Meny

Så här drar du nätverk utomhus

Det här med utomhusinstallationer är det många som undrar över. Oftast kommer frågan från hemmafixare som vill förlänga fastighetens internet-förbindelse till garaget eller till en gäststuga på tomten. Förfarandet skiljer sig inte så mycket från hur man drar nätverk inomhus, men det finns några överväganden som kan vara värda att göra innan man sätter igång.

Måste jag ha en speciell utomhuskabel?

Den första frågan att ställa sig är egentligen; fiber eller koppar? Fiberkabeln med sin nästan gränslösa framtidssäkerhet och möjlighet till riktigt långa längder ger dig också bästa åskskydd, men är lite mer komplicerad att handskas med. Om du inte köper en måttbeställd kabel med kontakterna svetsade och klara vill säga. Kopparkabeln kräver bara enkla billiga verktyg och ibland inga verktyg alls för själva kontakteringen, men ger dig begränsningar med sin maxlängd på hundra meter. Eller egentligen mindre än hundra meter eftersom man måste inkludera anslutningskablarna till respektive utrustning i den totala kabellängden, så säg nittio meter så har du budget för fem meter långa patchkablar i bägge ändar. Dessutom ökar du risken för att ett åsknedslag i närheten skall fortplanta sig i alla kopparanslutna fastigheter, även om den risken får anses minimal och nästan onödig att ta in i bedömningen. I vart fall när det rör sig om installationer i privatfastigheter vars verksamhet inte vanligtvis är kritisk för rikets säkerhet. En rejäl familjekris kan förvisso lätt uppstå om Internet plötsligt slutar fungera, så vilket som väger tyngst får du helt enkelt grunna på.

3-0 till koppar om tävlingen gäller priset

Med installationen utförd på rätt sätt, med väggdosor och termineringar som reglerna föreskriver så får du materialet till koppar-alternativet för nästan en åttondel av priset. Vi kan såklart inte avgöra vad som är att föredra, men klart är att värdet av åskskydd, framtidssäkerhet och maxlängd måste väga tungt för att motivera fiber-investeringen. Självklart kan man minska glappet till koppar med både fusk och genvägar men dött lopp blir det aldrig mellan de två.

kopparkalkylen

fiberkalkylen

Koppar - vad gäller när du väl bestämt dig

Utomhuskabel för kopparnät har två framträdande egenskaper som vanlig inomhuskabel saknar; UV-skydd och tätning. UV-skyddet behöver du om kabeln skall vara utsatt för direkt solljus och tätningen om kabelns ändar skall sitta utomhus. Även om man gräver ner merparten av kabeln eller lägger den i rör/slang (vilket rekommenderas) så är det ändå så att den gärna blir synlig under kortare sträckor eller övergångar. Därför är det vettigt med UV-skyddet som utomhuskabeln ger så slipper du se kabeln vittra sönder efter två år i solen. Tätningen har du mindre nytta av eftersom ändarna oftast sitter monterade i dosan inomhus och risken för kondens och vatteninträngning därmed är mindre.

Cat med klös

Cat fight - vilken har mest klös?

Det kan tyckas motsägelsefullt att det för de två hastighetsklasserna 1Gbps och 10Gbps finns tre olika kabeltyper att välja på, förutom om den skall vara skärmad eller oskärmad. Det har delvis sin förklaring i att tekniska standards och tillverkningsindustrin inte varit i takt genom åren. Medan kabeltillverkare relativt snabbt kunnat ta fram en kabel, har tillverkare av uttag och kontaktdon haft större problem att klara kraven. Därför kan du idag köpa Cat7A och Cat8 på metervara, men inga passande RJ45-kontakter.

Så här ligger det till:

  • Cat5e 1Gbps upp till 100m
  • Cat6 1Gbps upp till 100m, 10Gbps upp till 50m
  • Cat6A 10Gbps upp till 100m

Det är dessvärre en utbredd, men felaktig, uppfattning att det krävs Cat6 för att köra gigabit. Cat5e har tillräckliga prestanda och är framtagen för just gigabit, men Cat6 gör såklart ingen skada. Cat6-kabeln ger dig gigabit den också, men med lite större säkerhetsmarginal än Cat5e skulle man kunna säga. Rent fysiskt skiljer också en del i det att Cat5e-kabeln normalt är någon millimeter tunnare än Cat6 och Cat6A någon millimeter tjockare än Cat6 vilket kan spela in vid genomföringar och kontakteringar. De invändiga paren är också mer tvinnade ju högre Cat-nummer du använder, vilket många upplever som försvårande vid själva kontakteringen. Vi rekommenderar gärna Cat6-kabeln som idag är mycket prisvärd och ger fullt tillräcklig framtidssäkerhet i våra ögon.

hemmafixare

Med dammsugare och fiskelina drar du kabel som ett proffs

Vi rekommenderar gärna att du skyddar kabeln genom att lägga den i någon form av rör. Självklart finns det massor av ändamålsenliga rör med integrerade draglinor hos fackhandlarna, men för en vanlig nätverksturist med begränsad budget finns några kronor att spara genom att använda en vanlig trädgårdsslang istället. Ta fram dammsugaren och fiskespöt, knyt linan i något lätt som löper fint i slangen. Mät upp hur mycket lina som behövs så du vet när du kommit igenom.

slangGör därefter en enkel adapter mellan dammsugare och slang med innerröret från hushållspappersrullen. Skär en skåra till halva längden på rullen och forma som en strut kring slangen. Tejpa med silvertejp så att det blir lufttätt. Nu är det bara att suga igenom reven och ha den som draglina när kabeln skall dras. Se till att göra detta innan du gräver ner slangen eftersom den lätt deformeras av jord och stenar som kan göra det svår för löparen inne i slangen att sugas igenom. Tricket med dammsugaren och vattenslangen fungerar hyggligt upp till 30-40 meter, sedan får dammsugaren lite problem att skapa tillräckligt undertryck, men ju tunnare lina och bättre löpare du använder, desto bättre fungerar det. Slangens grovlek spelar också in. Väljer du en hård slang i samma diameter som dammsugarens kan du utan problem använda metoden upp till 100 meter.

Med detta som utgångspunkt har du goda förutsättningar att göra ett sunt materialval när du skall expandera nätet till en ny byggnad. Och du, använd oskärmad kabel om det inte finns synnerliga skäl, så slipper du problem med jordströmmar och andra mystiska fenomen som en skärmad kabel kan ge upphov till.

Till sist. Hör av dig till oss om du undrar över något eller behöver hjälp med material, vi är lätta att nå och svarar direkt på telefon, mail och chat.

 
Stor och tydlig information med nätverksansluten LED display. Finns i modeller med fyra respektive 6 siffror. Med vår serie nätverksklockor / temperaturtavlor är du alltid uppdaterad med korrekt tid och om du vill även med korrekt temperatur. Passar lika bra ute, IP66, som inne Olika storlekar för olika behov, med de större modellerna läser du av tiden på upp till 100m avstånd. Går även att ansluta siren / buzzer för larmsignal, tänk inringning när rasten är slut på en skolgård. Passar i sporthallar, köpcentrum, simhallar, lagerlokaler, på skolgården eller alla typer offentliga utemiljöer.
4 390 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Behöver du två portar ut från din tilltänkta omvandlare så har vi här produkten för dig. Exemplarisk att använda mellan koppar och fiber och när du vill slippa sätta ytterligare aktiv utrustning för att åstadkomma två RJ45-portar precis bakom. Snabbt och enkelt förgrenar du din fiber vidare i två riktningar vid den kopparbaserade delen av nätverket.
475 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 117-0360
Fiber/koppar väggbox
330 SEK exkl. moms
 
Cat.6A Utomhuskablage med polyesterfilm- tätning för bästa vattenskydd, 305m på trumma eller som 100m på trumma. Kablaget går också att köpa som metervara.
2 040 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Cat.6 Utomhuskablage med polyesterfilm- tätning för bästa vattenskydd, 305m trumma eller som 100m trumma. Kan också köpas som metervara.
1 890 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 106-8150
50m ring (med RJ45-kontakter) LSZH
381,65 SEK 449 SEK Listpris exkl. moms
Best.nr 133-0032
10/100/1000TX till 100/1000FX SFP
1 550 SEK exkl. moms
 
Den första riktigt genomtänkta hakfria Cat6 patchkabeln på marknaden hittills. En tunn, gjuten plastbåge med flänsar på bägge sidor om snäppet ser till att minimal kraft behövs för att lossa kontakten. Samtidigt utgör flänsarna det stöd plastbågen behöver för att inte halka av snäppet när kabeln dras bakvägen i trånga utrymmen och kabelhärvor. För en större färgpalett titta på Cat.6A U/UTP.
50,80 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med den verktygslösa RJ45-pluggen slipper man skaffa dyrbara (eller billiga och dåligt fungerande) krimptänger bara för att göra ett fåtal kontakteringar. Passar också perfekt i olika "gör-det-själv-kit" till bredbands- och kabelTV-paket
27,40 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 111-4258
Cat.6A STP 10 Gbit/s
146 SEK exkl. moms
 
Nu kan du även göra dina egna Cat6A kablage och vara garanterad att det kommer att fungera enligt standard.
3,40 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Modularkontakt för RJ45 Cat6 som snabbar på din kontaktering. Här får du en lösning där du slipper att fundera på om rätt ledare kom på rätt plats. Dra bara de 8 ledarna rakt igenom kontakten och verifiera därefter att allt sitter rätt.
3,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du enkelt skydda din nätverkskabel utomhus. Med hjälp av denna skyddskåpa så får du en vattentät kapsling som skyddar din installation.
92,50 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Böjskydd RJ45 (8/8) välj mellan olika färger. Böjskydd till nätverkskontakter förhindrar att nätverkskabeln böjs för kraftigt vid RJ45-kontakten så att den riskerar gå av. Välj olika färger för enkel färgkodning som gör det lättare att hålla ordning bland kablagen..
2 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Modularkontakt för RJ45 Cat6 som snabbar på din kontaktering. Här får du en lösning där du slipper att fundera på om rätt ledare kom på rätt plats. Dra bara de 8 ledarna rakt igenom kontakten och verifiera därefter att allt sitter rätt.
3,90 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
RJ45 Modularkontakter när du enkelt vill göra dina egna kablage. Samma kontakt för både installation och patchkabel, vilket innebär att du slipper tänka på vilken som passar till vad.
2,40 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
19” teknikskåp, den perfekta lösningen för dina mindre installationer. Snygg och smidig i många storlekar och två färger, grå eller svart samt med glas eller plåtdörr. Kommer i Flatpack för enkelt och smidig transport och installation. Obs, fel bilder på några av våra skåp, 20102918, 19, 22 och 23 alla har nu vent. hål framtill, nya bilder kommer. Se 20102920 el. 21 för rätt utseende.
1 270 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
10” Teknikskåp, den perfekta lösningen för installation och för att skydda känsliga enheter. Anpassad för många olika applikationer inom IT, övervakning, larm, tv, Lan helt enkelt utrustning som inte kräver 19” montage.
913 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Verktyg för smidig och enkel anslutning av RJ45 kontakter. Här behöver du endast ett verktyg för alla moment, avskalning, pressning och klippning.
833 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr 20103557
Startpaket, RJ45 med klippfunktion
1 460 SEK exkl. moms
Best.nr 20103783
kabeltvinnare
74,50 SEK exkl. moms
Best.nr 20103784
Tång/avbitare
151 SEK exkl. moms