Meny

PoE - strömförsörj nätverksprodukter utan strömadapter

PoE eller Power over Ethernet är flera olika standarder för att strömförsörja nätverksprodukter via nätverkskabeln, vilket medför att det ej behövs eluttag och strömadapter där produkten ska placeras. Tekniken är vanlig för nätverksutrustning som IP-kameror och accesspunkter för Wi-Fi

PoE-standarder

Det finns idag tre standarder, eller fyra om man räknar de två olika typerna av Ultra PoE (UPoE). De skiljer sig från varandra genom sin maxeffekt och är alla nedåtkompatibla. Viss språkförbistring finns angående maxeffekterna beroende på att man ibland menar den utgående effekt som finns tillgänglig i den strömmatande produkten och ibland den tillgängliga effekten för mottagarenheten efter 100 meter kabel.

PoE_standards.png

PoE-produkter

Utrustning som tillhandahåller matningen kallas för PSE (Power Sourcing Equipment) och sänder både ström och data över Ethernetkabeln till en ansluten PD-enhet (Powered Device).

PSE-utrustning delas upp i de två olika segmenten “midspan” och “endspan”.

  • Endspan är oftast en PoE nätverksswitch (PSE) som i sin tur förser PoE-enheter (PD) med ström, vilket innebär att enheterna ej behöver en separat strömadapter.
  • Midspan kallas den PoE-utrustning som placeras ”emellan” en standardswitch (utan PoE) och en PoE-enhet. Man kan alltså ändå använda sig av PoE-tekniken med hjälp av ett tillbehör. Vanliga midspan-produkter är PoE-injektorn för att strömsätta nätverkskabeln och PoE-splittern för att separera strömmen från kabeln igen och få ut matningen till exempelvis 12V i ett separat uttag.

PoE-switch – gör det möjligt att strömförsörja Ethernetprodukter såsom övervakningskameror och IP-telefoni via nätverkskabeln istället för med en lokalt ansluten nätadapter. De skiljer sig i hur mycket effekt de kan leverera per port och vilken PoE-standard de stödjer, samt om de är för 10/100- respektive Gigabit-nätverk.

PoE-injektor – de mest köpta PoE-produkterna, där antingen AC eller DC för den inkommande strömmen (strömkällans spänning) omvandlas till en utgående DC-spänning för mottagaren av ström, PD-enheten. Uteffekten är ofta 48-56VDC, men kan vara 24VDC beroende på mottagarenhetens krav.

PoE-splitter – den näst mest köpta produkten. Det är enheter som används tillsammans med PoE-switchar och PoE-injektorer. Splittern tillhandahåller ström genom att separera strömmen från datatrafiken och föder den till uttag som enheter som saknar stöd för PoE kan använda.

PoE-förlängare – idealisk för att bryta avståndbegränsningen på 100 meter, dvs samma begränsning som för att skicka nätverkssignaler över vanlig kopparkabel. Enheten finns med en PoE-effekt på upp till 60W respektive 90W, och som varianter med antingen en eller två Ethernet-utgångar

PoE-tips

  • Har man en switch med stöd för PoE men ett tillbehör utan, så används en splitter (separerar strömmen från kabeln, till olika uttag). Har man däremot ett tillbehör med stöd för PoE men en switch utan, så används en injektor (strömsätter nätverkskabeln). Saknar bägge PoE, så behöver man både en splitter och en injektor!
  • Om en PoE-switch går ner slutar även anslutna PoE-enheter att fungera, så det är viktigt med reservkraft i form av en UPS. En fördel är att en UPS endast behövs för switchen och inte för de anslutna PD-enheterna
  • Cat5E-kabel är kravet enligt PoE-specifikationerna, men Direktronik rekommenderar Cat6A-kabel eller bättre
  • AC-effekt ut från PoE är ovanligt, men förekommer ibland för att värma små element i utomhuskameror under vinterförhållanden
  • Man skiljer på injektorer/splitters för 10/100 respektive Gigabit pga. tekniska förutsättningar
  • 48V-56V (35W och högre) matning gäller för PoE (24 volt är passiv PoE)
  • Passiv PoE är ovanligt, men kan förekomma i vissa slutna system.
  • Det är viktigt att veta att passiv PoE saknar "handskakningsfunktion". Detta innebär att strömmen skickas från sändaren utan att kontrollera om mottagaren har stöd för det, vilket i värsta fall kan förstöra (bränna) utrustningen på andra sidan nätverkskabeln!

Produktområden

Best.nr 20101865
PoE+ Injektor, 10/100/1000Base-T, 30W ut, 12-48V In
1 300 SEK exkl. moms
Best.nr 20102309
1 in 2 ut (Ethernet) 90W PoE repeater, 10/100/1000Mbps, IP67
3 561,50 SEK 4 190 SEK Listpris exkl. moms
 
Tre kostnadseffektiva modeller av Midspan PoE-injektorer där antalet portar och den totala effekten skiljer sig åt. Välj mellan 12 portar med 150W uteffekt, 16 portar med 300W uteffekt och 24 portar med 300W uteffekt.
4 350 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 121-2033
PoE till USB-hona, 5V/2A
158 SEK exkl. moms
 
Dessa PoE-injektorer omvandlar AC-ström (från ett vanligt vägguttag) till 24V alternativt 48V DC-effekt. Injektorn används för att strömsätta nätverkskabeln i nätverk utan PoE-switch, där man har ett tillbehör med stöd för PoE. Det kan röra sig om produkter som IP-telefoner, IP-kameror och publika accesspunkter för Wi-Fi.
1 020 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter