Best.nr 20101233
En smidig elbilsladdare framtagen för hemmet, som följer EU-standarden gällande Typ 2 för normalladdning av elbilar. 1-fas 230 VAC, som kan vägg- eller markmonteras (stolpe/stativ är ett separat tillbehör). Enheten kan ställas in för anslutning till en strömstyrka på antingen 16A med en maximal effekt på 3,5kW, eller 32A med en maximal effekt på 7kW Läs mer
Med en storlek av endast ett halvt A4-ark spar laddaren plats. Den är enkel att hantera vilket gör den idealisk för hemmet eller företaget. Laddstationen har en fast Typ 2-laddhandske (Mode 3-kabel).
Den har RFID-funktion med ID-kontroll för att förhindra olovlig laddning. Endast användaren med RFID-kortet har åtkomst till laddning. Två RFID-kort medföljer, men flera kan köpas till med Best.nr 20109302 under tillbehör.
OBS, installation och underhåll av samtliga laddboxar och laddstationer ska utföras av en behörig installatör/elektriker och varje unik kopplingspunkt ska skyddas av en jordfelsbrytare!
Följande tre inställningar kan göras i samband med installation;
Det finns två huvudgrupper av munstycken på de lösa laddkablarna och de fasta kablarna på laddstationer. Utformningen av handtaget kanske inte är det första man tänker på och är förmodligen inte den viktigaste funktionen vid laddning av en elbil. Dock är detta en egenskap värd att överväga för en konsument.
Tittar man på konstruktionen som är mer vinklad och liknar ett pistolgrepp gör vinkeln att man riskerar att nöta onödigt mycket på uttaget i bilen. Med pistolgreppet kommer draget i vinkel från uttaget riskera att påfresta kontakten i bilen. Säkerhet är viktigt. Glappkontakt och nötta kontakter är riskfyllt.
Med risken för slitage i åtanke har Direktronik valt rakare kontakter, där användare tvingas dra ur kontakten i linje med kontaktstiften, vilket i sin tur ger en mer skonsam anslutning, längre livslängd och därmed högre säkerhet. Detaljer är inte helt oviktigt!
Den 1 januari 2021 infördes avdraget Grön Teknik som gäller bland annat installation av laddbox hemma. Avdraget görs direkt på fakturan, likt ROT och RUT-avdraget. Du kan få både material- och arbetskostnader avdragna med upp till 50 procent vid installation av laddbox hemma. Avdraget gäller för alla installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021.
Här kan du läsa om avdraget hos Skatteverket
Minska brandrisk vid laddning av elbil
Ett brinnande intresse för miljön ska inte behöva sätta fyr på huset. Självklart ska vi ta miljöhotet på största allvar och bidra aktivt till att minska vårt planetslitage. Men vi ska undvika att ta onödiga personliga risker om det går. Därför bör du som har eller överväger att skaffa en elbil fundera ditt elnäts förmåga och hur mycket du törs utmana det.
Det gäller att ha koll på en hel del när man ska köpa en helt vanlig laddkabel till elbilen/laddhybriden. Ska det vara Typ 1 eller Typ 2, 16A eller 32A, 1-fas eller 3-fas, Schuko eller CEE? Här försöker vi räta ut de vanligaste frågetecknen