Ange din e-postadress
Produkterna
Hitta bland alla våra produkter
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Andra sätt att hitta på
Ljusförorening är närvaron av onaturligt ljus oftast orsakad av konstgjord belysning. En bidragande orsak är ljus från gatlyktor där en stor del av ljusföroreningarna kommer från ineffektiv belysning med gammal energislösande teknik, överbelysning, belysning på platser där ingen befinner sig, eller belysning som är onödigt stark.
Att detta bidrar till onödigt höga el-kostnader och högre koldioxidutsläpp är lätt att förstå men kanske tänker vi inte på att även människors och djurs hälsa kan påverkas negativt.
Människokroppen mår bäst av en naturlig dygnsrytm, sk cirkadisk rytm. När det är mörkt ökar produktionen av melatonin, ett hormon som gör oss sömniga. Överdriven exponering av artificiellt ljus kan störa denna rytm och leda till sömnsvårigheter och andra hälsoproblem som ökad stress, depression samt även ha negativ inverkan på vårt immunförsvar. Nattaktiva djur och insekter påverkas då djurens naturliga beteenden, som jakt, parning och navigation, kan störas av konstgjort ljus. Du har säkert noterat fenomenet med flugor, nattfjärilar och andra insekter som dras till och surrar runt lampor i mörkret.
Zhaga är en internationell organisation som standardiserar belysning. De har utvecklat en sockeltyp, Zhaga Bok 18, anpassad för moderna LED-armaturer. Sockeln gör det möjligt att enkelt och snabbt att via sensor, LoRaWAN eller NB-IoT, koppla upp dina armaturer och styra varje armatur individuellt.
Denna sensorn är anpassad till Zhaga-sockeln och skruvas snabbt på plats på befintlig armatur utan behov av kabeldragning. Därmed blir armaturen en del av stadens IoT-nät och kommunicerar antingen över LoRaWAN eller mobilnätet via NB-IoT.
Individuell styrning av lampor: Sensorn möjliggör styrning av varje armatur individuellt likväl som i grupper.
Dimning och energihantering: Sensorn kan hantera dimning (0–100 %) baserat på aktuella ljusförhållanden eller andra behov, vilket sparar energi och förlänger livslängden på ljuskällor.
Automatisering och tidsstyrning: Kan integreras med tidsscheman eller externa sensorer för att automatisera belysningen baserat på närvaro av fordon och personer. Sensorn har även inbyggd ljussensor för anpassad styrning baserat på ljusförhållanden i omgivningen.
Feedback och övervakning: Med sensorn kan belysningens status kontrolleras. Att dimra ner belysningen till noll i stället för att slå av den med relä har den stora fördelen att den då fortfarande är "aktiv" och du har möjlighet att övervaka armaturen för eventuella fel. Att på distans kunna se om en lampa är trasig istället för att skicka en medarbetare till platsen för okulär kontroll sparar både tid och resurser.
Varför kasta något som i grunden fungerar fint när det finns enkla sätt att uppgradera? Även äldre armaturer kan framtidsanpassas med samma smarta funktioner som Zhaga-sensorn ovan. Med hjälp av denna sensorn uppgraderar du befintliga armatuer med DALI och DALI 2 drivare och kopplar upp dem till ditt LoRaWAN-nät.
DALI står för “Digital Addressable Lighting Interface” vilket är en öppen internationell standard för drivers eller drivare av belysning. Standarden gör det enkelt att blanda olika lösningar och märken då DALI/DALI-2 säkerställer kompatibilitet mellan enheter. Med DALI får du samma fördelar och möjligheter till styrning som med Zhaga-sensorn ovan, då även den baseras på DALI.
Sensorn är rejält vädertålig med IP68-klassning möjliggör installation på de flesta typer av belysningsarmaturer. Installeras vanligtvis i serviceluckan på stolpe alternativt uppe vid ljuskälla. Antenn medföljer vid sample medan antenn och kablage beställs separat vid projekt för att kundanpassas optimalt.
Att uppgradera och välja smart gatubelysning är ett stort steg i rätt riktning för kommuner och ansvariga för gatubelysning som vill minska sitt koldioxidavtryck och skapa en mer hållbar och välkomnande miljö för såväl invånare som djurliv.
Tveka inte att kontakta oss för fri rådgivning. Vi är lätta att nå och gillar att hjälpa till. Hör av dig nu direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.
Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet
Ordet LoRa står för Long Range och är en teknik för att trådlöst överföra data över långa sträckor med låg energiförbrukning. I ett LoRaWAN-nät har du sensornoder samt gateways som samlar in data och som i sin tur pratar med server. Protokollet är tänkt för IoT och trådlös överföring av sensordata. Kommunikationen är dubbelriktad och krypterad med AES12
Oavsett om du söker gateway för inomhusmiljö eller tuff industriell utomhusmiljö så har vi rätt LoRaWAN gateway för dig. Nu kan du få våra speciellt utvalda gateways från Browan levererade Netmore-ready, dvs förkonfigurerade att out-of-the-box ansluta mot Netmores server och LoRaWAN-nät Tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer.
NB-IoT (Narrowband Internet of Things)
NB-IoT (Narrowband Internet of Things) är liksom LoRaWAN en trådlös teknik att överföra sensordata långa sträckor. Med ledande aktörer som Telia, Tele2, Telenor och Tre i ryggen finns idag ett väl utbyggt NB-IoT nät över Sverige