Meny

Onödigt mycket spänning...

Ett strömavbrott eller annat problem med elnätet kommer för det mesta överraskande. Man vet inte hur länge strömmen kommer vara borta eller om någon elektronisk utrustning gått sönder och måste bytas ut. Med en UPS installerad är man förberedd på det värsta, men vilken UPS ska du välja?

UPS är en enhet för avbrottsfri spänningsmatning. Vid normaldrift är en UPS inkopplad till elnätet och dess batteri hålls laddat. När spänningen försvinner i vägguttaget ställer en UPS blixtsnabbt om och förser anslutna enheter med ström från sitt batteri. Batteriets storlek och hur mycket effekt som tas ut av anslutna enheter bestämmer den tid som en UPS kan förse utrustningen med spänning.

En modern UPS har också ett transientskydd, vilket betyder att strömspikar på elnätet filtreras bort. Transienter på elnätet är störningar som uppstår av olika orsaker, bland annat åska. Det betyder att om utrustningen är inkopplad till en UPS får man ett visst åskskydd. Dessutom används batteriet vid de tillfällen spänningen blir för liten på elnätet, så kallade spänningsdippar. Utrustning får alltså en jämn spänning hela tiden.

Billig ”försäkring” för alla miljöer

Batteribackup och åskskydd är ett bra försäkringsskydd för datorer, hårddiskar, spelkonsoler, hemmaservrar och annan hemelektronik. En UPS är en relativt billig investering jämfört med att tex behöva köpa en ny avancerad 4K TV efter ett åskväder.

Många bredbandsanslutningar saknar reservkraft och slutar fungera vid elavbrott. Det behöver inte vara ett strömavbrott, utan en trasig strömadapter till ett modem är tillräckligt för att Internet ska gå ner. Så glöm inte att skydda 12V DC- utrustning, som routrar, modem, TV-boxar, övervakningskameror, larm, etc.

Företag ställer höga krav på strömtillgänglighet och avbrottsfri spänningsmatning för hantering av affärskritiska datorer, servrar och serverhallar. Det kan kosta stora pengar om servern för backup, affärssystem, webbhandel, eller liknande ligger nere eller går sönder.

Lite överdriven bild, men en hårddiskkrasch kan bli både ödestigen och kostsam!

Välj typ av UPS utefter säkerhetsbehov

En Standby/Offline UPS släpper igenom strömmen direkt till anslutna enheter, hindrar eventuella överspänningar samt laddar sitt batteri. Vid strömavbrott växlar den över till att driva anslutna enheter via batteridrift. När strömmen återkommer växlar den tillbaka till eldrift. Det kan ta några millisekunder att växla (5-12 ms – genomsnitt 8 ms), men vanlig kontorsutrustning klarar ofta korta avbrott i strömförsörjningen.

En Line Interactive UPS fungerar ungefär på samma sätt som en Standby UPS, men har även teknik för att kompensera för under- och överspänningar (+15/-30%) i elnätet utan att behöva växla till ren batteridrift, detta gör att verkningsgraden blir bättre än för en Online UPS. Strömkällan växlas först till batteridrift när elnätets spänning blir alldeles för låg eller hög detta sker inom 3-8ms, med ett genomsnitt på 5 ms.

En Online UPS är alltid igång och jobbar. In- och utgående spänning är separerade och anslutna enheter får sin ström från batterierna oavsett vad som händer på elnätet. Utrustning som är extra känslig för spänningsavvikelser bör drivas med en Online UPS då det inte blir något uppehåll alls i strömförsörjningen.

Livslängd och ersättningsbatterier

Inte heller ett UPS-batteri lever i all evighet, utan 3-5 år är en ganska typisk livscykel. Dock behöver man inte lämna in en UPS för återvinning redan då, utan det finns utbytesbatterier. Flertalet avancerade UPS-modeller kan kompletteras med ett eller flera externa batteripackar för utökad drifttid.

Hör gärna av dig om du vi veta mer om UPS-lösningar eller om har frågor runt hur du skyddar din utrustning vid tex åskväder. Kontakta oss redan idag, våra råd kostar inget extra, utan ingår i priset.

Vi är dessutom lätta att nå via chatt, e-post eller telefon: 08 52 400 700.

Missa heller inga artiklar i Kunskapsbanken, prenumerera på nyhetsbrevet

Relaterade produkter

Best.nr20100303
DC UPS, reservkraft för router, modem, TV-box, etc.
380 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Kompakt UPS i två olika storlekar, 600/800 VA, är en enklare batteribackup som ger pålitligt strömskydd för elektronik och datorer i hemmet.
957 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
En Line Interactive UPS, i skiktet mellan en enklare Standby UPS och en mer avancerad Online UPS. En bra lösning för att skydda persondatorer gentemot olika strömproblem.
807 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Knight är en tillförlitlig enfas online UPS-serie som skyddar mot alla förekommande störningar på elnätet. Modeller finns från 1KVA till 6KVA och är idealiska för bankväsendet, bankomater, betallösningar och andra affärskritiska applikationer som är extra känslig för spänningsavvikelser.
3 730 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
2 150 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Säkra dina industriella system med DIN-monterbar avbrottsfri kraft. Det kompakta utförandet ger dig hög kapacitet utan att ta för mycket plats på skenan. En kommunikationsport ser till att efterliggande system och övervakning kan informeras om status för strömförsörjningen för eventuell åtgärd.
5 480 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Med en smidig silverväska på endast 17kg har du enkelt tillgång till rejält med batterikraft var du än befinner dig. "Lysande" lösning när du inte kan komma åt det vanliga elnätet. Domestic Back-up Power System kraftfulla batteri har fantastisk prestanda när det gäller snabb uppladdning och hållbarhet.
30 860 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Smart övervakning av batteri och UPS. En nätverksansluten gateway larmar vid fel. Realtidsövervakar upp till 480 batterier, autobalansering, full historik med överskådliga kurvanalyser utan extern programvara.
6 500 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr20100209
2 i 1 Temperatur & övervakning
20 490 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
Best.nr119-0380
UPS för 12V produkter. Larmar via relä vid strömbortfall
1 290 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Skydda dina öppna portar och USB-kabel med Padjack.En enkel och kostnadseffektiv lösning som ger dig ett fysiskt skydd mot intrång och obehörig anslutning. Padjack finns för RJ45, USB-port och kabel, DB9, DB25.
931 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Portlåset för USB-C täpper för USB-porten så att utrustningen skyddas mot oönskat användande och kan bara tas bort med ett specialverktyg. Ett enkelt och bekvämt sätt att försvåra anslutning av tangentbord, möss eller lagringsenheter. Men också boka portar och förenkla användarinstruktioner.
497 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Portlåset för USB täpper för USB-porten så att utrustningen skyddas mot oönskat användande och kan bara tas bort med ett specialverktyg. Ett enkelt och bekvämt sätt att försvåra anslutning av tangentbord, möss eller lagringsenheter.
266 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Nu kan du skydda också fiberutrustning som paneler, vägguttag och SFP:er mot olovlig anslutning. En plastplugg med fjädrande hullingar snäpps fast i LC-kontakten och avlägsnas med ett fiffigt verktyg.
262 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter
 
Varför köpa en ny ”intelligent” strömlist när du enkelt kan uppgradera din befintliga? Våra smarta strömkablar är det mest kostnadseffektiva sättet att uppgradera befintlig IT-utrustning, ta kontroll över energiförbrukningen och förhindra kostsamma avbrott innan de inträffar. Plugga i din befintliga PDU i vår smarta strömkabel och anslut den till befintlig strömkälla. Svårare än så är det inte att komma igång med din energiövervakning.
4 090 SEK exkl. moms
Finns i flera varianter