Meny

Best.nr 102-6001

Dämpare Singlemode - standard och specialanpassade

Singelmode-lasern förekommer i en mängd olika energinivåer, vanligtvis översatt till räckvidd i kilometer i vanligt språkbruk. Dämparen blir mottagarens solglasögon när lasern är för kraftfull på en kortare kabel och ser till att signalstyrkan minskar så att mottagaren kan avläsa signalen. Läs mer

Varianter

Lagerstatus 20 st
Leveranstid 1-2 dagar
158 SEK exkl. moms
 • Produktbeskrivning

  Singelmode-lasern förekommer i en mängd olika energinivåer, vanligtvis översatt till räckvidd i kilometer i vanligt språkbruk. En kraftfull laser i exempelvis en SFP eller mediakonverterare kan orsaka problem om den används med väsentligt kortare kabel än avsett. Man kan säga att mottagaren i sådana fall blir bländad och kan därför inte se innehållet i signalen. Dämparen blir mottagarens solglasögon och ser till att signalstyrkan minskar så att mottagaren kan avläsa signalen.

  En laser mattas också med tiden och det kan därför vara en god idé att välja en produkt för längre avstånd än man behöver och använda dämpare. När lasern mattats efter några år, tar man bort dämparen och länken fungerar många år till, utan att lasern behöver bytas ut. Ett annat vanligt användningsområde är i labb-/testmiljön där man av praktiska skäl inte kan ha flera kilometer kabel liggandes, utan med dämpare istället kan simulera den kabellängd man vill prova med.

  Våra dämpare finns som standard från 3-25dB, men kan med korta leveranstider beställas med valfri dämpning i steg om 1dB. Kontakta oss för prisuppgift!

   

  Att beräkna dämpning i en single mode fiber (SMF) på kortare avstånd kan involvera flera faktorer.

  Här är några steg du kan följa:

  Identifiera dina parametrar:
  Avståndet: Bestäm avståndet som signalen kommer att resa genom fibern.
  Våglängden: Välj våglängden för signalen. Vanliga våglängder för SMF inkluderar 1310 nm och 1550 nm.

  Använd dämpningskoefficienten:
  Varje fiber har en dämpningskoefficient, uttryckt i dB/km. Detta värde beskriver hur mycket signalen förlorar styrka per kilometer den reser.
  Multiplicera dämpningskoefficienten med avståndet i kilometer för att få den totala dämpningen.

  Exempel:
  Total dämpning=Dämpningskoefficient×Avstånd (km)
  Total dämpning=Dämpningskoefficient×Avstånd (km)

  Koppla på andra dämpningskällor:
  Utöver fiberdämpningen kan det finnas andra källor till dämpning, som kopplingar, svetsar och eventuella anslutningar. Varje kopplingspunkt kan bidra till dämpningen.

  Förlustbudget:
  Sätt upp ett förlustbudget baserat på de tillgängliga förlustmarginalerna för din specifika kommunikationsutrustning. Detta budget bör inkludera både den ursprungliga signalstyrkan och den totala förväntade dämpningen.

  Håll i åtanke att detta är en grundläggande metod, och faktorer som fibertyp, kvalitet på komponenterna och andra variabler kan påverka resultatet. Det är alltid bra att använda specifikationer från tillverkare och följa branschstandarder för att säkerställa korrekta beräkningar.

 • Lär dig mer

 • Dokument

Alternativ till denna produkt