna om du behöver hjälp hur man gör.
Dra nytta av vår kunskap kring trådlös kommunikation eller datainsamling i allmänhet, så får du rätt stöd och tar klokare beslut. Vi kan tekniken och har erfarenhet från mängder av installationer inom en lång rad områden. Vi är dessutom lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700. Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!