Meny

Så förlänger du nätverket med fiber

Fiber är enkelt. Fiber är billigt. Alla kan. Det är dags att slå hål på gamla föreställningar om motsatsen. Så här gör du och detta behöver du för att förlänga nätverket med fiber.

När man pratar om att förlänga nätverket med fiber, så utgår man oftast från att "nätverket" är baserat på kopparkabel och att fibern alltså först skall omvandlas från koppar till fiber och sedan tillbaka igen. Det spelar ingen roll om det är en ny byggnad på campus eller en gäststuga som skall anslutas, metoden är densamma. Vi har ju tidigare behandlat fiberförlängning i artikeln; Flytta fibern , men då med utgångspunkt i bredbandsuttaget hemma på väggen och hur man flyttar det till en bättre plats i huset. Nu handlar det istället om fiber som förlängning av kopparnätet.

Det är egentligen ingen större skillnad på att flytta ett fiberuttag och att förlänga ett kopparnät, vi bara kopplar på den aktiva komponent som omvandlar mellan fiber och koppar i bägge ändar. Så långt är nog alla med, men sedan brukar frågorna hopa sig, för det finns ju så många olika typer av fiber, kontakter, hastigheter och andra varianter vilket gör användarna osäkra.

förlänga_du_bestämmer_600.jpg

Enklare när du får bestämma

En stor fördel när du skall förlänga kopparnätet är att det är du som bestämmer över bägge fiber-ändarna. När det gäller det fiberbaserade bredbandet har du tvärt om en okänd inkommande fiber i huset, som först måste identifieras innan du vet vad för material som passar. Även om det oftast är samma typ kan du vara långt ifrån säker och vi kan som bäst bidra med en gissning, utan att först ha en djupare diskussion och ibland se bilder från installationen och komponenterna. När du bestämmer över fibern blir valet mycket enklare.

förlänga_simplex_duplex_600.jpg

Singlemode och duplex

Singlemode är den absolut vanligaste typen och den mest framtidssäkra, men egentligen kan du väja vilken typ som helst så länge du anpassar de aktiva omvandlarna efter den typ du har. Multimode som är den andra typen, kommer bäst till sin rätt i kortare kabeldragningar och gärna i datacentermiljön eftersom de aktiva modulerna är billigare att tillverka för den typen av fiber. Med duplex menar man en kabel med två ledare att jämföra med simplex som bara har en. Fördelen med att välja duplex är att de aktiva omvandlarna kan vara helt identiska i bägge ändar. Väljer du simplex-fiber så har du som en konsekvens av det också bestämt att data måste skickas på olika våglängder för att kunna gå i bägge riktningarna i samma ledare. Det gör att fiber/koppar-omvandlarna måste se lite olika ut för respektive ände. Om signalerna skickas på samma ledare i olika våglängder måste den sändande sidans våglängd vara mottagande i den andra änden. Det är därför du ofta ser TX1310/RX1550 respektive TX1550/RX1310 vilka är två vanliga våglängdskombinationer när du använder simplex-fiber. Gör livet lite enklare, välj duplex om det inte finns synnerliga skäl.

Spelar det någon roll vilka kontakter jag väljer?

Nej, inte ett dugg faktiskt. I dag är LC-kontakten den vanligaste så vi rekommenderar den eftersom utbudet av kablar och utrustning är absolut störst. Det enda som är viktigt med valet av kontakt är att du håller dig till samma i hela fiberlänken. Jo, visst finns det sådana konverteringsstycken och kablar men varför krångla? Om du har en befintlig fiberkabel med avvikande kontakter är det såklart smart att använda den och då finns det en lösning givetvis.

Hastigheten då

Om vi får generalisera litegrann är det bara om du tänker dig hastigheter över 10Gbps som du bör tänka efter lite extra, för då börjar kostnaden för de aktiva delarna sticka iväg. För de flesta ger dock 1Gbps gott om kapacitet både nu och framöver. Glöm inte att när det gäller de aktiva komponenterna och den automatiska anpassningen till olika hastigheter, sk auto-sense, som stöds på kopparsidan men sällan gör det på fibersidan.

Mediakonverterare - så blir koppar till fiber

En mediakonverter är en vanlig switch, men den har bara två portar. Förvisso finns det rackmonterade varianter som till synes har fler portar, men det är bara flera enskilda konverterare som är monterade bredvid varandra. Den förekommer oftast som omvandlare mellan fiber och koppar, men kan också användas för att konvertera mellan olika fibertyper. Trots att funktionen är relativt okomplicerad har vi över hundra olika varianter bara i Direktroniks sortiment. Det finns mängder av olika tillämpningar och detta är några av de särskiljande egenskaperna:

Montering

  • Fristående
  • Rack
  • DIN-skena

Strömförsörjning

  • Vanligt vägguttag via fristående nätadapter
  • Inbyggt nätaggregat
  • Likspänning som 12V, 24V, 48V
  • Power Over Ethernet

Hastigheter

  • 100Mbps
  • 1Gbps
  • 10Gbps
  • 10/100/1000 auto-sense

Fiberanslutning

  • Utbytbara SFP-moduler (LC eller SC)
  • Fasta fiberportar (ST, SC, LC m.fl)

Såklart blir det många olika produkter när alla dessa funktioner och egenskaper erbjuds i olika kombinationer, men den "vanlige" användaren väljer:

förlänga_standardval_800.jpg

Sammanfattning - detta behöver du

Vi har försökt reducera urvalet för att göra komponenterna i en standardinstallation synlig och lätt att beställa. Om du använder komponenterna vi beskriver så kommer du att få en pålitligt och helt transparent förlängning av nätverket med fiber, som tål avstånd upp till många kilometer och 1Gbps hastighet. förlänga_nätverket med fiber_illustration_800.jpg

2st Mediakonverterare

2st SFP-moduler, duplex 1Gbps (välj MSA under: Ange konfiguration)

2st Nätverkskablar (välj passande längd)

2st Fiberpatchkablar (välj passande längd)

1st Fiber utomhuskabel (välj passande längd)

2st Väggdosa (för fiberterminering)

2st Kontaktplåt (tillbehör till dosan, välj 6xLC)

2st Skarvstycken (tillbehör till dosan, välj 117-2638)

Om du vill veta mer om hur man förlänger och kopplar ihop nätverk på avstånd, kontakta oss genast. Vi är lätta att nå och svarar direkt på chatt, mail eller telefon: 08 52 400 700.

Och du, missa inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet!

© Copyright 2020-06-04, innehållet är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.

 

 
Nu presenterar vi Direktroniks egna fiberkonverterare med full flexibilitet! Konvertern har sedvanlig auto-sense 10/100/1000TX på kopparanslutningen (RJ45) men klarar också både 100/1000Base-FX över fiberanslutningen. Du slipper nu tänka på att byta enheten vid en migrering till Gigabit. Eller om du exempelvis har fler fiberlänkar med olika hastighet eller fibertyp, så slipper du även hålla reda på flera olika modeller av konverterare i ditt nät och kan lugnt använda dig av en enda modell för ändamålet. Plugga i den SFP-som passar ditt nät! Enheten finns med tillval Power over Ethernet som gör att du även kan välja att strömförsörja din efterföljande utrustning genom konvertern via PoE IEEE 802.3af/at. Enheten klarar 16K jumboframes och passar då även dig som jobbar med 4K videoströmmar.
861 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Olika typer av ändutrustning är numera, mer än någonsin tidigare, tillgängligt med SFP/SFP+ formatet som anslutningsmöjlighet. Tillämpningarna blir då fler och fler samtidigt som både fibertyper, dataströmmar och protokoll kan skilja sig åt en del. Resultatet av det blir att nät och länkar samt dess protokoll integreras i varandra allt mer, vilket gör att behovet av multifunktionella omvandlare ökar. För detta har vi produkter från Fiberplex till hjälp. Enheten hjälper dig helt sonika att transportera vad du vill, när du vill och hur du vill.
10 440 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En SFP (small form-factor pluggable optical transceiver) Gigabit LX som ger Gigabit-hastighet upp till 20km på singlemode-fiber.
358 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6 patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor. För en större färgpalett titta på Cat.6A U/UTP.
51,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
I motsats till multimode har en singlemode fiber bara ett spridningsläge, en våglängd av ljus i fiberkärnan. Det betyder att det inte finns någon störning eller överlappning mellan de olika våglängderna för ljuset att stoppas vid din överföring av data över långa avstånd.
74,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Robust / Ruggad fiberkabel med endast 7.0mm i sin ytterdiameter. Breakoutdelen har en armering runt fiberparen vilket gör kablaget extra tåligt vid installation. För både inomhus och utomhus bruk.
303 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 117-0360
Fiber/koppar väggbox
332 SEK exkl. moms
 
Färdigterminerad inomhus / utomhus kabel LC-LC för extra tålighet. Ett bra val när du behöver en robust fiberkabel för installationer för markdragning utomhus, genom väggar / golv inomhus.
2 420 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Det prisvärda fyra-i-ett OTDR-instrumentet innehåller också felfinnare, effektmätare och ljuskälla. En mycket kompakt multimeter för fiberinstallatören som inte bara ersätter fyra olika instrument, utan också bjuder på lagring och rapportering via mjukvara. Rejäl display, skyddande väska och snabb uppstart ger dig ett perfekt verktyg för de flesta uppgifter ute i fält.
7 300 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
3 950 SEK exkl. moms
Best.nr 112-1142
Fiber Checker - SM och MM
2 590 SEK exkl. moms
1 810 SEK exkl. moms
Best.nr 20101136
Singlemode och multimode
8 660 SEK exkl. moms
Best.nr 104-0029
Kablage skydd för utomhusbruk vattentät
19,70 SEK exkl. moms
 
När det gäller skarv-/konverteringsdon till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer, sådana med hylsa av fosforbrons (PhBr) samt Zirconia (Zrc).
50,40 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När det gäller skarv-/adapter till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer.
84,10 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
När det gäller skarv-/konverteringsdon till fiberkabel finns på marknaden väsentligen två kvalitéer. Vi har dock valt att enbart erbjuda den exklusivare och betydligt styvare Zirconia i samtliga adaptrar för både multimode och singlemode.
25,20 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du enkelt konvertera, vi kan nu erbjuda ett stort sortiment av Hybrid adaptrar som enkelt gör om till det du önskar, din SC kontakt blir snabbt en LC, ST, MU eller FC kontakt. Fungerar för både MM och SM. Obs, alla är hona till hona.
13,80 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter